1 lutego 2022

Kawa – napój, który opanował umysły i serca ludzi na całym świecie. Jego pobudzający wyobraźnię smak i przywracający do życia ciało aromat od stuleci stanowią jeden z największych skarbów ludzi pracy. Ciężko bowiem wyobrazić sobie codzienne poranki bez filiżanki czy kubka wypełnionego ciemną cieczą. Jak jednak sprawić, by wydobywana z kawowych ziaren esencja była za każdym razem doskonała? Jak zawsze sekret tkwi w szczegółach.

Liczą się nie tylko ziarna…

Często można spotkać się z opinią, że najważniejsze w kawie są jej ziarna. Oczywiście ciężko temu zdaniu zaprzeczyć. Im lepszej jakości ziarno posiadamy, tym lepiej smakować będzie przyrządzony z nich napój. Jednak nie same ziarna stanowią tu o sukcesie całego przedsięwzięcia. Każdy barista, a także każdy miłośnik kawy powie, że nie mniej istotny jest tu także sposób, a właściwie technika, którą przyjmiemy dla sporządzenia energetycznego napoju.

Jednak przy dostępnych dziś narzędziach i zaawansowanych technologicznie urządzeniach, niedoskonałości techniki hobbystycznego baristy można z łatwością wyeliminować. Z pomocą przyjdzie tu na przykład odpowiednio dobrany do potrzeb kawosza młynek do kawy.

Jakie mamy młynki
do kawy?

Technik mielenia kawy jest kilka i kilka też w tym celu urządzeń się produkuje. Jeszcze kilkanaście lat temu popularne były młynki udarowe, które rozdrabniały ziarna za pomocą wirujących stalowych ostrzy. Niestety ten sposób pozyskiwania kawy mielonej gotowej do zaparzenia prowadził do szybkiego nagrzewania się urządzenia i brakiem dokładnej regulacji stopnia mielenia, a tym samym do ogrzania powstającego w tym procesie kawowego pyłu. Wzrost temperatury w tym przypadku ma tu fatalne skutki, ponieważ prowadzi on do nadania naszej kawie gorzkawego posmaku. W tym momencie, niezależnie jakie kroki poczynilibyśmy dalej, każdy łyk napoju będzie niósł ze sobą posmak goryczy.

Drugim rodzajem młynka, który dziś znajduje powszechne zastosowanie szczególnie w młynkach elektrycznych ale również w ręcznych, to młynek żarnowy. W przeciwieństwie do swojego starszego kolegi nie obrabia on ziaren z użyciem wirującego ostrza, a stosuje podobną metodę do tej, wykorzystywanej do obróbki zboża. W ich wnętrzu dochodzi do zmiażdżenia kawowych ziaren i rozbicia ich na podobnej wielkości drobiny, co skutkuje równomiernym rozłożeniem ich w komorze zaparzacza. Młynki żarnowe uważa się dziś za najlepsze rozwiązanie.

Dostępne młynki żarnowe

Dziś na rynku możemy wybierać pomiędzy oferowanymi nam przez producentów rodzajami młynków żarnowych.
Dostępne w dwóch wersjach urządzenie możemy zakupić w wersji stalowej lub ceramicznej.
Jednak która z nich będzie dla nas odpowiednia i ułatwi nam cieszenie się ulubionym napojem każdego dnia?

Wersja ceramiczna

Zaopatrzone w młynki ceramiczne ekspresy są przede wszystkim uznawane za ciche. Jeśli zależy nam na tym, by ze snu wybudzał nas zapach i smak kawy, a nie dźwięk podczas jej przyrządzania, to z pewnością jest to wybór prawidłowy. Stalowe żarna pracują zdecydowanie głośniej i nie każdemu może to odpowiadać.

Jednak co z jakością? Młynek do kawy żarnowy ceramiczny jest dość delikatny. Im dłużej będzie używany, tym większa szansa, że w końcu będziemy zmuszeni go wymienić. Kruchość tego rodzaju żaren wpływa oczywiście na jakość rozdrobnionych ziaren. Jak łatwo przewidzieć ma to znaczący wpływ na smak przygotowanego w ekspresie napoju.

Plusy i minusy

+ cicha praca
trwałość
kawa zmielona może zawierać pył, co negatywnie wpływać będzie na smak napoju, powodując, że stanie się on gorzki

Wersja stalowa

Wyposażony w stalowe żarna młynek do kawy to z pewnością wybór dla osób, które bez dobrej kawy nie wyobrażają sobie życia. Trwałe i solidne urządzenie sprawi, że mała czarna zawsze będzie doskonała. Trwałość tego rodzaju urządzeń jest zdecydowanie wyższa od ceramicznych odpowiedników, co jest niewątpliwą zaletą nie tylko w użytkowaniu domowym, ale i w gastronomii.

Jeśli chodzi o głośność stalowych żaren to obecnie uważa się, że w dużej mierze zależy to od konstrukcji całego urządzenia i wykorzystanego w nim materiału. Co więcej, producenci chcąc zatrzymać klienta przy swojej marce, coraz częściej instalują urządzenia cichsze niż jeszcze kilka lat temu.

Plusy i minusy

+ precyzyjne mielenie kawy
+ trwałość i odporność na uszkodzenia
głośniejsza praca niż w przypadku wersji ceramicznej