KawePale palarnia kawy speciality
3 sierpnia 2020

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez aromatycznej kawy, która daje zastrzyk energii do działania od samego rana. Sklepowe półki niemalże uginają się pod naporem różnego rodzaju kaw, jednak na próżno będzie szukać wśród nich kawy speciality. Jak już sama nazwa na to wskazuje, mowa jest tutaj o czymś specjalnym i wysokiej jakości. Będzie to idealna opcja dla prawdziwych smakoszy tego czarnego napoju, którzy cenią sobie towary luksusowe, przygotowane z najwyższą starannością.

Czym są kawy Speciality?

Kawy speciality powstają z najwyższej jakości, starannie wyselekcjonowanych ziaren, które pochodzą wyłącznie z miejsc, gdzie panuje konkretny mikroklimat. Jeśli ktoś szuka produktu pozbawionego skaz, kawy speciality uzyskujące co najmniej 80 punktów na 100 w skali Q Gradera, będą idealnym wyborem. Tego typu kawy charakteryzują się intensywnym, przyjemnych, różnorodnym aromatem. W smaku są czyste, pozbawione nieprzyjemnej goryczki, delikatne, wręcz aksamitne. Kawy speciality nie wymagają sięgania po jakiekolwiek dodatki w postaci mleka, cukru czy słodzików. Są połączeniem słodkości z nutką kwaskowości. W przypadku tych produktów można mówić o najwyższym segmencie jakościowym na świecie. Ziarna są ręcznie zbierane, poddawane wielokrotnym kontrolom. Każdy etap produkcji kawy speciality odbywa się z dbałością o najmniejsze detale. Warto od razu zaznaczyć, że kawy speciality nie są dostępne w popularnych dyskontach ani nawet w specjalistycznych sklepach z kawą. Oferowane są wyłącznie przez sprawdzone palarnie, można kupić je bezpośrednio u producenta czy dystrybutora kawy.

Co warto wiedzieć na temat kaw Speciality?

Kawa speciality pojawiła się pod taką nazwą w roku 1979. W jej przypadku kwestią nadrzędną jest jakość. W smaku i aromacie nie mają sobie równych, bardzo odbiegają jakością od powszechnie dostępnych rodzajów kaw masowej produkcji. Tego typu kawy wytwarzane są przede wszystkim w krajach takich jak Etiopia, Kolumbia, Brazylia i Indonezja. Pierwszym krokiem jest plantacja, następnie sprawdzanie, potem prażenie i na koniec zaparzanie. Taką właśnie drogę musi przejść kawa speciality, aby stała się gotowym do użycia produktem o nieprzeciętnym walorach smakowych. Plantatorzy prze wiele lat doglądają posadzonych kawowców. Po zabraniu plonów podczas żniw, ziarna poddawane są dokładnej selekcji. Do produkcji kawy speciality wykorzystywane są wyłącznie najwyższej jakości ziarna, a cały proces jej wytwarzania jest ściśle kontrolowany zgodnie z narzuconymi odgórnie normami Specialty Coffee Association.

Kawy oceniane są pod kątem ich jakości zgodnie z opracowaną skalą przez doświadczonych smakoszy. Sprawdza się ich konsystencję, stopień kwasowości i słodkości, czystość, aromatyczność, optymalne zrównoważenie nut smakowych. Mianem kawy speciality można określić wyłącznie produkt, który w końcowej ocenie uzyskał minimum 80 na 100 punktów. Starannie wyselekcjonowane ziarna poddawane są procesowi prażenia w ściśle określonej temperaturze, co pozwala na wydobycie z nich głębi smaku. Kawy speciality nazywane są również single origin, dla podkreślenia ich wyjątkowości, gwarancji pozyskiwania wyłącznie z najświeższych zbiorów.

Udostępnij
Tweetuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kawa Speciality w połączeniu z CBD
Kawa Speciality w połączeniu z CBD
W KawePale jesteśmy zawsze gotowi na ciekawe eksperymenty! Co zrobiliśmy? Połączyliśmy aromat kawy speciality (Guatemala Ademaya) z pozytywnym działaniem ekstraktów z konopi. Dzięki temu powstała seria produktów Good Mood. Zamysł…
Czytaj dalej
Kawiarka z kawą
Jak przygotować kawę za pomocą kawiarki?
Jest wiele sposobów na przygotowanie pysznej kawy –  nie brakuje urządzeń, które ułatwiają to zadanie i pozwalają zaoszczędzić sporo czasu. Ekspresy do kawy cieszą się sporą popularnością, ale nadal nie brakuje…
Czytaj dalej
Aeropress – przełom w parzeniu kawy!
Większość sposobów parzenia kawy ma wielowiekową historię, a przynajmniej sięgającą XIX i początku XX wieku. Bohater dzisiejszego wpisu jest znacznie młodszy. To niesamowicie uniwersalne urządzenie wynalazł Amerykanin Alan Alder nie…
Czytaj dalej