Kawa i napoje kawowe to niewątpliwie jedne z najpopularniejszych napojów na świecie, a ziarna kawowca należą do najdroższych surowców dostępnych na giełdach. Tak duży rynek generuje szerokie spektrum jakości. No dobrze, ale co ono właściwie oznacza?
Od czego więc zaczniemy? Od samego początku, czyli od upraw.
Plantacja i kawowiec
Kawowiec jest bardzo wymagającą rośliną. Dlatego, że jest wrażliwy na zmiany temperatury i wilgoci. Gdy popatrzymy na Ziemię i plantacje kawy, to odkryjemy pas geograficzny pomiędzy zwrotnikiem Raka i Koziorożca. Ta szerokość geograficzna jest potocznie nazywana “pasem kawowym”. Dlatego właśnie kawa uprawiana jest głównie w Afryce, Ameryce Środkowej i Południowej. Z punktu widzenia rzemieślniczego producenta kawy, nie tylko sama uprawa jest istotna. Ważni są też udzie, którzy przy niej pracują. Wybierając kawę speciality, mamy pewność, że pracownicy farm otrzymują wynagrodzenie za swoją pracę. Dodatkowo wykonują ją w bezpiecznych i godnych warunkach. Farmerzy starający się o uzyskanie miana producentów kawy speciality muszą dbać nie tylko o same kawowce (nawozy sztuczne są wykluczone!) , ale też o pracowników swoich plantacji.
Pierwszy proces po zbiorze ma ogromne znaczenie
Gdy wiśnia kawowca dojrzeje pod czujnym okiem farmera, czas na pierwszy etap obróbki. W stacjach mycia kawa jakościowa jest poddawana procesowi zdjęcia owocni z ziarenka. Metod obróbki jest kilka, a każda z nich charakterystycznie wpływa na smak i aromat naparu w naszych filiżankach (więcej na temat sposobów obróbki dowiesz się w osobnym wpisie). Po kontroli jakości, a także przebraniu wysuszonych ziaren, surowiec jest wysyłany do Q-gradera. To tam zapada decyzja, czy kawa spełnia warunki bycia certyfikowaną przez SCA (Speciality Coffee Association) jako speciality coffee. Surowiec ten musi być pozbawiony defektów I stopnia, a także nie może posiadać więcej niż 5 defektów II stopnia w 350 gramowej próbce zielonych ziaren, żeby kawa w ogóle została wzięta pod uwagę w certyfikacji.
Droga z ojczyzny do Europy
Po otrzymaniu oceny i certyfikatu ziarna poddawane są testom na pleśnie i grzyby, a następnie umieszczane w grubych plastikowych workach. Takie opakowanie chroni w transporcie przed wilgocią i czynnikami, które mogą negatywnie wpływać na jakość surowca. Po przybyciu do Europy worki z kawą speciality trafiają do specjalnych magazynów. Są one przystosowane do przechowywania kawy, a w środku utrzymywana jest optymalna temperatura i wilgotność.
Przystanek palarnia kawy: produkcja i procesy kontroli jakości
Jesteśmy już na ostatniej prostej! Surowiec trafia do palarni speciality, np. takiej jak KawePale. Rzemieślniczy producent posiada najwyższej klasy sprzęt o dokładnej kalibracji parametrów i z systemami kontroli temperatury, a także prędkości obrotowej bębna. Dodatkowo, doświadczony roaster kontroluje proces wypalania każdej partii, nie tylko monitorując jego przebieg na licznych wykresach, ale też obserwując zmianę koloru ziarna i zapach. Następnie, po wypaleniu sprawdza każdą partię kolorymetrem, by upewnić się, że cały proces przebiegł poprawnie, a także jakość jest powtarzalna i tożsama ze standardami panującymi w KawePale. Na koniec ręcznie pakujemy kawę do specjalnych opakowań, dedykowanych jej przechowywaniu. Są one wyposażone w wentyle, które pozwalają oddawać ziarnom gazy powstałe po obróbce termicznej, a dodatkowo zapobiegają przedostawaniu się tlenu oraz zachodzeniu procesu starzenia.
Ten cały ogrom pracy ma jeden cel: sprawienie przyjemności naszym kubkom smakowym dzięki podróży przez niesamowity świat ponad 1000 aromatów występujących w kawie!
Kawa speciality vs kawa marketowa
A kawa marketowa? O czym tu pisać?. Gorzka, wypalana w wielotonowych piecach na kolor węgla, bez udokumentowanej historii pochodzenia i bez twarzy ludzi, którzy przyczynili się do jej powstania.
Nie mamy tu na celu urazić wielbicieli i producentów kawy marketowej. Po prostu chcemy pokazać, jak wiele jest różnic pomiędzy ofertą budżetową a speciality. Decyzję, którą wybrać, i tak każdy podejmie sam.
My już dawno temu wybraliśmy rzemiosło, jakość i świadomość. A Ty jakiego wyboru dokonasz?
Autor posta
Kawowy zajawkowicz, tak mnie można nazwać. Dodatkowo mistrz tabelek w Excelu i miłośnik wina.
Piotr Mietelski
Polecane produkty
Promocja
Zestaw degustacyjny
Zestaw degustacyjny naszych czterech kaw dedykowanych pod metody zaparzania takie…
99,00 zł 119,00 zł
Brasil Cerrado Mineiro Tucan
Aromaty: karmel, gorzka czekolada, orzechy laskowe Punktacja: 84,00 100% ARABICA…
od: 32,00 zł
Brasil Colibri Santos
Aromaty: orzechy laskowe, nugat, syrop klonowy Punktacja: 83,00 100% ARABICA…
od: 29,00 zł
Pretty Little Secrets
Aromaty: Orzech laskowy, gorzka czekolada, earl grey Mieszanka kaw: 85%…
od: 29,00 zł
Carpe Diem
Aromaty: Mleczna czekolada, czarna herbata, brzoskwinia Mieszanka kaw: 100% Arabica…
od: 32,00 zł