3 sierpnia 2020

Coraz większą popularnością, przede wszystkim wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia, cieszy się kawa zielona. Przez niektóre osoby zaliczana jest ona nawet do produktów określanych mianem superfoods. Można ją spotkać w wielu suplementach diety, szczególnie w preparatach przeznaczonych dla osób dbających o smukłą sylwetkę i pragnących pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Różnica między zieloną a czarną kawą polega przede wszystkim na tym, że tej pierwszej nie poddano procesowi palenia. Zielona kawa wykazuje podobnie działanie do zielonej herbaty, co czyni ją produktem o prozdrowotnych właściwościach.

CZYM CHARAKTERYZUJE SIĘ ZIELONA KAWA?

Zielona kawa to nic innego jak niepalone ziarna kawy z gatunku Robusta. Najbardziej cenioną substancją w nich jest kwas chlorogenowy o silnym działaniu przeciwutleniającym. W przypadku czarnej kawy związek ten ulega rozkładowi pod wpływem temperatury. Jako, że ziarna nie są poddawane procesowi palenia, zachowują swoje cenne właściwości, których nie można już znaleźć w tych czarnych, palonych. W składzie ziaren znajduje się około 250 różnych związków chemicznych. Wśród nich jest oczywiście kofeina, czyli substancja o działaniu pobudzającym. Niepalone ziarna kawy obfitują w kwas kawowy i salicylowy. Nie brakuje witamin z grupy B, minerałów takich jak potas i magnez, garbników, olejków eterycznych. W stugramowej porcji ziaren znajduje się aż 11 g białka 30 g węglowodanów, z czego większość stanowi błonnik pokarmowy. Z kolei tłuszcz występuje w ilości 13 g.

Smak naparu przygotowanego z zaparzonych ziaren zielonej kawy jest dużo łagodniejszy niż w tej czarnej, ale nadal można wyczuć delikatny posmak goryczki. Kawa zielona dostępna jest w postaci ziarnistej, mielonej oraz w formie tabletek. Najlepszy smak i aromat pozwala uzyskać kawa ziarnista, świeżo zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem. Wymaga to jednak posiadania młynka do kawy. W przypadku braku takiego urządzenia oraz cenienia sobie wygody i czasu, do wyboru pozostaje kawa mielona. Warto wtedy zadbać o to, aby była ona wysokiej jakości. Najlepiej będzie kupować ją w mniejszych ilościach, prosto z palarni kawy, aby zmielone ziarna nie zdążyły zwietrzeć. Im dłuższy będzie okres przechowywania mielonej kawy, tym bardziej straci ona na wartości, smaku i zapachu. Zaleca się kupować kawy wyłącznie ze sprawdzonego źródła, renomowanej marki, najlepiej z certyfikatem ekologicznym.

JAKIE WŁAŚCIWOŚCI POSIADA ZIELONA KAWA?

Po kawę sięga się przede wszystkim ze względu na zawartą w niej kofeinę, która działa stymulująco na organizm, czego efektem jest pobudzenie, zastrzyk energii, lepsza koncentracja. W zielonej kawie obecny jest kwas chlorogenowy, który posiada właściwości antyoksydacyjne, czyli neutralizujące wolne rodniki – odpowiedzialne za przyspieszenie procesów starzenia komórek organizmu. Kwas ten działa też przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Przeciwdziała rozwojowi zmian miażdżycowym i nowotworowych. Odpowiada również za zmniejszoną wchłanialność węglowodanów ze spożywanych pokarmów. Sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej, czyli zachowaniu szczupłej sylwetki. Zielona kawa działa ochronnie na wątrobę, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga odchudzanie, obniża pozom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Ceniona jest za swoje właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne. Działa żółciopędnie, wspiera pracę układu pokarmowego.

Share on facebook
Udostępnij
Share on twitter
Tweetuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprzęt ma znaczenie – piec Giesen W15A
Giessen W15A, bo on będzie bohaterem dzisiejszego wpisu, jest z nami od powstania naszej palarnii w Piasecznie. Postanowiliśmy Wam przybliżyć serce naszej palarnii. Wybór nie był prosty! Rynek pieców i…
Czytaj dalej
Tajemnice baristów, czyli który żarnowy młynek do kawy wybrać – stalowy czy ceramiczny?
Kawa – napój, który opanował umysły i serca ludzi na całym świecie. Jego pobudzający wyobraźnię smak i przywracający do życia ciało aromat od stuleci stanowią jeden z największych skarbów ludzi…
Czytaj dalej
AeroPress – czym jest i jak zaparzyć przy jego użyciu najlepszą kawę?
Jednym z najpopularniejszych, a zarazem najbardziej uniwersalnych zaparzaczy do kawy stał się Aeropress, wynaleziony zaledwie kilkanaście lat temu. Jest on bardzo prosty w obsłudze, dlatego stanowi idealny początek dla osób…
Czytaj dalej