Zamknij
Darmowa dostawa już od 89 zł🚚
jak-przygotowac-kawe-speciality-w-kawiarce
7 lutego 2023

Jak przygotować kawę speciality? Jest wiele sposobów na uzyskanie pysznego naparu –  nie brakuje urządzeń, które ułatwiają to zadanie i pozwalają zaoszczędzić sporo czasu. Ekspresy do kawy cieszą się sporą popularnością, ale nadal nie brakuje miłośników kawy z kawiarki. Wystarczy raz spróbować jej smaku, aby chcieć więcej.

Kawiarka pozwala na przygotowanie kawy o wysokich walorach smakowo-zapachowych. Można poczuć się jak we włoskiej kawiarni! Urządzenie jest powszechnie dostępne i to w przystępnej cenie. Wystarczy trochę wprawy, aby móc codziennie raczyć się wyborną kawą.

Miłośnicy włoskiego espresso również mogą ją docenić. Jak przygotować kawę speciality espresso w kawiarce? Wystarczy zmodyfikować ilość wody. Można też dodać mleko, aby stworzyć szereg innych wariantów smakowych. 

Kawa z kawiarki ma średnio mocny smak, jest on skondensowany, a aromat wyrazisty. Zawartość kofeiny utrzymuje się na średnim poziomie, co wystarczy jednak do uzyskania pożądanego zastrzyku energii. Zaletą kawy z kawiarki jest wyważony smak, nie trzeba martwić się o nadmiar goryczki. Gdy zastanawiacie się jak przygotować kawę speciality, na korzyść naparu z kawiarki przemawia też smakowita crema, która unosi się na jej powierzchni. Końcowy smak kawy z kawiarki jest uzależniony przede wszystkim od rodzaju i jakości użytych ziaren. Zanim przystąpi się do parzenia kawy za pomocą kawiarki, trzeba zapoznać się z instrukcją jej obsługi. Nie ma w tym jednak niczego skomplikowanego.

Do przygotowania kawy z kawiarki potrzebny będzie oczywiście dobrej jakości surowiec – najlepiej wybrać kawę jakości speciality.
Ziarna kawy trzeba zmielić w młynku, najlepiej bezpośrednio przed parzeniem, aby uzyskać głębię smaku i aromatu. Znaczenie ma to, aby ziarna kawy zostały średnio zmielone. W przypadku kawiarki nie należy wsypywać do sitka drobno zmielonego surowca, bo utrudni to przedostawanie się przez niego wody. Łatwo będzie też o przelanie sitka. Istotne jest to, aby używać wyłącznie filtrowanej wody, ewentualnie przegotowanej. Wlewa się ją do zbiornika na wodę znajdującego się w dolnej części kawiarki. Ważne jest, aby kawiarkę przygotować, wlewając gorącą wodę do kawiarki, by nie przeparzyć kawy w trakcie gotowania wody od zera.

Jak przygotować kawę speciality w kawiarce, aby było idealna? Pilnować trzeba tego, aby nie przekroczyć wyznaczonego poziomu wody, czyli zaworu bezpieczeństwa. To właśnie on odpowiada za regulowanie generowanego ciśnienia i zapobiega wybuchowi urządzenia. Po wlaniu wody należy umieścić na zbiorniku sitko, po czym wsypać do niego zmieloną kawę. Ilość zmielonego ziarna może być różna, w zależności od preferowanego smaku kawy. Im sitko będzie bardziej wypełnione, tym napój stanie się intensywniejszy w smaku. Wsypanej kawy nie należy ubijać, wystarczy lekko stuknąć sitkiem o blat.  

Po załadowaniu sitka kawą można przystąpić do nałożenia górnej części kawiarki i skręcenia urządzenia. Tak przygotowaną kawiarkę stawia się na kuchence lub płycie indukcyjnej, podgrzewa przez kilka minut, aż do zagotowania się wody i wzrostu ciśnienia. Bardzo ważne jest to, aby zdjąć kawiarkę z ognia w chwili pojawienia się bulgotania. Wytworzona temperatura i ciśnienie wystarczą do odpowiedniego ukończenia procesu parzenia. Pozostaje rozlać gotową kawę do filiżanek i oddać się przyjemności płynącej z jej picia.

Udostępnij post

Kawowy zajawkowicz, tak mnie można nazwać.
Dodatkowo mistrz tabelek w Excelu i miłośnik wina.

Autor posta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do newslettera ☕

Bądź na bieżąco, otrzymuj wiadomości o nowościach i promocjach!
Zgarnij 15 zł na następne Twoje zakupy 🎁

Zapisując się do newslettera akceptuję politykę prywatności i sposób przetwarzania danych osobowych.

Palarnia i hurtownia kawy KawePale

Nasz sklep internetowy z kawą powstał by dostęp do najwyższej jakości, świeżo palonych kaw speciality był znacznie łatwiejszy. Wypalając kawę korzystamy z klasycznego pieca, w połączeniu z nowoczesnymi technologiami. Kawę wypalamy na zamówienie, ręcznie pakujemy do do specjalnych torebek, które pozwalają ziarnom „oddychać” a zarazem zniwelować ilość dostającego się z zewnątrz powietrza, przez co zachowują swój aromat przez długi czas. Nasze produkty to wyjątkowa intensywność oraz głębia smaku, charakterystyczna dla kaw speciality. W ofercie znajdują się kawy z różnych plantacji m.in. z Peru czy Brazylii. Poznaj prawdziwe bogactwo aromatów KawePale! Ziarna ze sklepu z kawą speciality nadadzą koloru i gorzkości twojemu mlecznemu latte, przyjemnie uderzą kofeinowym kopem po porannym espresso, albo zaskoczą herbacianymi i kwiatowymi nutami.

Error validating access token: Session has expired on Friday, 25-Aug-23 06:18:54 PDT. The current time is Thursday, 25-Apr-24 17:27:54 PDT.

©2021 KawePale. Wszystkie prawa zastrzeżone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
Zamknij
Zaloguj się
Zamknij
Koszyk (0)

Brak produktów w koszyku. Brak produktów w koszyku.