Założyciele
czyli my: Piotr Wilczewski oraz Piotr Mietelski – od lat pracujemy razem przy projektach związanych z prowadzeniem kawiarni i palarni.
Pomysł na stworzenie rzemieślniczej palarni KawePale narodził się naturalnie jako wynik naszej wspólnej pracy oraz wspólnie zebranych doświadczeń w świecie kawy. Naszym celem jest odkrywanie bogactwa smaków i aromatów przed każdym, nawet tym, który dopiero stawia swoje pierwsze kroki wśród licznych gatunków i marek. Chcemy być waszym przewodnikiem oraz na stałe zagościć na rynku jako dostawcy dobrego produktu i kawowego “know how”.
Palarnia
Sercem KawePale jest profesjonalny piec bębnowy marki Giesen. To właśnie na piecach od tego producenta odbywają się mistrzostwa świata w wypalaniu kawy. Jako, że dbamy o środowisko tak samo jak o jakość naszego produktu, posiadamy odpowiednią wentylację i filtr elektrostatyczny.
Dzięki takiemu rozwiązaniu do atmosfery trafia tylko czyste powietrze bez żadnych zanieczyszczeń.
Proces produkcji to połączenie naszego doświadczenia, pracy na klasycznym piecu oraz nowoczesnej technologii. Gdy wypalamy kawę, korzystamy z wiedzy zdobywanej przez wiele lat, jak również
z zaawansowanego narzędzia jakim jest program Cropster. Program pozwala nam na pełną kontrolę procesu i profilu palenia w czasie rzeczywistym. Na bieżąco możemy sprawdzać zarówno temperaturę ziarna jak i powietrza wokół niego, prędkość przepływu powietrza, prędkość obrotów bębna, wysokość ciśnienia wewnątrz pieca oraz współczynnik wzrostu temperatury ( Rate-of-Rise – RoR).
Obserwacja tych wszystkich kluczowych dla jakości kawy parametrów sprawia, że jesteśmy w stanie dokładnie przewidzieć jak będzie wyglądał cały proces palenia ziarna.
Kiedy ziarna są już przez nas wypalone, poddajemy je kontroli jakości.
Musimy sprawdzić, czy mają one odpowiedni kolor, wilgotność i smak.
Tylko te partie, które przechodzą weryfikację, są pakowane i przeznaczane do sprzedaży.
Wypaloną kawę pakujemy ręcznie do specjalnych opakowań, które pozwalają ziarnom „oddychać”, a jednocześnie niwelują ilość powietrza dostającego się z zewnątrz.
Dzięki temu ziarna wolniej się starzeją i są świeże przez długi. Tak przygotowane paczki dostarczane
są do naszych odbiorców detalicznych i hurtowych. Jesteśmy cały czas w kontakcie z naszymi partnerami biznesowymi. Doradzamy i pomagamy.

