Zamknij
Darmowa dostawa już od 89 zł 🚚

Kawa bezkofeinowa w ostatnim czasie staje się niemalże tak popularna jak standardowa, z kofeiną – wszystko za sprawą miłośników kawy, którzy nie chcą rezygnować z ulubionego smaku i aromatu, a przy tym są wystarczająco pobudzeni do działania, aby sięgać po kolejną filiżankę kawy z kofeiną. Sama w sobie kofeina to alkaloid purynowy, organiczny związek chemiczny – i choć najczęściej kojarzona jest z nim kawa, kofeinę zawiera… ponad 60 gatunków roślin! Co ciekawe, ten sam pobudzający alkaloid przybiera inne nazwy w zależności od tego, skąd pochodzi. Dla przykładu – w herbacie rozpoznamy go jako „teinę”, z kolei w yerba mate jako „mateinę”!

Kawa bezkofeinowa – dlaczego warto ją pić?

Regularne picie kawy bezkofeinowej niesie wraz ze sobą konkretne korzyści dla naszego zdrowia, formy oraz samopoczucia. To, co warto wiedzieć o zdrowej kawie bez kofeiny, to przede wszystkim jej zawartość witamin z grupy B – a konkretnie witaminy B2 oraz B3 . To właśnie ryboflawina (B2) bierze udział w procesach związanych z metabolizmem i przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów, z kolei niacyna (B3) pozytywnie wpływa układ nerwowy i skórę. W kawie bezkofeinowej znajdziemy także potas – odpowiedzialny między innymi za regulację poziomu pH komórek, ilość wspierającego prawidłową pracę mięśni glikenu w organizmie oraz za funkcjonowanie mózgu. Kawa bezkofeinowa to również realna pomoc dla układu krwionośnego – co więcej, jej spożywanie jest jak najbardziej bezpieczne i nie powinno powodować problemów zdrowotnych związanych z nadmiernym spożyciem kofeiny. Jednakże zawsze dobrze jest słuchać swojego ciała i reagować na sygnały, które wysyła. 

Mexico Swiss Water Process Decaf – bezkofeinowa kawa, która kusi aromatami rodzynek, śliwki i czarnej czekolady.

Swiss Water Process®, dzięki któremu ta mieszanka zachwyca aroma,tem, a jednocześnie jest wolna od kofeiny, pozwala wydobyć z każdego ziarna to, co w odmianie Pluma najlepsze. Innowacyjna technika usuwania kofeiny za pomocą czystej wody trwa aż 10 godzin, co pozwala na zachowanie 99,9% smaku kawy.

Kawa – w jaki sposób pozbawia się jej kofeiny?

Sposobów na pozbycie się kofeiny z kawy jest kilka – zwykle usuwają one nawet 97% jej zawartości z ziaren. Do najpopularniejszych metod dekofeinizacji należy technika gazowa (z wykorzystaniem wysokiego ciśnienia), chemiczna (bazująca na dodaniu w pełni bezpiecznych rozpuszczalników do niewypalonej kawy) oraz tradycyjna (polegająca na płukaniu ziaren kawy strumieniem gorącej wody). W naszym sklepie znajdziesz wysokiej jakości kawę bezkofeinową, do której dekofeinizacji wykorzystujemy technologię Swiss Water Process® – pozwalającą na pozbycie się nawet 99% kofeiny! Podczas procesu dekofeinizacji – ziarna zostają podgrzane tak, by otworzyły się ich pory, a następnie zanurzane są we wcześniej przygotowanej wodzie z lodowca. Podczas dekofeinizacji tym sposobem stosuje się również filtry – nigdy jednak nie biorą w niej udziału rozpuszczalniki. Proces ten przebiega aż do momentu usunięcia oczekiwanej ilości kofeiny – zawsze pod regularnym nadzorem. Dzięki metodzie Swiss Water – smak kawy pozostaje w pełni zachowany, a brak zastosowania rozpuszczalników sprawia, że proces ten jest w 100% naturalnych (co przekłada się na czystość smaku i aromatu kawy). Co więcej, wykorzystanie technologii Swiss Water jest bezpieczne dla zdrowia oraz przyjazne środowisku – poprzez brak ryzyka zaszkodzenia glebie czy wodzie oraz generowanie mniejszej ilości odpadów chemicznych (w porównaniu do innych metod).

Kawa bezkofeinowa – na ciepło czy zimno?

Kawę bezkofeinową – podobnie jak tę z kofeiną – możemy podawać na wiele sposobów (zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno). Biorąc pod uwagę zbliżające się upalne, letnie dni – wielu z nas zapewne sięgnie po nią w celu przyrządzenia kawy mrożonej (z ulubionymi dodatkami… lub bez!). Niezależnie od tego jaki mamy pomysł na kawę bezkofeinową – nie różni się ona smakiem od tej z kofeiną, co sprawia, że możemy wykorzystywać ją zarówno do przygotowania orzeźwiających napojów, letnich deserów, aromatycznych wypieków czy interesujących drinków. Sporym zainteresowaniem wśród miłośników kawy cieszy się ostatnio „espresso tonic” – czyli, jak sama nazwa wskazuje, połączenie lekkiego tonicu z wyrazistym espresso. To napój, który spodoba się tym z nas, którzy cenią sobie głęboki, intensywny aromat kawy ze specyficzną cierpkością tonicu. Dla fanów nieco słodszych wersji kawy – poleca się kawę bombon, czyli… hiszpańską, iście wakacyjną propozycję, obok której nie można przejść obojętnie! Aby przygotować kawę bezkofeinową w ten sposób – wystarczy zmieszać podwójne espresso (60 ml) ze skondensowanym, słodzonym mleczkiem (również w tej samej ilości).

Kawa bezkofeinowa – bogactwo antyoksydantów!

Jednak pełen, głęboki smak kawy bezkofeinowej oraz naturalne wsparcie organizmu to niejedyne zalety tego interesującego napoju – pisząc o kawie bez kofeiny nie można pominąć jej wysokiej zawartości antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które niwelują szkodliwe działanie wolnych rodników. To właśnie wolne rodniki sprawiają, że nasz organizm starzeje się szybciej – co więcej, powodują również powstawanie wielu chorób. Na szczęście regularne przyjmowanie antyoksydantów – również w formie zdrowej kawy bezkofeinowej – nie tylko „naprawia” powstałe w organizmie uszkodzenie, ale również znacząco zmniejsza ryzyko powstawania kolejnych! Filiżanka pysznej, aromatycznej kawy bezkofeinowej z samego rana – na dobry początek dnia – do popołudniowego ciastka czy wieczornego spotkania ze znajomymi – wybierz opcję dla siebie i ciesz się licznymi właściwościami prozdrowotnymi, jakie daje Ci kawa bezkofeinowa!

Polecane produkty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
Zamknij
Zaloguj się
Zamknij
Koszyk (0)

Brak produktów w koszyku. Brak produktów w koszyku.