13/04/2023

Picie kawy od wielu wielu lat jest stałym elementem naszej codzienności. Rozwój rynku kawowego przyspieszył gwałtownie przeszło 20 lat temu, kiedy w zgiełku polskich miast zaczęły licznie powstawać kawiarnie. Istotną i wciąż zyskującą na ważności częścią kawowego sektora jest speciality coffee, a wraz z nią rzemieślnicze palarnie oraz lokale specjalizujące się w podawaniu kawy z najwyższej półki.   

W kawiarniach, poza zauważalną na pierwszy rzut oka stylistyką wnętrz, ciągle zmieniają się oferty kaw i sposoby ich parzenia. Oczywiście zawsze pojawia się ekspres ciśnieniowy, przy użyciu którego przygotowujemy espresso czy kawy mleczne na bazie espresso. Jednak dzisiaj chcemy się skupić na metodach alternatywnych, znanych też pod nazwą przelewowych. Sprawdźmy parzenie kawy speciality – szybki przelew w prostych krokach.

Alternatywne metody parzenia ☕

Pierwsze były dripery od Hario i ich stożkowaty kształt. Dzięki nim posmakowaliśmy  zbalansowanych naparów o przyjemnym aromacie. Ten sposób parzenia był zdecydowanie jednym z pierwszych, który podbił serca amatorów kawy speciality. Z czasem w ofertach kawiarni pojawiły się klarowne chemexy o delikatnych herbacianych nutach, pełne body i intensywności aeropressy czy też dripery kalitty. Charakterystyczne dla tych ostatnich płaskie dno pozwala na wydobycie w trakcie parzenia większej ilości słodyczy. Jeszcze długo moglibyśmy wymieniać egzotyczne akcesoria, które za sprawą drobnych niuansów nadają kawie wyjątkowy smak. Jednak dzisiejszy wpis chcielibyśmy dedykować automatycznym ekspresom przelewowym i kawie, która jest do nich przeznaczona. Kawa speciality szybki przelew – czas sto sprawdzić…

Gdzie możemy spotkać kawy speciality szybki przelew? 🔎

Dziś w prawie każdej kawiarni znajdziemy termos z “szybkim przelewem”.  Takie kawy speciality szybki przelew są przygotowywane w automatycznym ekspresie przelewowym, a później trzymane w termosach, by kupujący mógł szybko otrzymać aromatyczny napar. Kawy parzone przy pomocy wyżej wspomnianych akcesoriów wymagają czasu i ceremonii w przygotowaniu, przez co niejednokrotnie bywały pomijane w ofercie. 

Znamy więc pierwszą niewątpliwą  zaletę szybkiego przelewu: krótszy czas oczekiwania na kubek upragnionej kawy. Ale co z jej smakiem? Aromatem? Jakością? Czy kawa z automatycznego ekspresu przelewowego jest warta uwagi?

Oczywiście czynników jest cała masa: rodzaj i jakość ziaren, poziom zmineralizowania wody, klasa ekspresu, filtra… i tak w nieskończoność. Zakładając, że wszystkie parametry mamy na poziomie dobry+, jest to rozwiązanie zdecydowanie godne uwagi. Kubek takiej kawy speciality szybki przelew ma pełen przekrój aromatów, sam napój jest przyjemny do picia, a zawartość kofeiny potrafi zdziwić niejednego – w końcu proces parzenia termosu trwa kilka minut i przez cały czas kontaktu kawy z wodą kofeina  ekstrahuje do przygotowywanego naparu. kawa sp

Jaką kawę wybrać do automatycznego ekspresu przelewowego?

Czy każda kawa nadaje się do takiego sposobu podawania? W tym przypadku rekomendujemy jaśniejsze profile palenia i kawy o wyrazistych i bardziej stonowanych profilach aromatycznych. Z naszej oferty idealnie w tych metodach odnajdują się kawy z Etiopii czy Gwatemali, które palimy pod  alternatywne metody parzenia. Kawy te po zaparzeniu mają wspaniały zapach i czysty smak. W ekspresach przelewowych, zarówno domowych, jak i gastronomicznych, osiągają 100% potencjału, a przecież o to właśnie chodzi. 

Czy warto pić kawy speciality szybki przelew? Zdecydowanie tak!

Kawowy zajawkowicz, tak mnie można nazwać.
Dodatkowo mistrz tabelek w Excelu i miłośnik wina.

Autor posta

Polecane produkty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się do newslettera ☕

Bądź na bieżąco, otrzymuj wiadomości o nowościach i promocjach!
Zgarnij 15 zł na następne Twoje zakupy 🎁

Zapisując się do newslettera akceptuję politykę prywatności i sposób przetwarzania danych osobowych.

Palarnia i hurtownia kawy KawePale

Nasz sklep internetowy z kawą powstał by dostęp do najwyższej jakości, świeżo palonych kaw speciality był znacznie łatwiejszy. Wypalając kawę korzystamy z klasycznego pieca, w połączeniu z nowoczesnymi technologiami. Kawę wypalamy na zamówienie, ręcznie pakujemy do do specjalnych torebek, które pozwalają ziarnom „oddychać” a zarazem zniwelować ilość dostającego się z zewnątrz powietrza, przez co zachowują swój aromat przez długi czas. Nasze produkty to wyjątkowa intensywność oraz głębia smaku, charakterystyczna dla kaw speciality. W ofercie znajdują się kawy z różnych plantacji m.in. z Peru czy Brazylii. Poznaj prawdziwe bogactwo aromatów KawePale! Ziarna ze sklepu z kawą speciality nadadzą koloru i gorzkości twojemu mlecznemu latte, przyjemnie uderzą kofeinowym kopem po porannym espresso, albo zaskoczą herbacianymi i kwiatowymi nutami.

Error validating access token: Session has expired on Friday, 25-Aug-23 06:18:54 PDT. The current time is Thursday, 16-Jan-25 06:31:00 PST.

©2021 KawePale. Wszystkie prawa zastrzeżone