Jakie są metody parzenia kawy?

2020年8月25日
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2020-08-25T19:21:02.000Z

Kawę można zaparzyć na wiele sposobów, uzyskując odmienne walory smakowe. Jedni stawiają na tradycyjne sposoby, a drudzy sięgają po nowoczesne urządzenia. Okazuje się, że wachlarz wyboru jest szeroki, dlatego zapraszamy do poznania alternatywnych metod parzenia kawy. Przysłowiowa mała czarna to nie jedyny wybór. Odpowiednio przygotowany napój będzie posiadał bogactwo smaków i aromatów, a tego właśnie oczekują smakosze kawy.

Zaparzanie kawy za pomocą kawiarki i urządzenia chemex

Najprostszym sposobem na przygotowanie kawy jest zalanie zmielonych ziaren wrzątkiem. Wielu osobom to wystarcza, tym bardziej jeśli sięgają po nią sporadycznie. Dużo lepsze walory smakowe i aromatyczne pozwala uzyskać kawiarka. Jest to świetna alternatywą dla drogiego i dla niektórych skomplikowanego w użyciu ekspresu. Przygotowanie aromatycznej kawy za pomocą kawiarki jest bardzo proste, a jej zakup nie wiąże się z koniecznością nadwyrężania budżetu. Co więcej, zajmuje niewiele miejsca, jest poręczna. Do zaparzenia kawy w kawiarce potrzebny będzie młynek, w którym mieli się każdorazowo świeże ziarna. Na jedną porcję wsypuje się od 5 do 17 g kawy.

Chemex służy natomiast do zaparzania kawy metodą przelewową i pozwala na wydobycie szerokiego spektrum aromatów z ziaren. Uzyskane napary wyróżniają się delikatnym i klarownym smakiem. Przygotowanie kawy z pomocą tego urządzenia jest bardziej czasochłonne niż przy użyciu kawiarki. Trzeba wyposażyć się w chemex, filtr, młynek do kawy, stoper i wagę kuchenną. Odmierzyć należy 50 g kawy i 700 g przefiltrowanej wody.

Aeropress i french press

Osoby poszukujące prostego w obsłudze urządzenia, za pomocą będą w stanie zaparzyć kawę maksymalnie soczystą, z dobrze wyczuwalną nutą owocową i naturalną kwasowością ziaren, powinny zainteresować się czymś takim jak aeropress. Czas parzenia zajmuje dosłownie kilka minut, a ze względu na nieduże gabaryty i łatwy transport można zabrać urządzenie ze sobą dosłownie wszędzie. Idealne sprawdza się podczas podróżowania. W przypadku aeropress można mówić o wielu możliwościach – pozwala na eksperymentowanie ze smakiem i intensywnością naparów. Na 15-18g zmielonej kawy przypada 200 g przefiltrowanej wody.

Inną opcja będzie skorzystanie z urządzenia french press, niezwykle prostego w użyciu i bezproblemowego w czyszczeniu. Wystarczy zaledwie kilka minut do uzyskania pysznego naparu i to w sporej ilości. Jeśli ktoś chce przy niewielkich nakładach finansowych, szybko i łatwo zaparzyć praktycznie doskonałą kawę w domowym zaciszu, warto sięgnąć właśnie po french press. Nie trzeba nawet martwić się o fusy, gdyż zostają ode odseparowane od naparu ze względu na obecność tłoka z sitkiem.

Syfon i drip jako metody parzenia kawy

Na syfon składają się dwie szklane kolby, statyw i palnik. Metodą tą niestety nie da się szybko zaparzyć kawy, ale jeśli komuś zależy na naparze niezwykle żywym, słodkim, przypominającym wręcz mocną herbatę, warto spróbować. Jest to jeden z najstarszych sposobów przyrządzania kawy. Dużo łatwiej można ją zaparzyć przy pomocy drippera. Mówić można tutaj o najbardziej klasycznej metodzie, pozwalającej na wydobycie z kawy pełnej gamy aromatów. Napary są delikatne, przypominają konsystencją herbatę.

Kawa po turecku, z ekspresu kolbowego lub cold brew

Dużą popularnością cieszy się kawa po turecku, czyli napar charakteryzujący się niezwykłą głębokim i ciemnym kolorem, co wynika z sięgania po dobrze rozdrobnione ziarna. Jeśli ktoś preferuje napary o wyraźnym smaku i z nutką słodyczy, powinien spróbować kawy po turecku. Wbrew pozorom jej zaparzenie nie jest banalnie proste. Warto wiedzieć, że tradycja jej parzenia znajduje się od wielu już lat na liście dziedzictwa UNESCO.

Kolejną możliwością będzie kawa z ekspresu kolbowego, czyli ręcznego. Napar przygotowywany jest pod ciśnieniem. Ma kremową konsystencję i piankę. Zaparzenie kawy wielu osobom kojarzy się z gorącą wodą, ale kawę można przygotować bez jej użycia. Metoda cold brew nie jest bardzo popularna, ale nadal nie brakuje jej zwolenników. Na takie rozwiązanie warto zdecydować się, gdy przyjdzie ochota na wypicie czegoś w rodzaju mrożonej kawy. Osoby oczekujące szybkich efektów nie będą usatysfakcjonowane, gdyż napar jest gotowy dopiero po wielu godzinach. Czego można w takim razie po nim oczekiwać? Kawa cold brew ma słodkawy smak, jest orzeźwiająca, czyli idealna w okresie letnim. Co więcej, zawiera więcej kofeiny niż ta zaparzana w sposób tradycyjny, co wynika z długiego macerowania ziaren w wodzie.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
03/04/2019
blog, Chinese blog

種植咖啡

咖啡是咖啡樹叢中的果實。起初,這種灌木只在非洲生長,然後蔓延到世界各地。咖啡的種植 – 發生在所謂的“咖啡帶”中,位於北迴歸線和北迴歸線之間的數十個國家。適度的恆溫,充足的陽光,肥沃的土壤和適量的咖啡種植園,所有這些都轉化為最終效果,即咖啡的味道和香氣。作物的高度非常重要,海拔高於種植園,咖啡獲得的果實越多,味道變得越來越樸實,平淡無奇。完美的阿拉比卡咖啡生長在海拔800-1200米以上。世界咖啡生產的領導者是巴西,由於有超過30萬個種植園,每年生產近250萬噸咖啡。它是世界產量的1/3。目前,越來越多的人關注負責任的農業,天然肥料和適當的工作條件。如果你真的想要它,也許你可以在家裡種一棵咖啡樹,但如果它們出現,你應該等待至少三到四年的水果。

readMore
KawePale Palarnia Kawy
03/03/2019
blog, Chinese blog

種植咖啡

咖啡是咖啡樹叢中的果實。起初,這種灌木只在非洲生長,然後蔓延到世界各地。咖啡的種植 – 發生在所謂的“咖啡帶”中,位於北迴歸線和北迴歸線之間的數十個國家。適度的恆溫,充足的陽光,肥沃的土壤和適量的咖啡種植園,所有這些都轉化為最終效果,即咖啡的味道和香氣。作物的高度非常重要,海拔高於種植園,咖啡獲得的果實越多,味道變得越來越樸實,平淡無奇。完美的阿拉比卡咖啡生長在海拔800-1200米以上。世界咖啡生產的領導者是巴西,由於有超過30萬個種植園,每年生產近250萬噸咖啡。它是世界產量的1/3。目前,越來越多的人關注負責任的農業,天然肥料和適當的工作條件。如果你真的想要它,也許你可以在家裡種一棵咖啡樹,但如果它們出現,你應該等待至少三到四年的水果。

readMore