Palarnia KawePale
Założyciele
czyli my: Piotr Wilczewski oraz Piotr Mietelski – od lat pracujemy razem przy projektach związanych z prowadzeniem kawiarni i palarni.
Pomysł na stworzenie rzemieślniczej palarni KawePale narodził się zupełnie naturalnie, jako wynik naszej wspólnej pracy oraz wspólnie zebranych doświadczeń w świecie kawy. W kawie odnajdujemy esencję i motywację do działania, poznając jej niesamowite bogactwo i dzieląc się nim z naszymi Klientami. Naszym celem jest odkrywanie bogactwa smaków i aromatów przed każdym, nawet tym, który dopiero stawia swoje pierwsze kroki wśród licznych gatunków i marek. Chcemy być dla Was przewodnikami w podróży po tej wyjątkowej krainie. Chcemy również na stałe zagościć na rynku, jako dostawcy dobrego produktu i kawowego “know how”.
Palarnia KawePale
Tu zaczyna się magia...
Sercem KawePale jest profesjonalny piec bębnowy marki Giesen. To właśnie na piecach tego producenta odbywają się mistrzostwa świata w wypalaniu kawy. Dlatego Palarnia KawePale też go ma! Doceniając profesjonalizm marki i możliwości, jakie daje nam w naszej pracy, z jej pomocą przygotowujemy wyjątkowe mieszanki kaw, które oferujemy każdemu Klientowi. To jednak nie wszystko! Jako, że dbamy o środowisko tak samo jak o jakość naszego produktu, posiadamy odpowiednią wentylację i filtr elektrostatyczny. Dzięki takiemu rozwiązaniu do atmosfery trafia tylko czyste powietrze, bez żadnych zanieczyszczeń.
Jak powstaje nasza kawa?
Proces produkcji to połączenie naszego doświadczenia, pracy na klasycznym piecu oraz nowoczesnej technologii. Gdy wypalamy kawę, korzystamy z wiedzy zdobywanej przez wiele lat, jak również z zaawansowanego narzędzia, jakim jest program Cropster. Program pozwala nam na pełną kontrolę procesu i profilu palenia w czasie rzeczywistym. Na każdym etapie procesu wypalania kawy możemy sprawdzać zarówno temperaturę ziarna jak i powietrza wokół niego. Możemy regulować prędkość przepływu powietrza i obrotów bębna, wysokość ciśnienia wewnątrz pieca oraz współczynnik wzrostu temperatury ( Rate-of-Rise – RoR). Obserwacja tych wszystkich, kluczowych dla jakości kawy parametrów sprawia, że jesteśmy w stanie dokładnie przewidzieć jak będzie wyglądał cały proces palenia ziarna.
Kiedy ziarna są już przez nas wypalone, poddajemy je kontroli jakości. Musimy sprawdzić, czy mają one odpowiedni kolor, wilgotność i smak.
Tylko te partie, które przechodzą weryfikację, są pakowane i przeznaczane do sprzedaży. Palarnia KawePale dzieli się z Klientami tylko tym, co najlepsze!
Wypaloną kawę pakujemy ręcznie do specjalnych opakowań, które pozwalają ziarnom „oddychać”, a jednocześnie niwelują ilość powietrza dostającego się z zewnątrz. Dzięki temu nasze ziarna wolniej się starzeją i są świeże przez długi. Tak przygotowane paczki dostarczane są do naszych odbiorców detalicznych i hurtowych, by ostatecznie każdy Klient KawePale mógł cieszyć się najlepszym smakiem!
Piotr Wilczewski
CEO - HEAD ROASTER
W 2012 roku zacząłem pracować jako barista. Z czasem, przez swoją niezwykłą różnorodność, świat kawy wciągał mnie coraz bardziej. W międzyczasie poznałem Piotra i dzięki temu, parę lat później otworzyliśmy razem palarnię KawePale. Na co dzień odpowiadam za organizację i sprzedaż naszych produktów. Zawsze chętnie znajdę chwilę, żeby opowiedzieć Ci o naszej kawie. Chętnie podzielę się też doświadczeniami, które zdobyłem przemierzając świat w poszukiwaniu najlepszych ziaren kawy.
Piotr Mietelski
ANALITYK - MARKETING
Jestem baristą z krwi i kości! 7 lat temu zacząłem przygodę z kawą i świat ten wciągnął mnie bezpowrotnie. Zaczęło się niepozornie, od bywania w nim dorywczo, żeby mieć na studia. Wsiąkłem jednak i zostałem z nią do dziś. Dziś wiem, że ten produkt mi się chyba nigdy nie znudzi i codziennie odkrywam coś nowego w tym niezwykłym, czarnym napoju. Chętnie o tym opowiadam, bo kawa wypełnia mnie kompletnie. Jest w mojej głowie, w moim sercu i w celach, które stawiam sobie każdego dnia. Robię kawę przede wszystkim dla siebie i cieszy mnie to, że mogę się nią dzielić!