11 maja 2023

Parzona kawa speciality na zimno Cold brew to doskonały napój dla miłośników kawy, którzy poszukują rozwiązań innych niż kawa parzona na ciepło. Ma mocny, aksamitny smak i niską kwasowość, co czyni go idealnym rozwiązaniem na letnie dni. Najlepszy powstaje oczywiście na bazie kawy speciality – w tym artykule  przedstawimy Wam, jak przygotować speciality cold brew oraz na co zwrócić uwagę.

Kawa speciality na zimno do cold brew - jaką wybrać?

Kawa speciality na zimno Cold brew to doskonała alternatywa dla miłośników esencjonalnych naparów. Jest łatwy w przygotowaniu i ma wyjątkowy smak. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, warto wybrać świeżo paloną kawę speciality, przestrzegać proporcji i czasu macerowania. Dzięki temu napój będzie aksamitny i bogaty. 

Aby przygotować cold brew z kawy speciality, warto wybrać ziarna, które mają słodki, owocowy smak i niską kwasowość. Najlepsze będą kawy z Ameryki Środkowej i Południowej oraz Afryki. Do maceracji polecamy nasze kawy z Etiopii oraz Kenii.

Jak zrobić kawę speciality na zimno Cold Brew?

Kawa speciality na zimno jest bardzo łatwa w przygotowaniu!

Przepis jest bardzo prosty. Wymaga tylko trochę czasu i cierpliwości.

Składniki:

  • 100 g świeżo zmielonej kawy speciality od KawePale
    Zmielona kawa do cold brew powinna przypominać gruboziarnisty piasek – podobnie jak przy metodach przelewowych
  • 1 litr zimnej wody

Przygotowanie:

  1. Zmiel w młynku kawę.
  2. Zmieloną kawę wsyp do pojemnika.
  3. Zalej kawę zimną wodą.
  4. Dokładnie wymieszaj.
  5. Przykryj pojemnik i pozostaw na 12-24 godziny w lodówce (w zależności od oczekiwanego efektu i intensywności naparu)
  6. Po upływie czasu przecedź kawę przez filtr lub gazę.
 

Macerowanie cold brew
- co warto wiedzieć?

Najpierw wyjaśnijmy, czym jest maceracja: to po prostu zalanie zmielonych ziaren zimną wodą. Ale uwaga –  należy zwrócić uwagę na kilka istotnych czynników, aby napój był jak najlepszy:

  • Proporcje – stosunek kawy do wody powinien wynosić około 1:10, czyli 100 g kawy na 1 l wody.
  • Czas macerowania – zależy od naszych preferencji smakowych. Najlepiej pozostawić kawę w lodówce na 12-24 godziny.
  • Temperatura – cold brew to napój, który przygotowujemy na zimno, więc temperatura wody nie ma tu znaczenia (w przeciwieństwie do parzenia na ciepło).
  • Kawa – wybierz kawę speciality, która ma słodki, owocowy smak i niską kwasowość. 
  • Woda – jej jakość ma ogromne znaczenie, podobnie jak w przypadku kawy parzonej na ciepło. Do maceracji polecam tę odpowiednio zmineralizowaną. W warunkach domowych możesz użyć np. Żywiec krystaliczny Zdrój. 

Czy kawa speciality na zimno Cold Brew jest zdrowa? 🤔

W przeciwieństwie do tradycyjnego napary, kawa speciality na zimno zawiera mniej kwasów, co minimalizuje ryzyko wystąpienia refluksu żołądkowego i chorób jelitowych. Dzięki dłuższej maceracji ma więcej antyoksydantów i polifenoli, które pozytywnie wpływają na organizm. A do tego – to szczególnie ważne dla tych, którzy potrzebują energii – charakteryzuje się wyższym stężeniem kofeiny niż kawa parzona na ciepło. Krótko mówiąc: jeśli zależy Ci nie tylko na smaku i pobudzeniu, ale i na dbaniu o własne zdrowie, koniecznie wprowadź cold brew do swego menu.

Kawowy zajawkowicz, tak mnie można nazwać.
Dodatkowo mistrz tabelek w Excelu i miłośnik wina.

Autor posta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do newslettera ☕

Bądź na bieżąco, otrzymuj wiadomości o nowościach i promocjach!
Zgarnij 20 zł na następne Twoje zakupy 🎁

Zapisując się do newslettera akceptuję politykę prywatności i sposób przetwarzania danych osobowych.

Palarnia i hurtownia kawy KawePale

Nasz sklep internetowy z kawą powstał by dostęp do najwyższej jakości, świeżo palonych kaw speciality był znacznie łatwiejszy. Wypalając kawę korzystamy z klasycznego pieca, w połączeniu z nowoczesnymi technologiami. Kawę wypalamy na zamówienie, ręcznie pakujemy do do specjalnych torebek, które pozwalają ziarnom „oddychać” a zarazem zniwelować ilość dostającego się z zewnątrz powietrza, przez co zachowują swój aromat przez długi czas. Nasze produkty to wyjątkowa intensywność oraz głębia smaku, charakterystyczna dla kaw speciality. W ofercie znajdują się kawy z różnych plantacji m.in. z Peru czy Brazylii. Poznaj prawdziwe bogactwo aromatów KawePale! Ziarna ze sklepu z kawą speciality nadadzą koloru i gorzkości twojemu mlecznemu latte, przyjemnie uderzą kofeinowym kopem po porannym espresso, albo zaskoczą herbacianymi i kwiatowymi nutami.

Error validating access token: Session has expired on Friday, 25-Aug-23 06:18:54 PDT. The current time is Monday, 29-Apr-24 01:25:14 PDT.

©2021 KawePale. Wszystkie prawa zastrzeżone