17 maja 2021

Kawa najwyższych (micro)lotów

Wrodzone w nas jest pragnienie, że chcemy najwięcej i jak najlepiej. Cieszymy się życiem i korzystamy z najlepszych dobrodziejstw natury. Nie inaczej jest z kawą. Po wielu konkursach oraz degustacjach, zarówno znawcy, jak i zwykli kawosze oszołomieni są smakiem tej jednej, jedynej i konkretnej – Geishy. Tak się składa, że mieliśmy w KawePale okazję spróbować aż 36 najlepiej ocenianych próbek tego czarnego złota, ziaren “najlepszych z najlepszych”, nazywanych też często mikrolotami.

Geisha z Afryki?

Na świecie istnieje pewna odmiana arabiki, która budzi ogromne zainteresowanie już samą nazwą. Jest tajemnicza i piękna. Wywołuje w głowie wiele barwnych skojarzeń. Geisha, bo o niej właśnie mowa, poprzez swoje charakterystyczne brzmienie, automatycznie budzi w nas tęsknotę za Dalekim Wschodem. I tutaj czeka nas pierwsze zaskoczenie. 

Wbrew skojarzeniom, Geisha pochodzi od nazwy niewielkiej wioski, znajdującej się w sercu Etiopii. Jej popularność wzrosła, kiedy zaczęto hodować ją w Panamie i właśnie z tym, a nawet przede wszystkim z tym krajem kojarzona jest do dziś.

Legenda Geishy

Geisha jest starym, natywnym dla Afryki krzewem, odkrytym jako dziko rosnąca roślina w lasach Etiopii. Przez mechanizmy ewolucyjne, które starają się dostosować odporność gatunku do warunków panujących na miejscu, Geisha jest niezwykle wymagająca w uprawie.

Powinna być uprawiana na dużych wysokościach (powyżej 1600 m n.p.m.), w niskim zagęszczeniu a dodatkowo nie znosi wiatru i jest podatna na różne choroby co powoduje, że wymaga ciągłej opieki. Stąd nawet niewielkie ilości kawy wiążą się z wysokim kosztem uprawy a tym samym późniejszej sprzedaży czyniąc Geishe towarem luksusowym.

Jej najpopularniejszy hodowca, słynna plantacja Hacienda Esmeralda, rozpoczęła swoją historię już w latach 40. XX wieku. Pewien szwedzki przedsiębiorca, Hans Eliot, założył posiadłość zajmującą kilkaset hektarów i choć obecnie terytorium plantacji znacznie się zmniejszyło, a sama plantacja przeszła w ręce rodziny Petersonów, sława plantacji znacząco przerasta rozmiar terenów.

Co ma Geisha do KawePale?

W nasze ręce, dzięki uprzejmości znajomych będących w Panamie, trafiło aż 36 najlepiej ocenionych przez Panamskie SCA (Speciality Coffee Association) próbek Geishy. Z czego 3 pochodziły właśnie z wspomnianej powyżej plantacji Esmeralda. Każda z próbek zawiera tylko 100 gram zielonych ziaren kawy (13,75 grama zmieniolej kawy potrzebne jest do przygotowania jednej filiżanki – 250ml.)

Próbki zostały przez nas wypalone w Samplerze Roast czyli mikro piecu stworzonym do wypalania małych ilości kawy. Niestety bardzo niewiele osób mogło uczestniczyć w cuppingu ale możecie nam uwierzyć, że różnorodność smaków i aromatów w poszczególnych próbkach była oszałamiającą. 

Zamarzyliśmy aby któregoś dnia zakupić choć jeden worek Geishy i móc podzielić się jej niepowtarzalnym smakiem z Wami.

Share on facebook
Udostępnij
Share on twitter
Tweetuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ile jest kofeiny w filiżance kawy?
Dla miłośników kawy, poranna filiżanka to nie tylko element, który pozwala pobudzić się, aby być gotowym na wykonywanie codziennych obowiązków, ale także sposób na oddanie się przyjemności i umilenie dnia.…
Czytaj dalej
Jakie czynniki wpływają na smak kawy?
Dlaczego kawa czasami jest goryczkowa lub kwaskowata? Co powoduje, że jest mocna lub łagodna? O smaku naparu decyduje nie tylko gatunek ziaren kawowca, ale również sposób jego przygotowania. Jakie czynniki…
Czytaj dalej
Przewodnik po akcesoriach baristy
Kawa to napój, który towarzyszy ludziom już od wieków. Do dzisiaj na całym świecie powstało wiele, mniej lub bardziej tradycyjnych, sposobów jej przygotowywania, które pozwalają uzyskać kawę o różnych walorach…
Czytaj dalej