25 sierpnia 2020

Kawę można zaparzyć na wiele sposobów, uzyskując odmienne walory smakowe. Jedni stawiają na tradycyjne sposoby, a drudzy sięgają po nowoczesne urządzenia. Okazuje się, że wachlarz wyboru jest szeroki, dlatego zapraszamy do poznania alternatywnych metod parzenia kawy. Przysłowiowa mała czarna to nie jedyny wybór. Odpowiednio przygotowany napój będzie posiadał bogactwo smaków i aromatów, a tego właśnie oczekują smakosze kawy.

Zaparzanie kawy za pomocą kawiarki i urządzenia chemex

Najprostszym sposobem na przygotowanie kawy jest zalanie zmielonych ziaren wrzątkiem. Wielu osobom to wystarcza, tym bardziej jeśli sięgają po nią sporadycznie. Dużo lepsze walory smakowe i aromatyczne pozwala uzyskać kawiarka. Jest to świetna alternatywą dla drogiego i dla niektórych skomplikowanego w użyciu ekspresu. Przygotowanie aromatycznej kawy za pomocą kawiarki jest bardzo proste, a jej zakup nie wiąże się z koniecznością nadwyrężania budżetu. Co więcej, zajmuje niewiele miejsca, jest poręczna. Do zaparzenia kawy w kawiarce potrzebny będzie młynek, w którym mieli się każdorazowo świeże ziarna. Na jedną porcję wsypuje się od 5 do 17 g kawy.

Chemex służy natomiast do zaparzania kawy metodą przelewową i pozwala na wydobycie szerokiego spektrum aromatów z ziaren. Uzyskane napary wyróżniają się delikatnym i klarownym smakiem. Przygotowanie kawy z pomocą tego urządzenia jest bardziej czasochłonne niż przy użyciu kawiarki. Trzeba wyposażyć się w chemex, filtr, młynek do kawy, stoper i wagę kuchenną. Odmierzyć należy 50 g kawy i 700 g przefiltrowanej wody.


Aeropress i french press

Osoby poszukujące prostego w obsłudze urządzenia, za pomocą będą w stanie zaparzyć kawę maksymalnie soczystą, z dobrze wyczuwalną nutą owocową i naturalną kwasowością ziaren, powinny zainteresować się czymś takim jak aeropress. Czas parzenia zajmuje dosłownie kilka minut, a ze względu na nieduże gabaryty i łatwy transport można zabrać urządzenie ze sobą dosłownie wszędzie. Idealne sprawdza się podczas podróżowania. W przypadku aeropress można mówić o wielu możliwościach – pozwala na eksperymentowanie ze smakiem i intensywnością naparów. Na 15-18g zmielonej kawy przypada 200 g przefiltrowanej wody.

Inną opcja będzie skorzystanie z urządzenia french press, niezwykle prostego w użyciu i bezproblemowego w czyszczeniu. Wystarczy zaledwie kilka minut do uzyskania pysznego naparu i to w sporej ilości. Jeśli ktoś chce przy niewielkich nakładach finansowych, szybko i łatwo zaparzyć praktycznie doskonałą kawę w domowym zaciszu, warto sięgnąć właśnie po french press. Nie trzeba nawet martwić się o fusy, gdyż zostają ode odseparowane od naparu ze względu na obecność tłoka z sitkiem.

Syfon i drip jako metody parzenia kawy

Na syfon składają się dwie szklane kolby, statyw i palnik. Metodą tą niestety nie da się szybko zaparzyć kawy, ale jeśli komuś zależy na naparze niezwykle żywym, słodkim, przypominającym wręcz mocną herbatę, warto spróbować. Jest to jeden z najstarszych sposobów przyrządzania kawy. Dużo łatwiej można ją zaparzyć przy pomocy drippera. Mówić można tutaj o najbardziej klasycznej metodzie, pozwalającej na wydobycie z kawy pełnej gamy aromatów. Napary są delikatne, przypominają konsystencją herbatę.

Kawa po turecku, z ekspresu kolbowego lub cold brew

Dużą popularnością cieszy się kawa po turecku, czyli napar charakteryzujący się niezwykłą głębokim i ciemnym kolorem, co wynika z sięgania po dobrze rozdrobnione ziarna. Jeśli ktoś preferuje napary o wyraźnym smaku i z nutką słodyczy, powinien spróbować kawy po turecku. Wbrew pozorom jej zaparzenie nie jest banalnie proste. Warto wiedzieć, że tradycja jej parzenia znajduje się od wielu już lat na liście dziedzictwa UNESCO.

Kolejną możliwością będzie kawa z ekspresu kolbowego, czyli ręcznego. Napar przygotowywany jest pod ciśnieniem. Ma kremową konsystencję i piankę. Zaparzenie kawy wielu osobom kojarzy się z gorącą wodą, ale kawę można przygotować bez jej użycia. Metoda cold brew nie jest bardzo popularna, ale nadal nie brakuje jej zwolenników. Na takie rozwiązanie warto zdecydować się, gdy przyjdzie ochota na wypicie czegoś w rodzaju mrożonej kawy. Osoby oczekujące szybkich efektów nie będą usatysfakcjonowane, gdyż napar jest gotowy dopiero po wielu godzinach. Czego można w takim razie po nim oczekiwać? Kawa cold brew ma słodkawy smak, jest orzeźwiająca, czyli idealna w okresie letnim. Co więcej, zawiera więcej kofeiny niż ta zaparzana w sposób tradycyjny, co wynika z długiego macerowania ziaren w wodzie.

Share on facebook
Udostępnij
Share on twitter
Tweetuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

KawePale na Spitsbergenie – czyli jak kawa z podwarszawskiej palarni trafiła na biegun?
W jaki sposób ziarna z małej podwarszawskiej palarni trafiły aż do Arktyki? Dzięki Joannie Perchaluk – meteorolog i kierownik wyprawy polarnej, a prywatnie zapalonej rowerzystce, na sam koniec świata dotarła…
Czytaj dalej
Skąd wziął się zwyczaj podawania wody do espresso?
Ilu ludzi, tyle pomysłów. Nawet mając do czynienia ze sprawami, które wydają się śmiesznie oczywiste, możemy natknąć się na zaskakujące fakty i intrygujące historie. Chcąc wskazać jeden z takich tematów,…
Czytaj dalej
Ile jest kofeiny w filiżance kawy?
Dla miłośników kawy, poranna filiżanka to nie tylko element, który pozwala pobudzić się, aby być gotowym na wykonywanie codziennych obowiązków, ale także sposób na oddanie się przyjemności i umilenie dnia.…
Czytaj dalej
Jakie czynniki wpływają na smak kawy?
Dlaczego kawa czasami jest goryczkowa lub kwaskowata? Co powoduje, że jest mocna lub łagodna? O smaku naparu decyduje nie tylko gatunek ziaren kawowca, ale również sposób jego przygotowania. Jakie czynniki…
Czytaj dalej