Jak wybrać najlepszą kawę?

2020年8月3日
KawePale Palarnia Kawy | [object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object] , 2020-08-03T10:10:48.000Z

Mogłoby się wydawać, że wybór odpowiedniej kawy jest czymś prostym, jednak w praktyce bywa z tym różnie, szczególnie gdy szukamy dystrybutora kawy dla swojej kawiarnii czy restauracji. Jeśli na celowniku znajduje się najlepsza kawa ziarnista, czyli taka ze sprawdzonej plantacji, o najwyższej jakości, nasza uwaga powinna się skupić na kawach speciality. Jej smakosze nie sięgają po te, powszechnie dostępne w popularnych dyskontach, szczególnie w wersji już zmielonej. Najlepszy smak i aromat pozwala uzyskać wyłącznie świeżo zmielona kawa ziarnista.

Jak wybrać najlepszą kawę ziarnistą?

Podczas wybierania kawy należy mieć na uwadze kilka istotnych kwestii – gatunek, stopień palenia, zawartość kofeiny, jakość ziaren. Najpopularniejszymi rodzajami są Arabica i Robsuta. Za tę najbardziej cenioną uznaje się kawę Arabicę, o łagodnym aromacie i wyrazistym smaku, z orzechowym posmakiem. Ziarna zawierają stosunkowo niedużo kofeiny. Z kolei kawa Robusta ma ostry, cierpki smak. Zawartość kofeiny jest znacznie wyższa niż w kawie Arabica. W przypadku ciemnego palenia ziaren można liczyć na podkreślenie goryczki, słabo wyczuwalną słodycz i kwasowość. W kawach jasno i średnio palonych smak jest delikatniejszy, da się wyczuć naturalną kwasowość ziaren, nuty owocowe.

Kawa speciality

Najlepsze kawy ziarniste to te określone mianem speciality, co stanowi gwarancję tego, że wytwarzane są one z najwyższą starannością na każdym etapie produkcji. Okazuje się, że stanowią one tylko niewielki odsetek pośród wszystkich kaw na całym świecie, co wynika z bardzo rygorystycznych wymagań. Produkt musi uzyskać co najmniej 80 na 100 punktów. Kawy speciality sklasyfikowane pomiędzy 80 i 85 punktów uznawane są za bardzo dobre. Przy punktacji powyżej 85 i poniżej 90 mówi się o kawach doskonałych a od 90 punktów wzwyż o produkcie wybitnym.

Podczas oceniania kawy speciality brane są pod uwagę aromat, smak, posmak, kwasowość, body, balans, słodkość, czystość i jednorodność. Do ich produkcji sięga się wyłącznie po najwyższej jakości ziarna, pozbawione defektów, z plantacji uprawianych na odpowiednich wysokościach i w konkretnych warunkach klimatycznych. Wszystko to sprawia, że kawy speciality wyróżniają się wyjątkowym i specyficznym smakiem.

Na co należy zwrócić uwagę, czytając etykietę kawy?

Na smak kawy wpływa wiele czynników, które należy mieć na uwadze przy jej wyborze. Do tych najistotniejszych zalicza się kraj pochodzenia, stopień wypalenia i metodę obróbki. W zależności od tego w jakich warunkach środowiskowych była uprawiana kawa, można mówić o odmiennych smakach i aromatach. W przypadku tych podchodzących z krajów Ameryki Środkowej i Południowej wyraźnie wyczuwalne są aromaty orzechowe, czekoladowe i nawet karmelowe. Z kolei nuty owocowe dotyczą produktów ze środkowej Afryki. W niektórych kawach wyczuwalny jest wyraźny posmak popiołu i dymu, co wielu osobom nie odpowiada. Nie ma tego problemu w kawie powstałej z ziaren o niskim stopniu wypalenia. Na uwadze trzeba mieć też to, w jaki sposób została obrobiona kawa. Jeśli miało to miejsce z użyciem metody suchej, można liczyć na uzyskanie bardzo słodkich naparów. Będą one gęste i o intensywnym aromacie owocowym. Natomiast ziarna obrobione metodą mytą odznaczają się dużo wyższą kwasowością i czystością naparu.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
03/04/2019
blog, Chinese blog

種植咖啡

咖啡是咖啡樹叢中的果實。起初,這種灌木只在非洲生長,然後蔓延到世界各地。咖啡的種植 – 發生在所謂的“咖啡帶”中,位於北迴歸線和北迴歸線之間的數十個國家。適度的恆溫,充足的陽光,肥沃的土壤和適量的咖啡種植園,所有這些都轉化為最終效果,即咖啡的味道和香氣。作物的高度非常重要,海拔高於種植園,咖啡獲得的果實越多,味道變得越來越樸實,平淡無奇。完美的阿拉比卡咖啡生長在海拔800-1200米以上。世界咖啡生產的領導者是巴西,由於有超過30萬個種植園,每年生產近250萬噸咖啡。它是世界產量的1/3。目前,越來越多的人關注負責任的農業,天然肥料和適當的工作條件。如果你真的想要它,也許你可以在家裡種一棵咖啡樹,但如果它們出現,你應該等待至少三到四年的水果。

readMore
KawePale Palarnia Kawy
03/03/2019
blog, Chinese blog

種植咖啡

咖啡是咖啡樹叢中的果實。起初,這種灌木只在非洲生長,然後蔓延到世界各地。咖啡的種植 – 發生在所謂的“咖啡帶”中,位於北迴歸線和北迴歸線之間的數十個國家。適度的恆溫,充足的陽光,肥沃的土壤和適量的咖啡種植園,所有這些都轉化為最終效果,即咖啡的味道和香氣。作物的高度非常重要,海拔高於種植園,咖啡獲得的果實越多,味道變得越來越樸實,平淡無奇。完美的阿拉比卡咖啡生長在海拔800-1200米以上。世界咖啡生產的領導者是巴西,由於有超過30萬個種植園,每年生產近250萬噸咖啡。它是世界產量的1/3。目前,越來越多的人關注負責任的農業,天然肥料和適當的工作條件。如果你真的想要它,也許你可以在家裡種一棵咖啡樹,但如果它們出現,你應該等待至少三到四年的水果。

readMore