KawePale w podróży cz. 4 relacja z targów SIAL Middle East

2019年12月14日
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2019-12-14T17:27:36.000Z

Dobra kawa nie jest już wystarczająco dobra. Boom na rynku kawy specialty był wyraźnie widoczny podczas targów SIAL Middle East 2019 – jednym z największych i najważniejszych wydarzeń branży spożywczej w regionie. Obecna sytuacja jest szczególnie obiecująca dla mniejszych, rzemieślniczych palarni, takich jak KawePale.

10. edycja targów SIAL Middle East odbyła się w Narodowym Centrum Wystawienniczym w Abu Dhabi w dniach 9-11 grudnia i gościła 23 000 ekspertów branżowych oraz 1143 wystawców z ponad 50 krajów. Organizatorzy szacują, że podczas wydarzenia zawarto transakcje handlowe o łącznej wartość 7,2 mld AED (1,96 mld USD). Była to dla nas doskonała okazja do zaprezentowania naszych produktów oraz nawiązania współpracy z lokalnymi dystrybutorami.

Kiedy zaczynaliśmy w 2014 roku, koncentrowaliśmy się głównie na rynku polskim i środkowoeuropejskim. Żeby rozwijać naszą działalność, musimy jednak ciągle się uczyć i szukać inspiracji. Zawsze ciekawiła nas wielowiekowa kultura parzenia kawy na Bliskim Wschodzie, więc kiedy zauważyliśmy jak szybko ten rynek się rozwija i ewoluuje, postanowiliśmy tam pojechać i go odkryć. To był nasz drugi raz w Zjednoczonych Emiratach Arabskich w ciągu roku i utwierdziliśmy się w przekonaniu, że jest to dobry kierunek eksportu dla naszych produktów.

Liczby stojące za rynkiem ZEA są bardzo obiecujące – według Gulf News sprzedaż w lokalnych kawiarniach wzrosła o 70% w porównaniu z 2018 rokiem. Ważny jest również sposób, w jaki ludzie piją kawę. Ze względu na gorący klimat, cold brew stały się codziennym napojem, podczas gdy w Europie jest to głównie produkt sezonowy.

Bardzo się cieszymy, że kawa specialty (nie tylko w jej standardowej formie) zyskuje światowe uznanie. Podczas SIAL Middle East 2019 poznaliśmy wielu lokalnych ekspertów i świadomość rzemieślniczego podejścia do palenia kawy jest wśród nich naprawdę wysoka. Mieliśmy również przyjemność poznać członków Stowarzyszenia Kawy Specialty w Zjednoczonych Emiratach Arabskich oraz sędziów mistrzostw ZEA w latte art i cezve/ibrik, które mogliśmy oglądać podczas targów. Ich zaangażowanie stwarza jeszcze więcej możliwości dla mniejszych, kraftowych producentów takich jak KawePale.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
03/04/2019
blog, Chinese blog

種植咖啡

咖啡是咖啡樹叢中的果實。起初,這種灌木只在非洲生長,然後蔓延到世界各地。咖啡的種植 – 發生在所謂的“咖啡帶”中,位於北迴歸線和北迴歸線之間的數十個國家。適度的恆溫,充足的陽光,肥沃的土壤和適量的咖啡種植園,所有這些都轉化為最終效果,即咖啡的味道和香氣。作物的高度非常重要,海拔高於種植園,咖啡獲得的果實越多,味道變得越來越樸實,平淡無奇。完美的阿拉比卡咖啡生長在海拔800-1200米以上。世界咖啡生產的領導者是巴西,由於有超過30萬個種植園,每年生產近250萬噸咖啡。它是世界產量的1/3。目前,越來越多的人關注負責任的農業,天然肥料和適當的工作條件。如果你真的想要它,也許你可以在家裡種一棵咖啡樹,但如果它們出現,你應該等待至少三到四年的水果。

readMore
KawePale Palarnia Kawy
03/03/2019
blog, Chinese blog

種植咖啡

咖啡是咖啡樹叢中的果實。起初,這種灌木只在非洲生長,然後蔓延到世界各地。咖啡的種植 – 發生在所謂的“咖啡帶”中,位於北迴歸線和北迴歸線之間的數十個國家。適度的恆溫,充足的陽光,肥沃的土壤和適量的咖啡種植園,所有這些都轉化為最終效果,即咖啡的味道和香氣。作物的高度非常重要,海拔高於種植園,咖啡獲得的果實越多,味道變得越來越樸實,平淡無奇。完美的阿拉比卡咖啡生長在海拔800-1200米以上。世界咖啡生產的領導者是巴西,由於有超過30萬個種植園,每年生產近250萬噸咖啡。它是世界產量的1/3。目前,越來越多的人關注負責任的農業,天然肥料和適當的工作條件。如果你真的想要它,也許你可以在家裡種一棵咖啡樹,但如果它們出現,你應該等待至少三到四年的水果。

readMore