3 sierpnia 2020

Mogłoby się wydawać, że wybór odpowiedniej kawy jest czymś prostym, a jednak w praktyce bywa z tym różnie, szczególnie gdy szukamy dystrybutora kawy, jakim jest palarnia kawy speciality, dla swojej kawiarni czy restauracji. Ponieważ na celowniku znajduje się najlepsza kawa ziarnista, czyli taka ze sprawdzonej plantacji, a dodatkowo o najwyższej jakości, nasza uwaga powinna się skupić właśnie na kawach speciality. To właśnie ich smakosze nie sięgają po produkty powszechnie dostępne w popularnych dyskontach, szczególnie w wersji już zmielonej. A to dlatego, że najlepszy smak i aromat pozwala uzyskać wyłącznie świeżo zmielona kawa ziarnista.

Jak wybrać najlepszą kawę ziarnistą? Palarnia kawy speciality radzi…

Podczas wybierania kawy należy mieć na uwadze kilka istotnych kwestii. Dlatego właśnie zanim przystąpimy do zakupów, warto zrobić mały rekonesans. Znaczenie ma tu bowiem gatunek, stopień palenia, zawartość kofeiny, a także jakość ziaren. Z tego właśnie względu najpopularniejszymi rodzajami kawy, po które sięga też nasza palarnia kawy speciality, są Arabica i Robsuta. Za tę najbardziej cenioną uznaje się kawę Arabicę, o łagodnym aromacie i wyrazistym smaku, z orzechowym posmakiem. Dodatkowo jej ziarna zawierają stosunkowo niedużo kofeiny. Z kolei kawa Robusta ma ostry, cierpki smak. Zawartość kofeiny jest znacznie wyższa niż w kawie Arabica. W przypadku ciemnego palenia ziaren można liczyć na podkreślenie goryczki, słabo wyczuwalną słodycz i kwasowość. W kawach jasno i średnio palonych smak jest delikatniejszy, da się wyczuć naturalną kwasowość ziaren, nuty owocowe.

Kawa i palarnia kawy speciality

Najlepsze kawy ziarniste to te określone mianem speciality. Dlatego właśnie KawePale to palarnia kawy speciality. Dzięki temu nasi klienci mają gwarancję tego, że nasze kawy wytwarzane są z najwyższą starannością na każdym etapie produkcji. Co ciekawe, stanowią one tylko niewielki odsetek pośród wszystkich kaw na całym świecie, co wynika z bardzo rygorystycznych wymagań. Produkt taki musi uzyskać co najmniej 80 na 100 punktów. Kawy speciality sklasyfikowane pomiędzy 80 i 85 punktów uznawane są za bardzo dobre. Przy punktacji powyżej 85 i poniżej 90 mówi się o kawach doskonałych a od 90 punktów wzwyż o produkcie wybitnym.

Podczas oceniania produktów, jakie oferuje palarnia kawy speciality, brane są pod uwagę aromat, smak oraz posmak, kwasowość, body, balans, słodkość, a także czystość i w końcu jednorodność. Dzieje się tak dlatego, ponieważ przy ich produkcji sięga się wyłącznie po najwyższej jakości ziarna, pozbawione defektów. Ponadto ziarna takie pochodzą z plantacji zlokalizowanych na odpowiednich wysokościach i w konkretnych warunkach klimatycznych. Wszystko to sprawia, że kawy speciality wyróżniają się wyjątkowym, a także specyficznym smakiem.

Na co należy zwrócić uwagę, czytając etykiety kawy?

Na smak naparów, który oferuje palarnia kawy speciality, wpływa wiele czynników, które należy mieć na uwadze przy jej wyborze. Do tych najistotniejszych zalicza się kraj pochodzenia, stopień wypalenia, a także metodę obróbki. Dlatego właśnie, w zależności od tego, w jakich warunkach środowiskowych była uprawiana kawa, można mówić o odmiennych smakach i aromatach. Na przykład w przypadku ziaren podchodzących z krajów Ameryki Środkowej i Południowej ,wyraźnie wyczuwalne są aromaty orzechowe, czekoladowe i nawet karmelowe. Z kolei nuty owocowe dotyczą produktów ze środkowej Afryki. 

W niektórych kawach wyczuwalny jest dodatkowo wyraźny posmak popiołu, a także dymu, co wielu osobom nie odpowiada. Nie ma tego problemu w kawie powstałej z ziaren o niskim stopniu wypalenia. Równocześnie na uwadze warto mieć też to, w jaki sposób została obrobiona kawa. Jeśli miało to miejsce z użyciem metody suchej, można liczyć na uzyskanie bardzo słodkich naparów. Dzięki temu będą one gęste i o intensywnym aromacie owocowym. Natomiast ziarna obrobione metodą mytą odznaczają się dużo wyższą kwasowością i czystością naparu. Ponieważ ich smak jest klarowny, a także wyjątkowo czysty, kawy te mają wielu swoich zwolenników.

Udostępnij
Tweetuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

kawy-direct-trade-kawepale-plantacja
Co oznacza Direct Trade w świecie kawy?
Kawa prosto z plantacji to kawa, która jest pozyskiwana bezpośrednio od producentów bez pośredników. Dzięki temu mamy pewność, że kawa jest wysokiej jakości oraz pochodzi z legalnych plantacji. Jest to również korzystne dla producentów, ponieważ pomaga im uzyskać lepsze wyniki finansowe bez pośredników, którzy często narzucają bardzo niskie ceny. Taka kawa stanowi zdecydowanie lepszą alternatywę dla kaw ze sklepu, gdzie nie zawsze wiadomo, skąd pochodzą ziarna oraz czy nie były one mieszane z niskiej jakości kawami. Wybierając kawę prosto z plantacji, wspieramy producentów, promujemy uczciwy handel oraz mamy pewność, że pijemy najlepszą jakość kawy.
Continue reading
sposob-parzenia-kawy
Czy sposób parzenia kawy ma wpływ na smak i aromat?
Masz swój ulubiony sposób parzenia kawy? Często słyszysz, że Twój kawowy znajomy najbardziej lubi Afrykańską kawę z dripa? Ojciec zachwala kawę z kawiarki zaparzając klasyczną Brazylię, a koleżanka uwielbia kawy…
Continue reading
Kawa speciality czy kawa z marketu? Postaw na jakość!
Kawa speciality czy kawa z marketu? Postaw na jakość!
Kawa i napoje kawowe to niewątpliwie jedne z najpopularniejszych napojów na świecie, a ziarna kawowca  należą do najdroższych surowców dostępnych na giełdach. Tak duży rynek generuje szerokie spektrum jakości.  No…
Continue reading

Weź udział w konkursie!

Wygraj wyjazd do Panamy!

Do wygrania ponad 100 nagród, w tym młynki do kawy, ekspresy, akcesoria podróżne i wiele więcej!