Zielona kawa, charakterystyka i właściwości

2020年8月3日
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2020-08-03T10:12:02.000Z

Coraz większą popularnością, przede wszystkim wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia, cieszy się kawa zielona. Przez niektóre osoby zaliczana jest ona nawet do produktów określanych mianem superfoods. Można ją spotkać w wielu suplementach diety, szczególnie w preparatach przeznaczonych dla osób dbających o smukłą sylwetkę i pragnących pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Różnica między zieloną a czarną kawą polega przede wszystkim na tym, że tej pierwszej nie poddano procesowi palenia. Zielona kawa wykazuje podobnie działanie do zielonej herbaty, co czyni ją produktem o prozdrowotnych właściwościach.

Czym charakteryzuje się zielona kawa?

Zielona kawa to nic innego jak niepalone ziarna kawy z gatunku Robusta. Najbardziej cenioną substancją w nich jest kwas chlorogenowy o silnym działaniu przeciwutleniającym. W przypadku czarnej kawy związek ten ulega rozkładowi pod wpływem temperatury. Jako, że ziarna nie są poddawane procesowi palenia, zachowują swoje cenne właściwości, których nie można już znaleźć w tych czarnych, palonych. W składzie ziaren znajduje się około 250 różnych związków chemicznych. Wśród nich jest oczywiście kofeina, czyli substancja o działaniu pobudzającym. Niepalone ziarna kawy obfitują w kwas kawowy i salicylowy. Nie brakuje witamin z grupy B, minerałów takich jak potas i magnez, garbników, olejków eterycznych. W stugramowej porcji ziaren znajduje się aż 11 g białka 30 g węglowodanów, z czego większość stanowi błonnik pokarmowy. Z kolei tłuszcz występuje w ilości 13 g.

Smak naparu przygotowanego z zaparzonych ziaren zielonej kawy jest dużo łagodniejszy niż w tej czarnej, ale nadal można wyczuć delikatny posmak goryczki. Kawa zielona dostępna jest w postaci ziarnistej, mielonej oraz w formie tabletek. Najlepszy smak i aromat pozwala uzyskać kawa ziarnista, świeżo zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem. Wymaga to jednak posiadania młynka do kawy. W przypadku braku takiego urządzenia oraz cenienia sobie wygody i czasu, do wyboru pozostaje kawa mielona. Warto wtedy zadbać o to, aby była ona wysokiej jakości. Najlepiej będzie kupować ją w mniejszych ilościach, prosto z palarni kawy, aby zmielone ziarna nie zdążyły zwietrzeć. Im dłuższy będzie okres przechowywania mielonej kawy, tym bardziej straci ona na wartości, smaku i zapachu. Zaleca się kupować kawy wyłącznie ze sprawdzonego źródła, renomowanej marki, najlepiej z certyfikatem ekologicznym.

Jakie właściwości posiada zielona kawa?

Po kawę sięga się przede wszystkim ze względu na zawartą w niej kofeinę, która działa stymulująco na organizm, czego efektem jest pobudzenie, zastrzyk energii, lepsza koncentracja. W zielonej kawie obecny jest kwas chlorogenowy, który posiada właściwości antyoksydacyjne, czyli neutralizujące wolne rodniki – odpowiedzialne za przyspieszenie procesów starzenia komórek organizmu. Kwas ten działa też przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Przeciwdziała rozwojowi zmian miażdżycowym i nowotworowych. Odpowiada również za zmniejszoną wchłanialność węglowodanów ze spożywanych pokarmów. Sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej, czyli zachowaniu szczupłej sylwetki. Zielona kawa działa ochronnie na wątrobę, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga odchudzanie, obniża pozom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Ceniona jest za swoje właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne. Działa żółciopędnie, wspiera pracę układu pokarmowego.

 

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
03/04/2019
blog, Chinese blog

種植咖啡

咖啡是咖啡樹叢中的果實。起初,這種灌木只在非洲生長,然後蔓延到世界各地。咖啡的種植 – 發生在所謂的“咖啡帶”中,位於北迴歸線和北迴歸線之間的數十個國家。適度的恆溫,充足的陽光,肥沃的土壤和適量的咖啡種植園,所有這些都轉化為最終效果,即咖啡的味道和香氣。作物的高度非常重要,海拔高於種植園,咖啡獲得的果實越多,味道變得越來越樸實,平淡無奇。完美的阿拉比卡咖啡生長在海拔800-1200米以上。世界咖啡生產的領導者是巴西,由於有超過30萬個種植園,每年生產近250萬噸咖啡。它是世界產量的1/3。目前,越來越多的人關注負責任的農業,天然肥料和適當的工作條件。如果你真的想要它,也許你可以在家裡種一棵咖啡樹,但如果它們出現,你應該等待至少三到四年的水果。

readMore
KawePale Palarnia Kawy
03/03/2019
blog, Chinese blog

種植咖啡

咖啡是咖啡樹叢中的果實。起初,這種灌木只在非洲生長,然後蔓延到世界各地。咖啡的種植 – 發生在所謂的“咖啡帶”中,位於北迴歸線和北迴歸線之間的數十個國家。適度的恆溫,充足的陽光,肥沃的土壤和適量的咖啡種植園,所有這些都轉化為最終效果,即咖啡的味道和香氣。作物的高度非常重要,海拔高於種植園,咖啡獲得的果實越多,味道變得越來越樸實,平淡無奇。完美的阿拉比卡咖啡生長在海拔800-1200米以上。世界咖啡生產的領導者是巴西,由於有超過30萬個種植園,每年生產近250萬噸咖啡。它是世界產量的1/3。目前,越來越多的人關注負責任的農業,天然肥料和適當的工作條件。如果你真的想要它,也許你可以在家裡種一棵咖啡樹,但如果它們出現,你應該等待至少三到四年的水果。

readMore