3 sierpnia 2020

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez aromatycznej kawy, która daje zastrzyk energii do działania od samego rana. Sklepowe półki niemalże uginają się pod naporem różnego rodzaju kaw, jednak na próżno będzie szukać wśród nich kawy speciality. Jak już sama nazwa na to wskazuje, mowa jest tutaj o czymś specjalnym i wysokiej jakości. Będzie to idealna opcja dla prawdziwych smakoszy tego czarnego napoju, którzy cenią sobie towary luksusowe, przygotowane z najwyższą starannością.

Czym są kawy Speciality?

Kawy speciality powstają z najwyższej jakości, starannie wyselekcjonowanych ziaren, które pochodzą wyłącznie z miejsc, gdzie panuje konkretny mikroklimat. Jeśli ktoś szuka produktu pozbawionego skaz, kawy speciality uzyskujące co najmniej 80 punktów na 100 w skali Q Gradera, będą idealnym wyborem. Tego typu kawy charakteryzują się intensywnym, przyjemnych, różnorodnym aromatem. W smaku są czyste, pozbawione nieprzyjemnej goryczki, delikatne, wręcz aksamitne. Kawy speciality nie wymagają sięgania po jakiekolwiek dodatki w postaci mleka, cukru czy słodzików. Są połączeniem słodkości z nutką kwaskowości. W przypadku tych produktów można mówić o najwyższym segmencie jakościowym na świecie. Ziarna są ręcznie zbierane, poddawane wielokrotnym kontrolom. Każdy etap produkcji kawy speciality odbywa się z dbałością o najmniejsze detale. Warto od razu zaznaczyć, że kawy speciality nie są dostępne w popularnych dyskontach ani nawet w specjalistycznych sklepach z kawą. Oferowane są wyłącznie przez sprawdzone palarnie, można kupić je bezpośrednio u producenta czy dystrybutora kawy.

Co warto wiedzieć na temat kaw Speciality?

Kawa speciality pojawiła się pod taką nazwą w roku 1979. W jej przypadku kwestią nadrzędną jest jakość. W smaku i aromacie nie mają sobie równych, bardzo odbiegają jakością od powszechnie dostępnych rodzajów kaw masowej produkcji. Tego typu kawy wytwarzane są przede wszystkim w krajach takich jak Etiopia, Kolumbia, Brazylia i Indonezja. Pierwszym krokiem jest plantacja, następnie sprawdzanie, potem prażenie i na koniec zaparzanie. Taką właśnie drogę musi przejść kawa speciality, aby stała się gotowym do użycia produktem o nieprzeciętnym walorach smakowych. Plantatorzy prze wiele lat doglądają posadzonych kawowców. Po zabraniu plonów podczas żniw, ziarna poddawane są dokładnej selekcji. Do produkcji kawy speciality wykorzystywane są wyłącznie najwyższej jakości ziarna, a cały proces jej wytwarzania jest ściśle kontrolowany zgodnie z narzuconymi odgórnie normami Specialty Coffee Association.

Kawy oceniane są pod kątem ich jakości zgodnie z opracowaną skalą przez doświadczonych smakoszy. Sprawdza się ich konsystencję, stopień kwasowości i słodkości, czystość, aromatyczność, optymalne zrównoważenie nut smakowych. Mianem kawy speciality można określić wyłącznie produkt, który w końcowej ocenie uzyskał minimum 80 na 100 punktów. Starannie wyselekcjonowane ziarna poddawane są procesowi prażenia w ściśle określonej temperaturze, co pozwala na wydobycie z nich głębi smaku. Kawy speciality nazywane są również single origin, dla podkreślenia ich wyjątkowości, gwarancji pozyskiwania wyłącznie z najświeższych zbiorów.

Share on facebook
Udostępnij
Share on twitter
Tweetuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kawy idealne na upalne dni – jak je przygotować?
Gdy na dworze jest upał, zapomnijmy o gorących kawach i postawmy na ich warianty podawane na zimno. Jak przygotować kawę, która nie tylko wprawi Cię w dobry nastrój, ale też…
Czytaj dalej
Geisha w KawePale
Kawa najwyższych (micro)lotów Wrodzone w nas jest pragnienie, że chcemy najwięcej i jak najlepiej. Cieszymy się życiem i korzystamy z najlepszych dobrodziejstw natury. Nie inaczej jest z kawą. Po wielu…
Czytaj dalej
Czym jest Geisha?
Czarne złoto – tak historycznie zwykło się mówić o tej kawie. Choć przez stulecia była napojem iście luksusowym, dziś takie określenie używane jest nieco na wyrost, gdyż kawa ta stała…
Czytaj dalej