Aby dobra kawa speciality nabrała znanej wszystkim postaci brązowych ziaren, które zamienia się w idealny napar, musi przejść wiele etapów. Jednym z nich na drodze do filiżanki jest właśnie proces palenia. Dla nas to kluczowy element tworzenia najlepszego smaku. Dlatego właśnie za każdym razem dbamy o każdy etap procesu palenia. Dzięki temu mamy pewność, że nasza kawa jest dokładnie taka, na jaką czekacie. I z tego też powodu w naszej palarni korzystamy z pieca marki Giesen, który jest gospodarzem corocznych mistrzostw świata w paleniu kawy.
Jesteśmy dumni z tego, że część naszych ziaren wybieramy bezpośrednio na plantacji. Dzięki temu już na tym etapie odbywa się pierwsza ocena jakości (pierwsze cuppingi) oraz ocena potencjału, jaki ma dobra kawa speciality i przyszłe zbiory. Dodatkowo daje nam to faktyczny wpływ na przebieg obróbki danej kawy, w którym z zamkniętych w owocu ziaren przechodzi na etap gotowych do wypalenia ziaren zielonych. Ich wilgotność wynosi od 8% do 12%. Ponadto jednak część kaw speciality nabywamy od dostawców zarówno z Polski, jak i z zagranicy w postaci próbek referencyjnych, które testujemy w naszym laboratorium, w celu weryfikacji jakości i oceny sensorycznej kawy. Dodatkowo za każdym razem oceniamy czystość ziaren. Następnie przeprowadzamy próbne palenie na specjalnym piecu laboratoryjnym. Podczas oceny smaku, a także aromatu (cupping) wybieramy finalne ziarna, które znajdą się w Waszych filiżankach. To właśnie nasza dobra kawa speciality – ta najlepsza, bo świadomie wybrana i doskonale oprawiona.
Co to jednak dokładnie znaczy? Sprawdźcie z nami, jak wygląda proces wypalania kawy…
Aby wypalić dobrze ziarno Roaster musi posiadać wiedzę i doświadczenie w trzech obszarach:
W kawie mamy zidentyfikowanych około 1200 aromatów. Dla porównania w winie jest ich około 600. Dodatkowo potencjał smaku i aromatu uzależniony jest od pochodzenia, odmiany, wysokości uprawy i obróbki. To w oparciu o nie Roaster wydobywa to co w kawie najlepsze, właśnie w procesie jej palenia.
Roaster, dzięki doświadczeniu i obszernej wiedzy analitycznej, a także sensorycznej, powinien wiedzieć, jak zaplanować cały proces palenia kawy. W piecu na ziarno oddziałują bowiem trzy rodzaje przenoszenia energii cieplnej. Są to: konwekcja, kondukcja i radiacja. Dodatkowo sam przebieg palenia dzielimy na trzy fazy; suszenie, faza Maillarda i rozwój. Dlatego właśnie palenie kawy to sztuka, a także wiedza i umiejętności, które posiada wąskie grono osób. Tylko odpowiednio kontrolując skomplikowany łańcuch chemicznych procesów, które zachodzą w czasie palenia, Roaster jest w stanie stworzyć wyjątkowe substancje smakowe i zapachowe.
W wyniku działania wysokiej temperatury powstają różnego rodzaju kwasy. W trakcie procesu palenia rozkładają się one, a jednocześnie skrobie z ziaren przekształcają się w cukier. Dodatkowo białko jest rozkładane na peptydy, które wytrącane są w postaci olejków. Cukier łączy się z proteinami tworząc aromatyczne substancje i brązowy pigment. To właśnie dzięki niemu kawa speciality posiada swój brązowy kolor. Wilgoć i dwutlenek węgla odparowuje. Brzmi bardzo skomplikowanie, a to nie koniec! Znaczenie ma bowiem odpowiednie rozgrzanie pieca, ilość kawy w piecu, jego temperatura podczas wrzutu surowej kawy, a także prędkość obrotów bębna. Dodatkowo kontroli wymaga moc palnika, przepływ powietrza, całkowity czas palenia, czas rozwoju ziarna od momentu pękania ziaren (crack). Ważna jest także temperatura w momencie wyrzutu ziarna z pieca, czas chłodzenia, czas pomiędzy kolejnymi paleniami.
To wszystko są czynniki, które Roaster musi zaplanować i kontrolować, aby idealnie wypalić ziarno. Tylko dzięki pełnej kontroli nad tymi wszystkimi elementami, może powstać wyjątkowy smak, a także aromat. Dlatego właśnie rola Roastera jest nieprzeceniona.
Jednym z punktów procesu już podczas palenia kawy jest tworzenie profili palenia, które kontroluje program. Dzięki temu monitoruje on czas palenia, moc palników, prędkość bębna, przepływ powietrza oraz RoR (Rate of Rice), czyli tempo wzrostu temperatury w czasie. To wszytsko ma znaczenie dla każdej odmiany kawy. Dlatego właśnie stworzony profil palenia jest referencyjnym wzorem dedykowanym tylko dla jednej kawy. Aby utrzymać jakość i powtarzalność smaku i aromatu, po paleniu w palarni za każdym razem mierzymy kolor ziarna oraz przeprowadzamy cupping. Dzięki regularnej kontroli jakości gwarantujemy powtarzalny smak, a także aromat kaw dla każdej z naszych kaw.
Wybierając kawę z naszej palarni, masz pewność, że każde kolejne zamówienie będzie charakteryzować się taką samą, wysoką jakością. Dzięki temu, że tworzymy kawy speciality z miłości do każdego ziarna, chcemy się dzielić tylko sprawdzoną, a także potwierdzoną jakością!
Piotr Wilczewski
Bądź na bieżąco, otrzymuj wiadomości o nowościach i promocjach!
Zgarnij 20 zł na następne Twoje zakupy 🎁
Nasz sklep internetowy z kawą powstał by dostęp do najwyższej jakości, świeżo palonych kaw speciality był znacznie łatwiejszy. Wypalając kawę korzystamy z klasycznego pieca, w połączeniu z nowoczesnymi technologiami. Kawę wypalamy na zamówienie, ręcznie pakujemy do do specjalnych torebek, które pozwalają ziarnom „oddychać” a zarazem zniwelować ilość dostającego się z zewnątrz powietrza, przez co zachowują swój aromat przez długi czas. Nasze produkty to wyjątkowa intensywność oraz głębia smaku, charakterystyczna dla kaw speciality. W ofercie znajdują się kawy z różnych plantacji m.in. z Peru czy Brazylii. Poznaj prawdziwe bogactwo aromatów KawePale! Ziarna ze sklepu z kawą speciality nadadzą koloru i gorzkości twojemu mlecznemu latte, przyjemnie uderzą kofeinowym kopem po porannym espresso, albo zaskoczą herbacianymi i kwiatowymi nutami.
©2021 KawePale. Wszystkie prawa zastrzeżone