Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez aromatycznej kawy, która daje zastrzyk energii do działania od samego rana. Sklepowe półki niemalże uginają się pod naporem różnego rodzaju kaw, jednak na próżno szukać wśród nich kawy speciality. Jak już sama nazwa na to wskazuje, mowa jest tutaj o czymś specjalnym i wysokiej jakości. Co to jest kawa speciality i dla kogo będzie to idealna opcja? Na pewno dla prawdziwych smakoszy tego czarnego napoju, którzy cenią sobie towary luksusowe, przygotowane z najwyższą starannością, ale może nie tylko!
Kawy speciality powstają z najwyższej jakości, starannie wyselekcjonowanych ziaren, które pochodzą wyłącznie z miejsc, gdzie panuje konkretny mikroklimat. Jeśli ktoś szuka produktu pozbawionego skaz, kawy speciality uzyskujące co najmniej 80 punktów na 100 w skali Q Gradera, będą idealnym wyborem. A co to jest kawa specjiality w kontekście smaku? Tego typu kawy charakteryzują się nie tylko intensywnym, przyjemnych, różnorodnym aromatem. Dodatkowo bowiem w smaku są czyste, pozbawione nieprzyjemnej goryczki, delikatne, wręcz aksamitne. Dzięki temu kawy speciality nie wymagają sięgania po jakiekolwiek dodatki w postaci mleka, cukru czy słodzików.
Są pełną harmonią smaku. Połączeniem słodkości z nutką kwaskowości. W przypadku tych produktów można mówić o najwyższym segmencie jakościowym na świecie. Ziarna kawy speciality są ręcznie zbierane, a także poddawane wielokrotnym kontrolom. Dodatkowo każdy etap produkcji kawy speciality odbywa się z dbałością o najmniejsze detale. Warto od razu zaznaczyć, że dlatego właśnie kawy speciality nie są dostępne w popularnych dyskontach ani nawet w specjalistycznych sklepach z kawą. Oferowane są wyłącznie przez sprawdzone palarnie, a ponadto można kupić je bezpośrednio u producenta czy dystrybutora kawy.
Kawa speciality pojawiła się pod taką nazwą w roku 1979. To co ją wyróżnia to fakt, że w jej przypadku kwestią nadrzędną jest jakość. Dlatego też w smaku i aromacie nie mają sobie równych, a tym samym bardzo odbiegają jakością od powszechnie dostępnych rodzajów kaw masowej produkcji. Tego typu kawy wytwarzane są przede wszystkim w krajach takich jak Etiopia, Kolumbia, Brazylia i Indonezja.
Aby przekonać się, co to jest kawa speciality w praktyce, pierwszym krokiem jest plantacja, z której pochodzi. Następnie konieczne jest sprawdzanie ziaren, potem prażenie i na koniec zaparzanie. Taką właśnie drogę musi przejść kawa speciality, aby stała się gotowym do użycia produktem o nieprzeciętnym walorach smakowych. Dlatego właśnie plantatorzy przez wiele lat doglądają posadzonych kawowców. Po zabraniu plonów podczas żniw, ziarna poddawane są dokładnej selekcji. Do produkcji kawy speciality wykorzystywane są wyłącznie najwyższej jakości ziarna. Dodatkowo cały proces jej wytwarzania jest ściśle kontrolowany, zgodnie z narzuconymi odgórnie normami Specialty Coffee Association.
Kawy oceniane są pod kątem ich jakości zgodnie z opracowaną skalą przez doświadczonych smakoszy. Sprawdza się ich konsystencję, stopień kwasowości i słodkości, czystość, aromatyczność, optymalne zrównoważenie nut smakowych. Mianem kawy speciality można określić wyłącznie produkt, który w końcowej ocenie uzyskał minimum 80 na 100 punktów. Starannie wyselekcjonowane ziarna poddawane są procesowi prażenia w ściśle określonej temperaturze, co pozwala na wydobycie z nich głębi smaku. Kawy speciality nazywane są również single origin, dla podkreślenia ich wyjątkowości, gwarancji pozyskiwania wyłącznie z najświeższych zbiorów.nie t