22 listopada 2021

Jest wiele sposobów na przygotowanie pysznej kawy –  nie brakuje urządzeń, które ułatwiają to zadanie i pozwalają zaoszczędzić sporo czasu.
Ekspresy do kawy cieszą się sporą popularnością, ale nadal nie brakuje miłośników kawy z kawiarki. Wystarczy raz spróbować jej smaku, aby chcieć więcej. Kawiarka pozwala na przygotowanie kawy o wysokich walorach smakowo-zapachowych. Można poczuć się jak we włoskiej kawiarni!
Urządzenie jest powszechnie dostępne i to w przystępnej cenie. Wystarczy trochę wprawy, aby móc codziennie raczyć się wyborną kawą.

Dlaczego warto parzyć kawę w kawiarce?

Jeśli ktoś pije kawę nie tylko w celu uzyskania efektu pobudzenia, ale również dla przyjemności, to powinien pomyśleć nad zakupem kawiarki. Pozwala ona na przygotowanie napoju o unikalnym smaku i aromacie. Miłośnicy włoskiego espresso również mogą ją docenić. Wystarczy zmodyfikować ilość wody lub dodać mleko, aby stworzyć szereg innych wariantów smakowych. 

Kawa z kawiarki ma średnio mocny smak, jest on skondensowany, a aromat wyrazisty. Zawartość kofeiny utrzymuje się na średnim poziomie, co wystarczy jednak do uzyskania pożądanego zastrzyku energii. Zaletą kawy z kawiarki jest wyważony smak, nie trzeba martwić się o nadmiar goryczki. Na korzyść kawy z kawiarki przemawia też smakowita crema, która unosi się na jej powierzchni. Końcowy smak kawy z kawiarki jest uzależniony przede wszystkim od rodzaju i jakości użytych ziaren. Zanim przystąpi się do parzenia kawy za pomocą kawiarki, trzeba zapoznać się z instrukcją jej obsługi. Nie ma w tym jednak niczego skomplikowanego.

jak-przygotowac-kawe-speciality-w-kawiarce
kawiarka-jak-przygotować-kawe-speciality

Jak przygotować pyszną kawę za pomocą kawiarki?

Do przygotowania kawy z kawiarki potrzebny będzie oczywiście dobrej jakości surowiec – najlepiej wybrać kawę jakości speciality.
Ziarna kawy trzeba zmielić w młynku, najlepiej bezpośrednio przed parzeniem, aby uzyskać głębię smaku i aromatu. Znaczenie ma to, aby ziarna kawy zostały średnio zmielone. W przypadku kawiarki nie należy wsypywać do sitka drobno zmielonego surowca, bo utrudni to przedostawanie się przez niego wody. Łatwo będzie też o przelanie sitka. Istotne jest to, aby używać wyłącznie filtrowanej wody, ewentualnie przegotowanej. Wlewa się ją do zbiornika na wodę znajdującego się w dolnej części kawiarki. Ważne jest, aby kawiarkę przygotować, wlewając gorącą wodę do kawiarki, by nie przeparzyć kawy w trakcie gotowania wody od zera.

Pilnować trzeba tego, aby nie przekroczyć wyznaczonego poziomu wody, czyli zaworu bezpieczeństwa. To właśnie on odpowiada za regulowanie generowanego ciśnienia i zapobiega wybuchowi urządzenia. Po wlaniu wody należy umieścić na zbiorniku sitko, po czym wsypać do niego zmieloną kawę. Ilość zmielonego ziarna może być różna, w zależności od preferowanego smaku kawy. Im sitko będzie bardziej wypełnione, tym napój stanie się intensywniejszy w smaku. Wsypanej kawy nie należy ubijać, wystarczy lekko stuknąć sitkiem o blat.  

Po załadowaniu sitka kawą można przystąpić do nałożenia górnej części kawiarki i skręcenia urządzenia. Tak przygotowaną kawiarkę stawia się na kuchence lub płycie indukcyjnej, podgrzewa przez kilka minut, aż do zagotowania się wody i wzrostu ciśnienia. Bardzo ważne jest to, aby zdjąć kawiarkę z ognia w chwili pojawienia się bulgotania. Wytworzona temperatura i ciśnienie wystarczą do odpowiedniego ukończenia procesu parzenia. Pozostaje rozlać gotową kawę do filiżanek i oddać się przyjemności płynącej z jej picia.

kawy-direct-trade-kawepale-plantacja
Co oznacza Direct Trade w świecie kawy?
Kawa prosto z plantacji to kawa, która jest pozyskiwana bezpośrednio od producentów bez pośredników. Dzięki temu mamy pewność, że kawa jest wysokiej jakości oraz pochodzi z legalnych plantacji. Jest to również korzystne dla producentów, ponieważ pomaga im uzyskać lepsze wyniki finansowe bez pośredników, którzy często narzucają bardzo niskie ceny. Taka kawa stanowi zdecydowanie lepszą alternatywę dla kaw ze sklepu, gdzie nie zawsze wiadomo, skąd pochodzą ziarna oraz czy nie były one mieszane z niskiej jakości kawami. Wybierając kawę prosto z plantacji, wspieramy producentów, promujemy uczciwy handel oraz mamy pewność, że pijemy najlepszą jakość kawy.
Continue reading
sposob-parzenia-kawy
Czy sposób parzenia kawy ma wpływ na smak i aromat?
Masz swój ulubiony sposób parzenia kawy? Często słyszysz, że Twój kawowy znajomy najbardziej lubi Afrykańską kawę z dripa? Ojciec zachwala kawę z kawiarki zaparzając klasyczną Brazylię, a koleżanka uwielbia kawy…
Continue reading
Kawa speciality czy kawa z marketu? Postaw na jakość!
Kawa speciality czy kawa z marketu? Postaw na jakość!
Kawa i napoje kawowe to niewątpliwie jedne z najpopularniejszych napojów na świecie, a ziarna kawowca  należą do najdroższych surowców dostępnych na giełdach. Tak duży rynek generuje szerokie spektrum jakości.  No…
Continue reading