Zamknij
Darmowa dostawa od 99 zł 🚚

Kawa speciality z Nepalu to kawa najwyższej jakości, charakteryzująca się wyjątkowym aromatem, który całkiem niespodziewanie oczarował nas podczas naszej wyprawy do Nepalu w 2022 roku. Binayak Malla zaprosił nas wtedy na swoją plantację kawy w rejonie Ilam i co tu dużo mówić, nepalskie ziarna podbiły nasze serca! Krzewy kawowca są tu uprawiane w specyficznych, górskich warunkach, dzięki którym nepalska kawa uzyskuje swoje unikalne walory.  Zachwyciły nas aromatyczne nuty jagody goi, mango czy głębokiej czekolady. Przyjrzyjmy się jak wygląda podróż nepalskiej kawy począwszy od plantacji, a kończąc na łechcącym zmysły naparze w naszej filiżance. 

Rodzinna plantacja kawy w Himalajach

Nepal niekoniecznie jest państwem, które w pierwszej kolejności kojarzy się z uprawą kawy. Nepalska kawa zyskuje jednak coraz więcej wielbicieli na całym świecie. Ziemia w rejonie Ilam sprzyja uprawie kawy, ale lokalni plantatorzy musieli nauczyć się jak ujarzmić matkę naturę, żeby w pełni wydobyć potencjał nepalskiego klimatu. Binayak, z którego plantacją bezpośrednio współpracuje KawePale, wdrożył nowoczesne technologie stosowane przy uprawie kawy speciality. Dzięki temu możliwe stało się zachowanie wysokich, ekologicznych standardów wymaganych przy kawie speciality oraz wydajniejsze zbiory. Krzaki kawowca, zwłaszcza gatunku arabica, są bowiem dość kapryśne i delikatne. Obecnie plantacja nawadniana wodą z himalajskich źródeł jest dumą Binayaka i jego rodziny. 

Czym kawa za młodu nasiąknie... czyli organiczna uprawa kawy speciality

Warunki w jakich uprawiana jest kawa, czyli klimat, gleba, nasłonecznienie, mają ogromny wpływ na jakość i walory smakowe ziaren. Plantacje usytuowane są na wysokości 800-1200 metrów, w pobliżu rzeki Puwa. Otoczone są gęstymi lasami i dziką roślinnością. Oprócz krzewów kawowca sadzone są także drzewa dające im cień i będące jednocześnie schronieniem dla lokalnych gatunków ptaków. Najczystsze górskie potoki w Himalajach to źródło wody używane w uprawie kawy w Ilam.  Źródlana woda jest używana także w trakcie obróbki ziaren. Nawozy stosowane na plantacji kawy w Ilam to nawozy organiczne, bezpieczne dla środowiska i dające gwarancję, że ziarna pozbawione są jakichkolwiek pestycydów i zachowują swoje naturalne walory smakowe. Oprócz kawy rolnicy uprawiają na plantacji także ananasy, kurkumę i imbir. 

Po owocach ich poznacie - obróbka kawy speciality w stylu nepalskim

Po zbiorach, dojrzałe owoce kawowca muszą przejść proces obróbki. To niezwykle ważny moment, który ma wpływ na ostateczny bukiet smaku i aromatów w kawie speciality. Jednym z typów obróbki jest obróbka naturalna, a jej przeprowadzenie wymaga dużej wiedzy i doświadczenia. Szczegóły tego procesu bywają też tajemnicą plantatora niczym sekretny przepis szefa kuchni na popisowe danie. Zamiast mechanicznego wydobycia ziarna kawy z miąższu owocu zbiory poddawane są naturalnej fermentacji. Proces ten trwa oczywiście o wiele dłużej, a w jego trakcie można eksperymentować dodając do fermentującego miąższu nietypowych składników. W przypadku kawy Indrawati dostępnej w Kawepale jest to nepalski jogurt juju dhau, który dodaje tej kawie wyjątkowego, mleczno-kwaskowego posmaku. Obróbka naturalna wymaga nieustającej kontroli pH ziaren, żeby uzyskany efekt był idealny. Z tego powodu ilość kawy w tej obróbce jest mocno ograniczona. 

Ziarna kawy prosto z plantacji czyli idea Direct Trade

Nasza kawa speciality z Nepalu pochodzi bezpośrednio z plantacji. Nie jest kupowana przez pośredników, stąd określenie direct trade, czyli handel bezpośredni. Jest to dla nas istotne z kilku powodów. Po pierwsze znamy całą historię naszej kawy. Dosłownie od krzaczka poprzez obróbkę, aż do gotowego, zielonego ziarna, które trafia potem naszej palarni. Mamy pewność, że jakość ziaren spełnia standardy kawy speciality. Ważne jest też dla nas zbudowanie relacji z plantatorem, relacji opartej na zaufaniu i miłości do kawy! Cieszymy się też, że chociaż w małym stopniu możemy się przyczynić do rozwoju upraw kawy w Nepalu i wesprzeć w ten sposób lokalną społeczność! 

Filiżanka kawy z Nepalu - przygoda z KawePale!

Ci, których nie ciągnie na koniec świata, ale mimo to chcą “odkrywać nowe lądy” w zaciszu swoich domów, mogą skusić się na filiżankę nepalskiej kawy, przymknąć oczy i myślami przenieść się na zbocza Himalajów. Jednak jeśli rozbudziliśmy wasz apetyt i macie ochotę sami przekonać się na własne oczy jak wygląda uprawa kawy speciality w Nepalu, to jest ku temu wyjątkowa okazja.

WEŹ UDZIAŁ W KONKURSIE

Wygraj podróż do Nepalu!

lub jedną z ponad 20 nagród dodatkowych. Wystarczy zrobić zdjęcie, by wziąć udział 

Polecane produkty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
Zamknij
Zaloguj się
Zamknij
Koszyk (0)

Brak produktów w koszyku. Brak produktów w koszyku.