7 września 2021
Dlaczego kawa czasami jest goryczkowa lub kwaskowata? Co powoduje, że jest mocna lub łagodna? O smaku naparu decyduje nie tylko gatunek ziaren kawowca, ale również sposób jego przygotowania. Jakie czynniki wpływają na smak kawy?

I Gatunek kawy

Ziarna kawy pozyskiwane są z krzewów kawowca (Coffea L.). Uprawiane są przede wszystkim w strefie międzyzwrotnikowej, na plantacjach znajdujących w Afryce, Azji i w Ameryce Południowej.

Najczęściej spotykane gatunki kawy to:
– Arabika (Coffea arabica) – ma łagodne, słodkawe nuty i mniej goryczkowy posmak. To gatunek, który najczęściej pijemy i spotykamy na półkach sklepów.

– Robusta (Coffea canephora) – wyróżnia się ostrzejszym, gorzkawym, kwaskowatym smakiem.

Jednak sam gatunek to jeszcze nie wszystko. Duże znaczenie ma też sposób uprawy, czas zbiorów oraz obróbka kawy. 

Kawowiec jest uprawiany na różnych terenach, dlatego skład gleby także decyduje o smaku naparu. Im młodsze będą nasiona w momencie zbiorów, tym kawa będzie bardziej kwaskowata, natomiast wtedy, gdy będą dojrzałe, jej smak jest pełniejszy, bardziej szlachetny. Duży wpływ na smak ma też sposób obróbki kawy – na mokro w wodzie lub na sucho na słońcu.

mlynek

II Sposób mielenia kawy

Odpowiednie ziarna kawy to dopiero połowa sukcesu. Bardzo istotny jest również sposób ich zmielenia. Jakie czynniki wpływają na smak kawy?

Najlepiej pić kawę parzoną ze świeżo mielonych ziaren, ponieważ wtedy można wydobyć z nich pełnię aromatu. Właśnie dlatego nie należy mielić ich na zapas. 

Do zmielenia warto wykorzystać żarnowy młynek, ceramiczny lub stalowy, z wielostopniową regulacją mielenia. Wtedy można uzyskać właściwy stopień zmielenia kawy.

Kawę powinno się mielić jak najkrócej, aby nie spowodować przegrzania ziaren, co może sprawić, że staną się gorzkie.

Stopień zmielenia kawy powinien być dobrany do sposobu jej parzenia oraz do napoju, jaki zamierza się przygotować. Przykładowo do espresso mielona jest bardzo drobno, natomiast do kawy zalewanej wodą w temperaturze do 95C i parzonej bezpośrednio w filiżance, czy też kubku lub szklance, zaleca się jeszcze drobniejsze mielenie.

.

III Przechowywanie kawy

Kawę należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, z dala od źródeł ciepła, światła i wilgoci.

Zbyt długo przechowywana kawa z czasem traci swój aromat, ponieważ dochodzi do zwietrzenia jej olejków eterycznych.

Warto też pamiętać o tym, by kawy pod żadnym pozorem nie umieszczać w lodówce. Nie tylko utraci ona wtedy swój aromat i smak, ale również przesiąknie zapachami innych produktów, więc może być po prostu niedobra. 

.

przechowywanie
parzenie2

IV Parzenie kawy

W końcu na smak kawy wpływa sposób jej parzenia. Aromatyczny napar ze zmielonych nasion kawowca można przygotować na wiele sposobów, m.in.:– zalewając bezpośrednio wodą w temperaturze do 95C, parząc w kawiarce, ekspresie tłokowym, przelewowym albo ciśnieniowym.

Aby zaparzyć idealną kawę, która będzie miała pełny i szlachetny smak, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii.

Na smak kawy podczas parzenia wpływają poniższe czynniki:
Twardość wody – gdy woda będzie wysoko zmineralizowana, twarda, wtedy kawa nabierze goryczkowego smaku. Aby poprawić smak naparu, warto przefiltrować wodę, na przykład w dzbanku z filtrem. W kawiarniach wysokiej jakości są używane filtry bądź systemy odwróconej osmozy w celu wydobycia pełni aromatu.

Temperatura wody – do parzenia kawy najlepiej unikać wrzątku i poruszać się w przedziale 89-95 stopni Celsjusza.

Ilość wody – zbyt dużo wody spowoduje, że kawa będzie słaba, wodnista, a za mało, że stanie się zbyt mocna i gorzka. Zaleca się zastosowanie 6 g kawy na 100 ml wody, ale jej ilość jest także kwestią indywidualną.

Zatem na smak kawy wpływa bardzo dużo czynników. Wybranie jej odpowiedniego gatunku, stopnia zmielenia i sposobu parzenia zapewnia perfekcyjny efekt.

Share on facebook
Udostępnij
Share on twitter
Tweetuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ile jest kofeiny w filiżance kawy?
Dla miłośników kawy, poranna filiżanka to nie tylko element, który pozwala pobudzić się, aby być gotowym na wykonywanie codziennych obowiązków, ale także sposób na oddanie się przyjemności i umilenie dnia.…
Czytaj dalej
Jakie czynniki wpływają na smak kawy?
Dlaczego kawa czasami jest goryczkowa lub kwaskowata? Co powoduje, że jest mocna lub łagodna? O smaku naparu decyduje nie tylko gatunek ziaren kawowca, ale również sposób jego przygotowania. Jakie czynniki…
Czytaj dalej
Przewodnik po akcesoriach baristy
Kawa to napój, który towarzyszy ludziom już od wieków. Do dzisiaj na całym świecie powstało wiele, mniej lub bardziej tradycyjnych, sposobów jej przygotowywania, które pozwalają uzyskać kawę o różnych walorach…
Czytaj dalej