Zamknij
Darmowa dostawa już od 89 zł🚚
sposob-parzenia-kawy

Masz swój ulubiony sposób parzenia kawy? Często słyszysz, że Twój kawowy znajomy najbardziej lubi Afrykańską kawę z dripa? Ojciec zachwala kawę z kawiarki zaparzając klasyczną Brazylię, a koleżanka uwielbia kawy mleczne z automatu, zrobione z mieszanek z małą domieszką robusty? O co w tym wszystkim chodzi i dlaczego akurat te kawy zostały zaparzone w ten konkretny sposób?

Chcemy Ci przybliżyć dlaczego relacja doboru kawy do sposobu parzenia jest taka ważna, jak metoda, którą przygotowujesz kawę wpływa na efekt końcowy smaku i aromatu. Poruszymy tym razem temat dobrze znany w palarniach kawy speciality, czyli profilowanie i wybór ziaren kawy pod konkretne metody parzenia.

Wybierz z KawePale najlepszy sposób parzenia kawy

Dripper

Na pierwszy ogień weźmy klasyka wszystkich kawiarnii speciality i home baristów, a jest nim driper Hario V60. Odpowiednio zmieloną kawę przelewamy przez filtr wodą w temperaturze 93-95 stopni wykonując ruchy okalające. Po 2-3 minutach parzenia otrzymujemy klarowny napar w rubinowym kolorze, a w powietrzu unosi się słodko – owocowy aromat. Czy z każdej kawy otrzymamy taki magiczny napar? Na pewno nie! Do tego typu parzenia musisz wybrać kawę specjalnie przygotowaną i wypaloną. Są to tak zwane jasne wypały, dzięki którym na pierwszy plan wychodzą owocowo – kwiatowe aromaty, a nie czekoladowo – orzechowe, jak w przypadku espresso. Zazwyczaj do tego typu kaw wybieramy kawy z Ameryki Środkowej i Południowej oraz Afryki. To właśnie kawy uprawione w tych regionach posiadają największy potencjał do profilowania pod alternatywne metody parzenia.

sposob-parzenia-kawy-dipper

AeroPress

Czyli młodziak wśród kawowych akcesoriów. Potocznie zwana strzykawa została wynaleziona przez Alana Aldera w USA. Pomysł na aeropress był taki, żeby stworzyć uniwersalny sposób parzenia kawy o wysokim body i pełnym aromatu, bez konieczności używania ekspresu ciśnieniowego. dlatego właśnie powstało AeroPress. Efekt? Dzięki temu małemu urządzeniu możemy właściwie w każdych warunkach zaparzyć kawę, która charakteryzuje się intensywnym aromatem i wysokim body (jak na kawę przelewową). Więcej na temat AeroPressu i sposobu jego przyrządzania znajdziecie w naszym oddzielnym wpisie

Chemex

Naczynie w którym zaparzysz i nalejesz kawę. Można go podzielić na dwie części. Górna część, w której na potrzeby parzenia montuje się filtr. Warto podkreślić, że filtr w chemexie jest bardzo gęsty, dlatego też napar uzyskany z tej metody parzenia jest bardzo klarowny i czysty. Z kolei dolna część naczynia służy jako karafka, do której ścieka gotowy napar. Po zakończeniu parzenia warto wymieszać kawę w karafce, tak by rozbić napar (podobny zabieg jak w trakcie dekantacji wina). Po wymieszaniu kawy w chemexie, kolor naparu zmieni się na jaśniejszy, a dodatkowo aromat będzie intensywniejszy. Do tej metody parzenia rekomendujemy używanie kaw z obróbki mytej, ze względu na potencjał aromatyczny i gęsty filtr.

Automatyczny ekspres do kawy

Królem domowych i biurowych blatów, są ekspresy automatyczne. Wcale nas to nie dziwi! Wygodne rozwiązanie w którym maszyna sama mieli i parzy kawę, a jak trzeba to spieni mleko i przygotuje cafe latte. Brzmi jak wygrana każdego kto potrzebuje szybko wypić kawę, a nie koniecznie ma czas i ochotę na rytuał przygotowywania. Do tego typu kaw zalecamy palenia pod espresso, a najczęściej wybieraną kawą są kawy Brazylijskie! Warto jednak wspomnieć o mieszankach kaw z odrobiną robusty. Dodatek robusty to żaden grzech, a w przypadku ekspresu automatycznego to często słuszny wybór. Mieszanki tego typu powodują że kawa z automatu ma wyższą gęstość i kremę, ponadto jest bogatsza w smak i aromat. A to wszystko za sprawą niuansów technicznych, ciśnienia, zaparzacz i szeregu zastosowań technicznych.

Włoski sposób parzenia kawy – kawiarka

Wśród domowych kawoszy mamy liczną grupę wielbicieli kawiarki. Jest to domowy sposób na przygotowanie kawy przypominającej espresso. Po odpowiednim przygotowaniu uzyskujemy kawę o wysokiej gęstości, a także intensywnym aromacie z wybijającymi się nutami czekoladowy i orzechów. Kawę tą możemy wypić w formie małej filiżanki, albo dodatkowo potraktować jako bazę do większego napoju kawowego dodając do niego mleka. W tym przypadku polecimy kawy wypalone pod espresso, dzięki tak wyprofilowanym kawom osiągniemy przyjemny, a jednocześnie intensywny napar. Przy użyciu jasnego palenia (takiego jak do dripa) jest wysokie prawdopodobieństwo że kawa będzie wodnista, nieprzyjemnie kwaskowata i dość uboga w aromaty.

Podsumowując

Poruszyliśmy tylko trzy przykłady doboru kawy pod sposób parzenia, a wariacji, kombinacji, a także  czynników jest dużo, dużo więcej. Jednak najważniejsze jest odpowiedzenie na pytanie „Czy wybór parzenia i kawy ma wpływ na smak i aromat?”. Jednogłośnie odpowiadamy: Tak i to olbrzymi. Warto pamiętać o podstawowych zasadach przy wyborze, a cała reszta to kwestie gustu i zabawa kawą.

Autor posta

Kawowy zajawkowicz, tak mnie można nazwać. Dodatkowo mistrz tabelek w Excelu i miłośnik wina.

Piotr Mietelski


Linkedin

Polecane produkty

Pretty-Little-Secrets-mieszanka-kaw

Wybierz opcje

Pretty Little Secrets

Pretty Little Secrets – odkryj magiczny świat kawy! Mistrzowsko skomponowana…

od: 29,00 zł

Promocja

Zestaw-degustacyjny-KawePale

Wybierz opcje

Zestaw degustacyjny KawePale

Wybierając Zestaw degustacyjny KawePale odkryjesz unikalne aromaty kaw z różnych…

99,00 zł 119,00 zł

Kawa-Brasil-Colibri-Santos

Wybierz opcje

Brasil Colibri Santos

Brasil Colibri Santos to prawdziwy skarb brazylijskich plantacji, oferujący intensywność…

od: 29,00 zł

Brasil-Cerrado-Mineiro-Tucan

Wybierz opcje

Brasil Cerrado Mineiro Tucan

Zanurz się w świecie wyjątkowego smaku z naszą kawą Brasil…

od: 32,00 zł

kawa-Carpe-Diem

Wybierz opcje

Carpe Diem

Carpe Diem – każdy łyk to chwila prawdziwej przyjemności! Przygotuj…

od: 32,00 zł


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
Zamknij
Zaloguj się
Zamknij
Koszyk (0)

Brak produktów w koszyku. Brak produktów w koszyku.