23 stycznia 2023

Większość sposobów parzenia kawy ma wielowiekową historię, a przynajmniej sięgającą XIX i początku XX wieku.
Bohater dzisiejszego wpisu jest znacznie młodszy. To niesamowicie uniwersalne urządzenie wynalazł
Amerykanin Alan Alder nie tak dawno, bo w 2005 roku.

To bardzo proste urządzenie, zwane potocznie “strzykawą”, pozwala nam zaparzyć właściwie każdą kawę – zarówno pod względem typu, jak i profilu palenia. Dzieje się tak dzięki możliwości dostosowania wielu czynników, takich jak: 

  • grubość mielenia, 
  • temperatura parzenia, 
  • długość preinfuzji, 
  • czas parzenia, 
  • siła i ciśnienie “wyciskania” kawy przez filtr. 

Przy parzeniu z tradycyjnym sitkiem i filtrem możemy z kawy speciality jaśniejszego palenia uzyskać delikatny słodko-owocowy napar. Tylko parę drobnych zmian ustawienia grubości mielenia i czasu parzenia pozwoli nam na zaparzenie kawy z profilem palenia pod espresso, a w efekcie osiągnąć czekoladowo-orzechowy aromat. 

Do aeropressu są dostępne różne akcesoria, dzięki którym spektrum możliwości i efektów rośnie. Na przykład przy użyciu nakładki Fellow Prismo nasz napar będzie przypominać w smaku i konsystencji espresso. 

Metod parzenia w tym prostym urządzeniu jest tyle co baristów. Oczywiście obowiązują podstawowe założenia. Można parzyć klasycznie bądź metodą odwróconą. Zawsze musimy pamiętać o preinfuzji i starannym wymieszaniu kawy z wodą. A później? Liczba zalań? Temperatura? Grubość mielenia? To wszystko zależy od doboru kawy i oczekiwań, jakie mamy w stosunku do końcowej filiżanki. Na przestrzeni lat odbywały się zawody przy użyciu aeropressu, a różnice w zwycięskich przepisach były ogromne.

To znowu bardzo indywidualna sprawa, ale postaramy się jakoś przybliżyć ten temat. 

Jeśli chcielibyśmy napić się kawy bliższej espresso bądź kawy mlecznej, wybralibyśmy Brazylię Colibri. Zmieloną trochę drobniej i przygotowaną w temperaturze w przedziale 90-92 stopni. Efekt? Czekoladowo-orzechowy napar o intensywnym aromacie, idealnie komponujący się z mlekiem. 

A jeśli naszłaby nas chęć na owocowe aromaty? Nic trudnego. Wybieramy kawę o profilu palenia pod metody przelewowe. Na przykład Panama Geisha w obróbce naturalnej. Kawę mielimy grubiej, używamy wyższej temperatury (93 – 95 stopni) i parzymy około 3 minut. Uzyskany napar jest bardzo aromatyczny i złożony, pojawia się eksplozja owocowych aromatów, która zadowoli najbardziej wymagających kawowych freeków. 

Zdecydowanie tak! Ten mały i prosty w konstrukcji zaparzacz daje nam możliwość zaparzenia praktycznie każdej kawy w czasie 3-4 minut, właściwie w dowolnych warunkach i miejscu. Przy tym jest mały, kompaktowy, a jego cena nie zdewastuje naszych finansów.

Kawowy zajawkowicz, tak mnie można nazwać.
Dodatkowo mistrz tabelek w Excelu i miłośnik wina.

Autor posta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do newslettera ☕

Bądź na bieżąco, otrzymuj wiadomości o nowościach i promocjach!
Zgarnij 15 zł na następne Twoje zakupy 🎁

Zapisując się do newslettera akceptuję politykę prywatności i sposób przetwarzania danych osobowych.

Palarnia i hurtownia kawy KawePale

Nasz sklep internetowy z kawą powstał by dostęp do najwyższej jakości, świeżo palonych kaw speciality był znacznie łatwiejszy. Wypalając kawę korzystamy z klasycznego pieca, w połączeniu z nowoczesnymi technologiami. Kawę wypalamy na zamówienie, ręcznie pakujemy do do specjalnych torebek, które pozwalają ziarnom „oddychać” a zarazem zniwelować ilość dostającego się z zewnątrz powietrza, przez co zachowują swój aromat przez długi czas. Nasze produkty to wyjątkowa intensywność oraz głębia smaku, charakterystyczna dla kaw speciality. W ofercie znajdują się kawy z różnych plantacji m.in. z Peru czy Brazylii. Poznaj prawdziwe bogactwo aromatów KawePale! Ziarna ze sklepu z kawą speciality nadadzą koloru i gorzkości twojemu mlecznemu latte, przyjemnie uderzą kofeinowym kopem po porannym espresso, albo zaskoczą herbacianymi i kwiatowymi nutami.

  • Pierwszy dzień wiosny już za nami, a my dalej świętujemy jej nadejście 😍 -𝟭𝟱% na nasze kawy z kodem 𝗪𝗜𝗧𝗔𝗝𝗪𝗜𝗢𝗦𝗡𝗢 🌸Promocja trwa do 23.04.2023 🗓️
Kod rabatowy nie łączy się z promocjami oraz nie obejmuje Kawy 357.#kawepale #promocja #sale #spring #love #coffee #packaging #happy #sun #hot #kawa #witajwiosno #wiosna #kwiaty #swietujemy #celebration #polish #polishboy #man ##specialitycoffee #coffeeworld #coffeetime #poland #kawiarnia #cafe #barista #espresso #polska #instagood
  • I am full of admiration and respect for the work, dedication and determination of the specialty coffee pioneers in Nepal 💪Despite Nepal’s difficult geopolitical location and internal conflicts, they have managed to create the highest quality coffees that achieve 92 SCA points 👏 It’s sustainably grown, fully organic, pesticide-free, with natural fertilizers and respect for local wildlife 🦏 I would like to thank Nima T Sherpa, Binayak Malla, Pranit Grg for the invitation and warm welcome 🤝 I had the pleasure of visiting the plantations, coffee processing stations and attending the opening of Wake Cup Coffee’s new shoow room, laboratory and coffee shop 🤩 The opening featured a party and cupping of the fresh coffee harvest, which was well attended by coffee farmers, coffee shop owners and baristas from all over Nepal. We had the opportunity to taste brilliant coffees in washed and anaerobic processing 👌Our joint project will soon be featured on KawePale 🤓#kawepale #piotrek_kawepale #wakeupcoffee #lekalicoffee #mistycalcoffee #nepal #nepal🇳🇵 #specialtycoffeeshop #specialtycoffees #coffeetrip #coffeeprocessing #coffeeproducer #coffeeprops #coffeecupping #cuppingcoffee #coffeeharvest #pouroverbrew #palarniakawywarszawa #kawawarszawa #baristadaily #goodcoffeeart #sustanibilitycoffee #coffeepeople #fairtrade #directtrade
  • Kawa z Nepalu🇳🇵to nasze najnowsze odkrycie! Posłuchajcie o tutejszym procesie przygotownia kawy - relacjonujemy prosto z plantacji!! 🐉🎉🤓#coffeeharvest #kawepale #piotrek_kawepale #nepal #specialitycoffeeshop #specialitycoffeeroaster #coffeeprocessing #coffeeproducer #coffeetips #palarniakawywarszawa #anaerobiccoffee #coffeetour
  • Zjesz pączka bez oblizania się? 🤔 #challange#challangeaccepted #kawepale #hard #workhard #workhardplayhard #donuts #pączki #pączek #tłustyczwartek #wyzwanie #tojesttwojachwilaprawdy #motywacja #trening #poland #polishguy #pasja #sport #happy #funny #instagood #epic #epicmusic
  • But first, coffee ❤️
#kawepale #coffee #goodcoffeeart #butfirstcoffee #latteart #latte #art #cool #coffeeworld #tłustyczwartek #kawa #milk #tasty #love #instagood #instareels #reels #coffeelover #specialtycoffee #bling #applepay #brew #palarniakawy #poland #polska #warsaw #break #barista #kawiarnia #espresso
  • Jesteście gotowi na wspaniałą przygodę aromatyczną z naszą kawą KENYA MCCCU?🔥Doskonałe warunki panujące pod wschodnim zboczem najwyżej góry kraju oddają kawie jej soczyste „szampańskie” aromaty rabarbaru, żółtych winogron i agrestu 😍Zapraszamy do naszej kawiarni, gdzie możecie spróbować naszej nowej Kenii MCCCU i przekonać się sami, jak wyjątkowa jest jest jakość! ☕️👌
.
.
.
#kawepale #new #coffee #goodcoffeeart #filter #filtercoffee #giesen #kenya #przelew #kawa #fruits #goodtaste #great #love #coffeebrewing #coffeebeans #beans #specialtycoffee #specialitycoffee #roastery #polish #poland #instagood #palarniakawy #kenia #packaging #packagingdesign #coffeetime #barista #break
  • I LOVE YOU ❤️ BUT FIRST, COFFEE 👊☕️Odkryj nasze zestawy dla zakochanych i nie tylko! Znajdziesz w nich naszą aromatyczną kawę z Brazylii, smakowity miodzik sesyjny oraz produkty CBD z serii GOOD MOOD 😍Dostępne na kawepale.pl 🔥
.
.
.
#kawepale #goodcoffeeart #iloveyou #valentines #coffee #sets #kits #brasil #sale #promo #event #love #instagood #polish #poland #specialitycoffee #miód #kawa #olejki #beard #beardgang #broda #peeling #body #essentials #care #selfcare
  • Kawiarka pozwala na przygotowanie kawy o wysokich walorach smakowo-zapachowych 😋 Można poczuć się jak we włoskiej kawiarni 🇮🇹Jak przygotować kawę za pomocą kawiarki? O tym przeczytacie w naszym najnowszym poście na blogu 📖
.
.
.
#kawepale #blog #goodcoffeeart #kawiarka #dyi #howto #post #article #tips #help #coffee #moka #coffeeworld #coffeemachine #beans #coffeebeans #coffeeroastery #love #palarniakawy #specialitycoffee #great #instagood #artykuł #poradnikkawowy #poradnik #guide #coffeeguide #poland #polish #roastery

©2021 KawePale. Wszystkie prawa zastrzeżone