Kawa kuloodporna w ostatnim czasie cieszy się coraz większą popularnością.
Sięgają po nią zwłaszcza osoby na diecie ketogenicznej.
Czym jest i dlaczego warto ją pić?
Za twórcę kawy kuloodpornej uważa się Dave Asprey’a – przedsiębiorcę amerykańskiego i multimilionera, który w 2004 roku odwiedził Tybet i poznał tamtejsze smaki kaw. Po powrocie do rodzinnego kraju wypróbował połączenie kawy z masłem i olejem kokosowy i właśnie w taki sposób powstała kawa kuloodporna. Kilka lat temu później Dave Asprey umieścił na swoim blogu przepis na nowy rodzaj kawy, który dość szybko zyskał popularność, a kawę kuloodporną zaczęto przygotowywać na całym świecie. Obecnie cieszy się ona coraz większą popularnością, zwłaszcza wśród osób przebywających na diecie ketogenicznej, natomiast sam Asprey stworzył specjalną firmę, która zajmuje się sprzedażą oryginalnych wersji tej kawy. Co ciekawe, niedawno powstała też pierwsza kawiarnia Asprey’a, a bloger już planuje otworzyć kolejne.
—– Modlitewne flagi tybetańskie w pobliżu
klasztoru Namgyal Tsemo w Leh, Ladakh
Kawa kuloodporna (Bulletproof coffee) to połączenie kawy mielonej z olejem i masłem. Daje to dość oryginalny smak, który dla wielu osób może wręcz wydawać się ekstremalny, także z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu w maśle i oleju. Jednak zwolennicy kawy kuloodpornej podkreślają, że to właśnie wysoka zawartość tłuszczów zapewnia dobre źródło energii, dzięki czemu poprawia się koncentracja i zmniejsza uczucie głodu.
Należy podkreślić, że dietetycy dosyć sceptycznie podchodzą do tego rodzaju kawy, choć w diecie ketogenicznej jest ona bardzo popularna.
Czy Bulletproof coffee naprawdę jest zdrowa i dlaczego warto ją pić?
Wśród najważniejszych zalet kawy kuloodpornej wymienia się przede wszystkim zapewnienie uczucia sytości, co jest wyjątkowe w porównaniu z innymi rodzajami kaw. To bardzo ważne dla osób będących na diecie ketogenicznej, czyli opartej na produktach wysokotłuszczowych i ograniczających spożywanie węglowodanów. Tego typu dieta posiada swoich zwolenników i przeciwników, jednak osoby, które przebywają na niej, zdecydowanie polecają wybór kawy kuloodpornej zamiast innych rodzajów tego napoju. Taką kawę można pić do śniadania, ponieważ działa bardzo pobudzająco i dostarcza energii na cały dzień. Zawiera też dużą dawkę kofeiny, dzięki czemu przyspiesza metabolizm.
Kawa kuloodporna łączy smak kawy typu Arabica z masłem i olejem kokosowym i choć wydaje się to dosyć dziwne, to jednak wiele osób uważa, że dzięki temu kawa jest po prostu pyszna, a ponadto pomaga przyśpieszyć metabolizm i utrzymać szczupłą sylwetkę. Istotne znaczenie ma wysoka jakość składników, których używa się do przygotowania kawy. Najlepiej aby była to przede wszystkim dobra kawa, typu np. Arabica.
Nigdy nie powinno się używać kawy rozpuszczalnej. Potrzebny jest również express, a jeśli się go nie posiada to kawiarka lub drip.
Olej kokosowy dodawany do kawy kuloodpornej powinien być nierafinowany. Co istotne, dodaje się go przede wszystkim ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych, co sprawia, że kawa dodaje energii. Do kawy kuloodpornej można dodawać również kardamon i cynamon, które sprawiają, że kawa zyskuje unikalny smak i aromat. Nie powinno się jej jednak słodzić ani cukrem ani żadnym innym rodzajem słodzika, ponieważ wszystkie kalorie zawarte w sprawie kuloodpornej powinny pochodzić z tłuszczu i z białka.
Zwolennicy diety ketogenicznej podkreślają, że kawa kuloodporna działa jak odżywczy energetyk, a wypita rano dodaje energii na cały dzień.
Kawowy zajawkowicz, tak mnie można nazwać.
Dodatkowo mistrz tabelek w Excelu i miłośnik wina.Piotr Mietelski
Bądź na bieżąco, otrzymuj wiadomości o nowościach i promocjach!
Zgarnij 15 zł na następne Twoje zakupy 🎁
Nasz sklep internetowy z kawą powstał by dostęp do najwyższej jakości, świeżo palonych kaw speciality był znacznie łatwiejszy. Wypalając kawę korzystamy z klasycznego pieca, w połączeniu z nowoczesnymi technologiami. Kawę wypalamy na zamówienie, ręcznie pakujemy do do specjalnych torebek, które pozwalają ziarnom „oddychać” a zarazem zniwelować ilość dostającego się z zewnątrz powietrza, przez co zachowują swój aromat przez długi czas. Nasze produkty to wyjątkowa intensywność oraz głębia smaku, charakterystyczna dla kaw speciality. W ofercie znajdują się kawy z różnych plantacji m.in. z Peru czy Brazylii. Poznaj prawdziwe bogactwo aromatów KawePale! Ziarna ze sklepu z kawą speciality nadadzą koloru i gorzkości twojemu mlecznemu latte, przyjemnie uderzą kofeinowym kopem po porannym espresso, albo zaskoczą herbacianymi i kwiatowymi nutami.
©2021 KawePale. Wszystkie prawa zastrzeżone