KawePale w podróży cz. 1 Szanghaj

2019年10月17日
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2019-10-17T13:32:57.000Z

Chiny to wielki kraj z wielkimi tradycjami. Jedną z nich jest praktykowane od tysięcy lat parzenie herbaty. Ale parzenie kawy? To coś nowego. A już zupełną nowością jest podejście rzemieślnicze. Jako “młodzi fanatycy z dalekiego kraju” postanowiliśmy osobiście sprawdzić potencjał tego szybko rozwijającego się rynku.

Po pięciu latach udoskonalania własnego produktu i budowaniu marki w Polsce, postanowiliśmy rozpocząć ekspansję zagraniczną. Targi SIAL China odbywające się w Szanghaju wydały się nam ku temu doskonałą okazją. Jest to jedna z największych imprez spożywczych na świecie, a Chiny to jeden z najszybciej rozwijających się rynków na świecie. Nie mogło nas tam zabraknąć!

Nasze stoisko odwiedziło wielu przedstawicieli lokalnej branży i znaczna większość z nich nie miała świadomości istnienia kaw specialty. Mieliśmy więc okazję serwować nasz produkt osobom, które nigdy wcześniej nie piły tego typu kawy. Chińscy handlowcy zadawali nam wiele pytań odnośnie ziaren i ich pochodzenia, pomijając kwestię procesu produkcji i know-how. Szybko zrozumieliśmy, że będziemy eksportować nie tylko kawę, ale także wiedzę i doświadczenie.

„Opanowanie sztuki palenia kawy wymaga lat praktyki. Jest wiele czynników wpływających na końcowy produkt, jeszcze długo przed zaparzeniem. Udało nam się wyjaśnić lokalnym handlowcom, że nie mogą po prostu kupić drogich maszyn i samodzielnie rozpocząć palenia – to zbyt skomplikowane. Zapotrzebowanie rośnie tak szybko, że nie ma czasu, aby nauczyć lokalne firmy, jak produkować kawę najlepszej jakości. Potrzebują dużych ilość kawy od zaraz” – powiedział Piotr Wilczewski, założyciel i CEO KawePale.

Chiński rynek kawy rozwija się niezwykle dynamicznie i potwierdzają to badania rynku. Według cytowanej przez agencję MarketingToChina analizy przeprowadzonej przez Chinabgao, należy się spodziewać wzrostu spożycia kawy o 20% z roku na rok. Jest to wartość o 2 pkt procentowe wyższa w porównaniu z globalnym trendem. W tak ogromnym kraju oznacza to, że wartość rynku osiągnie miliardy dolarów w niespełna dekadę. Obecnie wartość ta wynosi 746,3 mln USD (Statista.com, dane na 2019 r.).

Podczas naszego pobytu w Chinach niezwykle istotne okazały się również wizyty w miejscowych kawiarniach. Nasi koledzy i koleżanki po fachu z Szanghaju chętnie dzielili się z nami cennymi informacjami i opowiadali o chińskich gustach.

„Powszechnie wiadomo, że chińska kuchnia różni się znacznie od europejskiej. Dlatego ich kubki smakowe reagują inaczej na niektóre rodzaje kawy. Dzielenie się doświadczeniami z lokalnymi baristami i producentami pomogło nam zrozumieć te różnice. Osoby pijące kawę w Chinach nie lubią lekko palonych ziaren w stylu skandynawskim, które są obecnie bardzo popularne w całej Europie. Preferują ciemniejsze smaki i skupiają się na ich goryczy oraz słodyczy, bardziej niż na kwasowości. To fascynujące, ile możliwości stwarzają te różnice. Dostosowanie się do rynku chińskiego z pewnością wzbogaci naszą ofertę i pomoże nam odkryć nowe smaki” – skomentował wiceprezes i barista KawePale, Piotr Mietelski.

Produkt to jednak więcej niż sam smak. Picie kawy jest częścią europejskiego stylu życia, który przyciąga szybko rosnącą chińska klasę średnią. Osoby należące do tej grupy chcą poznawać świat i uczyć się innych kultur. Moda, podróże, muzyka, dieta – wszystko to składa się na współczesny styl życia Chińczyków. A picie kawy staje się coraz bardziej jego częścią.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
03/04/2019
blog, Chinese blog

種植咖啡

咖啡是咖啡樹叢中的果實。起初,這種灌木只在非洲生長,然後蔓延到世界各地。咖啡的種植 – 發生在所謂的“咖啡帶”中,位於北迴歸線和北迴歸線之間的數十個國家。適度的恆溫,充足的陽光,肥沃的土壤和適量的咖啡種植園,所有這些都轉化為最終效果,即咖啡的味道和香氣。作物的高度非常重要,海拔高於種植園,咖啡獲得的果實越多,味道變得越來越樸實,平淡無奇。完美的阿拉比卡咖啡生長在海拔800-1200米以上。世界咖啡生產的領導者是巴西,由於有超過30萬個種植園,每年生產近250萬噸咖啡。它是世界產量的1/3。目前,越來越多的人關注負責任的農業,天然肥料和適當的工作條件。如果你真的想要它,也許你可以在家裡種一棵咖啡樹,但如果它們出現,你應該等待至少三到四年的水果。

readMore
KawePale Palarnia Kawy
03/03/2019
blog, Chinese blog

種植咖啡

咖啡是咖啡樹叢中的果實。起初,這種灌木只在非洲生長,然後蔓延到世界各地。咖啡的種植 – 發生在所謂的“咖啡帶”中,位於北迴歸線和北迴歸線之間的數十個國家。適度的恆溫,充足的陽光,肥沃的土壤和適量的咖啡種植園,所有這些都轉化為最終效果,即咖啡的味道和香氣。作物的高度非常重要,海拔高於種植園,咖啡獲得的果實越多,味道變得越來越樸實,平淡無奇。完美的阿拉比卡咖啡生長在海拔800-1200米以上。世界咖啡生產的領導者是巴西,由於有超過30萬個種植園,每年生產近250萬噸咖啡。它是世界產量的1/3。目前,越來越多的人關注負責任的農業,天然肥料和適當的工作條件。如果你真的想要它,也許你可以在家裡種一棵咖啡樹,但如果它們出現,你應該等待至少三到四年的水果。

readMore