najlepsza-palarnia-kawy-wiesz co pijesz
07/06/2023

Kawa speciality

Kawa speciality to kawa najwyższej jakości. Najlepsza palarnia kawy to wie! “Speciality” to określenie kawy, która w obiektywnej ocenie Q-Grade’rów – odpowiedników sommelierów w świecie win – zdobyła więcej niż 80 punktów na 100 pod względem jakości. CEO naszej palarni, Piotr Wilczewski, należy do SCA (Speciality Coffee Association). To organizacja, która czuwa nad całym złożonym procesem oceny sensorycznej ziaren kawy. Dlatego jesteśmy bardzo dumni. Fajnie mieć na pokładzie takiego eksperta jak Piotr!

Piotr Wilczewski Roaster
najlepsza-palarnia-kawy- ziarno

Jakość kawy = świeże zbiory, świeże palenie, świeże mielenie

O jakości kawy nie świadczy tylko to, że jest świeżo zmielona czy świeżo wypalona, jak się czasem powszechnie uważa. Najlepsza palarnia kawy ma znacznie więcej do zaoferowania. Kluczowe jest same ziarno, a także jego świeżość. Kawa speciality to kawa z tegorocznych zbiorów, nigdy nie jest to ziarno zapaczkowane i leżące w magazynie rok, dwa czy trzy. Speciality to zbiory owoców kawowca z naturalnie uprawianych plantacji, na których nie stosuje się pestycydów. W przeciwieństwie do kawy przemysłowej, która często rośnie na wyjałowionej, a także wymagającej nawozów ziemi. Dodatkowo, ziarna kawy speciality, którymi dysponuje najlepsza palarnia kawy, selekcjonowane są ręcznie! Ziarna z defektami są odrzucane i natychmiast trafiają jako “zwykła” kawa do lokalnych kawiarni.

Najlepsza palarnia kawy - smak to laboratoryjna precyzja 🧑‍🔬

Skąd to wszystko wiemy i skąd mamy pewność, że tak to się właśnie odbywa? Poniewż naszą kawę sprawdzamy pod każdym możliwym kątem. Odwiedzamy plantatorów między innymi w Panamie i Nepalu i dowiadujemy się jak z pokolenia na pokolenie przekazują cenne sekrety uprawy owoców kawowca. Kawa to nasza pasja i nie wyobrażamy sobie nie zobaczenia procesu jej powstawania “u źródeł”. Jednak w Polsce i tak testujemy każdą partię kawy przy pomocy próbek referencyjnych (sampli), żeby upewnić się, że zamówienie spełnia nasze oczekiwania. Robimy nasz wewnętrzny cupping po próbnym wypaleniu ziaren. Dzieje się tak za każdym razem, gdy sprowadzamy kawę. Chcemy zagwarantować Wam najwyższą jakość jaka wiąże się z doświadczeniem “speciality”

Nasz precyzyjny piec do sampli – ROEST

piec do kawy giesen

Sztuka palenia kawy - profilowanie

Naszą kawę wypalamy w piecu Giesen. W piecach tej marki wypalana jest kawa na mistrzostwach świata. Wypalanie kawy to sztuka i wszystko zależy czy kawa ma trafić do ekspresu lub tygielka, czy też ma oddać swój aromat dzięki alternatywnej metodzie parzenia. Każda kawa ma swoją specyfikę i dedykowany, autorski profil palenia. Nie każdą kawę wypala się tak samo. Innego stopnia palenia wymagają kawy typowo owocowo-cytrusowe, a innego kawy z nutą orzechowo-czekoladową. Jeśli masz wątpliwości jaką kawę wybrać, to zawsze chętnie doradzimy! 

Właściwe przechowywanie kawy

Jednak samo wypalenie kawy speciality to jeszcze nie koniec przygody. Równie ważny jest sposób jej przechowywania. Torebka, w której sprzedajemy kawę posiada strunowe zamknięcie i wentyl weglowy. Wypycha on dwutlenek węgla produkowany przez świeżo wypaloną kawę, ale nie wpuszcza powietrza do środka opakowania. Innymi słowy kawa “pracuje”, ale nie traci swoich cennych właściwości. Po czym poznać przeterminowaną lub źle wypaloną kawę? Jej ziarna mogą mieć zapach zjełczałego tłuszczu (olejki w ziarnie utleniają się) lub błyszczeć się z powodu zbyt mocnego wypalenia. Kawy nie przechowujemy w lodówce. Najlepiej w oryginalnym, dedykowanym opakowaniu. Kawa speciality to kawa, którą najlepiej spożywać do trzech-czterech miesięcy po wypaleniu.

strunowe opakowanie do kawy z wentylem

Prozdrowotne właściwości kawy

Kawa speciality to nie tylko najwyższa jakość pod kątem sensorycznym. To także najzdrowsza i “najczystsza” kawa jaką możesz wybrać pod względem braku potencjalnych zanieczyszczeń. Kupując kawę speciality wspomagasz także rodzinne plantacje, które uprawiają kawę z poszanowaniem przyrody i zgodnie z jej rytmem. Jako że, doniesień naukowych o zbawiennych wpływie kawy na układ krążenia jest coraz więcej, możemy tylko zachęcić do wypicia filiżanki kawy na początek dnia.

Na zdrowie!

Joanna Wilczewska

Autor posta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do newslettera ☕

Bądź na bieżąco, otrzymuj wiadomości o nowościach i promocjach!
Zgarnij 20 zł na następne Twoje zakupy 🎁

Zapisując się do newslettera akceptuję politykę prywatności i sposób przetwarzania danych osobowych.

Palarnia i hurtownia kawy KawePale

Nasz sklep internetowy z kawą powstał by dostęp do najwyższej jakości, świeżo palonych kaw speciality był znacznie łatwiejszy. Wypalając kawę korzystamy z klasycznego pieca, w połączeniu z nowoczesnymi technologiami. Kawę wypalamy na zamówienie, ręcznie pakujemy do do specjalnych torebek, które pozwalają ziarnom „oddychać” a zarazem zniwelować ilość dostającego się z zewnątrz powietrza, przez co zachowują swój aromat przez długi czas. Nasze produkty to wyjątkowa intensywność oraz głębia smaku, charakterystyczna dla kaw speciality. W ofercie znajdują się kawy z różnych plantacji m.in. z Peru czy Brazylii. Poznaj prawdziwe bogactwo aromatów KawePale! Ziarna ze sklepu z kawą speciality nadadzą koloru i gorzkości twojemu mlecznemu latte, przyjemnie uderzą kofeinowym kopem po porannym espresso, albo zaskoczą herbacianymi i kwiatowymi nutami.

Error validating access token: Session has expired on Friday, 25-Aug-23 06:18:54 PDT. The current time is Thursday, 16-Jan-25 06:42:43 PST.

©2021 KawePale. Wszystkie prawa zastrzeżone