Darmowa dostawa już od 90PLN    |   Zajrzyj do nas:  FB   IG

O nas | Palarnia

Założyciele

Piotr Wilczewski oraz Piotr Mietelski – od lat pracujemy razem przy projektach związanych z prowadzeniem kawiarni i palarni.

Pomysł na stworzenie rzemieślniczej palarni KawePale narodził się naturalnie jako wynik wspólnej pracy, zebranego doświadczenia oraz ze wspólnych zainteresowań i wiedzy na temat kawy. Naszym celem jest edukacja i odkrywanie dobrej strony smaków przed każdym miłośnikiem kawy, nawet tym, który stawia pierwsze kroki wśród gatunków i marek. Chcemy na stałe zagościć w świecie kofeiny jako dostawcy dobrego produktu i “know how”.

Palarnia

Każdego ranka na całym świecie, ludzie sięgają po kubek lub filiżankę gorącej kawy. Wielu z nas traktuje kawę użytkowo lub po prostu jako uzupełnienie 1:1 wyboru między nią a herbatą (pomijamy tutaj bogaty świat innych gorących napojów jak yerba mate czy rooibos). Kawa jednak to nie tylko “w ziarnach”, “mielona” lub “rozpuszczalna” – za tym co się znajduje w twoim kubku, tak jak w przypadku wina czy whisky, stoi gatunek kawowca z którego zbieramy ziarna, nasłonecznienie, ziemia, wysokość plantacji i metoda obróbki. Kawa to nada koloru i gorzkości twojemu mlecznemu latte, przyjemnie uderzy kofeinowym kopem po porannym espresso, albo zaskoczy herbacianymi i kwiatowymi nutami zrobiona z przelewu.

Każdego ranka w KawePale otwieramy rano drzwi, bierzemy głęboki wdech i zaczynamy pracę. W tle stoi nasz piec od Giesen – wypalamy w nim porcje do 15kg na raz. Dbamy o środowisko tak samo jak o jakość naszego produktu dlatego posiadamy odpowiednią wentylację i filtr elektrostatyczny. Dzięki takiemu rozwiązaniu do atmosfery trafia tylko czyste powietrze bez żadnych zanieczyszczeń.

Proces produkcji to połączenie naszego doświadczenia, pracy na klasycznym piecu oraz nowoczesnej technologii. Gdy wypalamy kawę, nie tylko korzystamy z wiedzy zdobywanej przez wiele lat, często metodą prób i błędów, lecz także z programu cropster, który pozwala nam na pełną kontrolę procesu i profilu palenia. Uwaga – teraz trochę techniki: to zaawansowane narzędzie pozwala nam rozbić cały proces obróbki termicznej ziarna na wizualizacje do czterech temperatur, współczynnika wzrostu (Rate-of-Rise – RoR), ilości i kontroli gazów, ilości i prędkości obrotów bębna oraz ciśnienia wewnątrz niego, dla dokładnego śledzenia całego procesu w czasie rzeczywistym.

Kiedy ziarna są już przez nas wypalone, poddajemy je kontroli jakości. Musimy sprawdzić, czy mają one odpowiedni kolor, wilgotność i smak. Tylko te partie, które przechodzą weryfikację, są pakowane i przeznaczane do sprzedaży.

Wypaloną kawę pakujemy ręcznie do specjalnych torebek, które pozwalają ziarnom „oddychać” a zarazem zniwelować ilość dostającego się z zewnątrz powietrza, przez co są one świeże przez dłuższy czas. Tak przygotowane paczki dostarczane są do naszych odbiorców detalicznych i hurtowych. Jesteśmy cały czas w kontakcie z naszymi partnerami biznesowymi. Doradzamy i pomagamy. Nasi partnerzy potwierdzą, że robimy to dobrze.

Piotr WilczewskiPiotr Mietelski

Nasz zespół

Z kawą związany jestem od 2004 roku. Jako barista, ale przede wszystkim jako roaster. W 2014 roku stworzyłem markę KawePale. W międzyczasie z wielką fascynacją pogłębiałem swoją wiedzę praktyczną oraz teoretyczną w doskonaleniu rzemiosła. Trzy lata później ziściły się moje marzenia o posiadaniu własnego pieca i otwarciu profesjonalnej palarni kawy specialty.
Piotr Wilczewski CEO
Barista, 7 lat temu zacząłem przygodę z kawą – dorywczo, żeby mieć na studia. Wsiąkłem i zostałem z nią do dziś. Ten produkt mi się jeszcze długo nie znudzi i codziennie odkrywam coś nowego w czarnym napoju i chętnie o tym opowiadam. Robię kawę bo lubię kawę.
Piotr Mietelski Analityk

Nasi partnerzy

Zamknij
Zamknij
Zaloguj się
Zamknij
Koszyk (0)

Twój koszyk jest pusty. Twój koszyk jest pusty.



Waluta


Zamknij