19 marca 2021

Hacienda La Esmeralda to w świecie kawowym niezwykle popularna rodzinna firma z tradycjami. Zajmuje się produkcją kawy speciality na wyżynach Boquete, w południowo-zachodnich górach Panamy. Marka ta jest ceniona przez klientów na całym świecie. W czym tak naprawdę tkwi jej sekret?

Krótka historia – Farma Esmeralda

W 1940 roku rozpoczęła się historia posiadłości, na której obecnie znajduje się plantacja oraz całe przedsiębiorstwo Hacienda La Esmeralda. Okoliczne ziemie przemianował w jedną posiadłość pewien Szwed, Hans Elliot. Ówcześnie tereny zajmowały aż kilkaset hektarów, a obecnie składają się na zaledwie dwa gospodarstwa – Palmirę oraz Cañas Verdes.

W roku 1967 szwedzko-amerykański bankier, Rudolph A. Peterson, odkupił Hacienda La Esmeralda jako swoją inwestycję emerytalną. W tym czasie plantacje przypominały raczej pastwiskami dla bydła przeznaczonego na ubój, a ich obraz daleki był od współczesnego. Dopiero w 1975 roku wprowadzono bydło mleczne, które zdominowało około 50% posiadanych gruntów. W połowie lat 80. ubiegłego stulecia przedsiębiorstwo rodzinne dążyło do dywersyfikacji swoich inwestycji i zdecydowało o założeniu plantacji kawy na swoich włościach. Bogata historia regionu od lat obfitującego w reprezentantów kultury plantatorskiej z pewnością okazała sporym ułatwieniem, aby tego typu działalność rozpocząć.

Produkty tylko najwyższej jakości

Sukces farmy Esmeralda tkwi przede wszystkim w wysokiej jakości produktach. Właśnie z tego powodu marka ta ceniona jest na całym świecie, a każdy, kto choć raz spróbował ich doskonałej w smaku kawy, powraca po nią przez kolejne lata. Ziarna używane do produkcji są starannie selekcjonowane podczas zbiorów, a na całym etapie produkcji zachowane są najwyższe standardy jakościowe. Proces w całości zgodny jest z obecnie obowiązującymi normami. Doświadczenie oraz dokładność nie są jedynymi zaletami, którymi może się pochwalić rodzinny biznes. 

Na dodatkową uwagę zasługuje fakt, w jakim klimacie położona jest cała plantacja. Na smak kawy bardzo duży wpływ ma między innymi doskonały mikroklimat. Kawowce rosną w środowisku naturalnym, wolnym od zanieczyszczeń przemysłowych, dzięki czemu aromat kawy nie odbiega od najwyższych standardów. Produkty z oferty przedsiębiorstwa kwalifikuje się jako bardzo zdrowe – dzięki uprawie na terenach ekologicznych. Pozbawione są wielu zanieczyszczeń oraz szkodliwych substancji, w tym również metali ciężkich. Przedsiębiorstwo zaangażowane jest również w sprawy społeczne – posiada specjalny certyfikat Rainforest Alliance, potwierdzający ograniczony wpływ na środowisko naturalne.

Plantacje należące do La Hacienda Esmeralda cechują się nieco niższymi temperaturami niż większości plantacji arabiki. Spowodowane jest to nie tylko lokalizacją upraw, lecz także faktem, że roślinność jest usytuowana w cieniach drzew. Są to doskonałe warunki do rozwoju kawy, a dodatkowo idealne do uprawy jednej z jej odmian – Geishy. Potwierdzeniem wysokiej jakości produktów są lata wygranych konkursów, w tym w konkursie Best of Panama w 2004 roku, kiedy to Geisha kompletnie zmiotła konkurencję.

Share on facebook
Udostępnij
Share on twitter
Tweetuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

KawePale na Spitsbergenie – czyli jak kawa z podwarszawskiej palarni trafiła na biegun?
W jaki sposób ziarna z małej podwarszawskiej palarni trafiły aż do Arktyki? Dzięki Joannie Perchaluk – meteorolog i kierownik wyprawy polarnej, a prywatnie zapalonej rowerzystce, na sam koniec świata dotarła…
Czytaj dalej
Skąd wziął się zwyczaj podawania wody do espresso?
Ilu ludzi, tyle pomysłów. Nawet mając do czynienia ze sprawami, które wydają się śmiesznie oczywiste, możemy natknąć się na zaskakujące fakty i intrygujące historie. Chcąc wskazać jeden z takich tematów,…
Czytaj dalej
Ile jest kofeiny w filiżance kawy?
Dla miłośników kawy, poranna filiżanka to nie tylko element, który pozwala pobudzić się, aby być gotowym na wykonywanie codziennych obowiązków, ale także sposób na oddanie się przyjemności i umilenie dnia.…
Czytaj dalej
Jakie czynniki wpływają na smak kawy?
Dlaczego kawa czasami jest goryczkowa lub kwaskowata? Co powoduje, że jest mocna lub łagodna? O smaku naparu decyduje nie tylko gatunek ziaren kawowca, ale również sposób jego przygotowania. Jakie czynniki…
Czytaj dalej