7 lutego 2023

Jest wiele sposobów na przygotowanie pysznej kawy –  nie brakuje urządzeń, które ułatwiają to zadanie i pozwalają zaoszczędzić sporo czasu. Ekspresy do kawy cieszą się sporą popularnością, ale nadal nie brakuje miłośników kawy z kawiarki. Wystarczy raz spróbować jej smaku, aby chcieć więcej.

Kawiarka pozwala na przygotowanie kawy o wysokich walorach smakowo-zapachowych. Można poczuć się jak we włoskiej kawiarni! Urządzenie jest powszechnie dostępne i to w przystępnej cenie. Wystarczy trochę wprawy, aby móc codziennie raczyć się wyborną kawą.

Miłośnicy włoskiego espresso również mogą ją docenić. Wystarczy zmodyfikować ilość wody lub dodać mleko, aby stworzyć szereg innych wariantów smakowych. 

Kawa z kawiarki ma średnio mocny smak, jest on skondensowany, a aromat wyrazisty. Zawartość kofeiny utrzymuje się na średnim poziomie, co wystarczy jednak do uzyskania pożądanego zastrzyku energii. Zaletą kawy z kawiarki jest wyważony smak, nie trzeba martwić się o nadmiar goryczki. Na korzyść kawy z kawiarki przemawia też smakowita crema, która unosi się na jej powierzchni. Końcowy smak kawy z kawiarki jest uzależniony przede wszystkim od rodzaju i jakości użytych ziaren. Zanim przystąpi się do parzenia kawy za pomocą kawiarki, trzeba zapoznać się z instrukcją jej obsługi. Nie ma w tym jednak niczego skomplikowanego.

Do przygotowania kawy z kawiarki potrzebny będzie oczywiście dobrej jakości surowiec – najlepiej wybrać kawę jakości speciality.
Ziarna kawy trzeba zmielić w młynku, najlepiej bezpośrednio przed parzeniem, aby uzyskać głębię smaku i aromatu. Znaczenie ma to, aby ziarna kawy zostały średnio zmielone. W przypadku kawiarki nie należy wsypywać do sitka drobno zmielonego surowca, bo utrudni to przedostawanie się przez niego wody. Łatwo będzie też o przelanie sitka. Istotne jest to, aby używać wyłącznie filtrowanej wody, ewentualnie przegotowanej. Wlewa się ją do zbiornika na wodę znajdującego się w dolnej części kawiarki. Ważne jest, aby kawiarkę przygotować, wlewając gorącą wodę do kawiarki, by nie przeparzyć kawy w trakcie gotowania wody od zera.

Pilnować trzeba tego, aby nie przekroczyć wyznaczonego poziomu wody, czyli zaworu bezpieczeństwa. To właśnie on odpowiada za regulowanie generowanego ciśnienia i zapobiega wybuchowi urządzenia. Po wlaniu wody należy umieścić na zbiorniku sitko, po czym wsypać do niego zmieloną kawę. Ilość zmielonego ziarna może być różna, w zależności od preferowanego smaku kawy. Im sitko będzie bardziej wypełnione, tym napój stanie się intensywniejszy w smaku. Wsypanej kawy nie należy ubijać, wystarczy lekko stuknąć sitkiem o blat.  

Po załadowaniu sitka kawą można przystąpić do nałożenia górnej części kawiarki i skręcenia urządzenia. Tak przygotowaną kawiarkę stawia się na kuchence lub płycie indukcyjnej, podgrzewa przez kilka minut, aż do zagotowania się wody i wzrostu ciśnienia. Bardzo ważne jest to, aby zdjąć kawiarkę z ognia w chwili pojawienia się bulgotania. Wytworzona temperatura i ciśnienie wystarczą do odpowiedniego ukończenia procesu parzenia. Pozostaje rozlać gotową kawę do filiżanek i oddać się przyjemności płynącej z jej picia.

Udostępnij post

Kawowy zajawkowicz, tak mnie można nazwać.
Dodatkowo mistrz tabelek w Excelu i miłośnik wina.

Autor posta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do newslettera ☕

Bądź na bieżąco, otrzymuj wiadomości o nowościach i promocjach!
Zgarnij 15 zł na następne Twoje zakupy 🎁

Zapisując się do newslettera akceptuję politykę prywatności i sposób przetwarzania danych osobowych.

Palarnia i hurtownia kawy KawePale

Nasz sklep internetowy z kawą powstał by dostęp do najwyższej jakości, świeżo palonych kaw speciality był znacznie łatwiejszy. Wypalając kawę korzystamy z klasycznego pieca, w połączeniu z nowoczesnymi technologiami. Kawę wypalamy na zamówienie, ręcznie pakujemy do do specjalnych torebek, które pozwalają ziarnom „oddychać” a zarazem zniwelować ilość dostającego się z zewnątrz powietrza, przez co zachowują swój aromat przez długi czas. Nasze produkty to wyjątkowa intensywność oraz głębia smaku, charakterystyczna dla kaw speciality. W ofercie znajdują się kawy z różnych plantacji m.in. z Peru czy Brazylii. Poznaj prawdziwe bogactwo aromatów KawePale! Ziarna ze sklepu z kawą speciality nadadzą koloru i gorzkości twojemu mlecznemu latte, przyjemnie uderzą kofeinowym kopem po porannym espresso, albo zaskoczą herbacianymi i kwiatowymi nutami.

Error validating access token: Session has expired on Friday, 25-Aug-23 06:18:54 PDT. The current time is Wednesday, 28-Feb-24 10:56:38 PST.

©2021 KawePale. Wszystkie prawa zastrzeżone