Czym są kawy speciality?

2020年8月3日
KawePale Palarnia Kawy | [object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object] , 2020-08-03T10:11:40.000Z

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez aromatycznej kawy, która daje zastrzyk energii do działania od samego rana. Sklepowe półki niemalże uginają się pod naporem różnego rodzaju kaw, jednak na próżno będzie szukać wśród nich kawy speciality. Jak już sama nazwa na to wskazuje, mowa jest tutaj o czymś specjalnym i wysokiej jakości. Będzie to idealna opcja dla prawdziwych smakoszy tego czarnego napoju, którzy cenią sobie towary luksusowe, przygotowane z najwyższą starannością.

Czym są kawy speciality?

Kawy speciality powstają z najwyższej jakości, starannie wyselekcjonowanych ziaren, które pochodzą wyłącznie z miejsc, gdzie panuje konkretny mikroklimat. Jeśli ktoś szuka produktu pozbawionego skaz, kawy speciality uzyskujące co najmniej 80 punktów na 100 w skali Q Gradera, będą idealnym wyborem. Tego typu kawy charakteryzują się intensywnym, przyjemnych, różnorodnym aromatem. W smaku są czyste, pozbawione nieprzyjemnej goryczki, delikatne, wręcz aksamitne. Kawy speciality nie wymagają sięgania po jakiekolwiek dodatki w postaci mleka, cukru czy słodzików. Są połączeniem słodkości z nutką kwaskowości. W przypadku tych produktów można mówić o najwyższym segmencie jakościowym na świecie. Ziarna są ręcznie zbierane, poddawane wielokrotnym kontrolom. Każdy etap produkcji kawy speciality odbywa się z dbałością o najmniejsze detale. Warto od razu zaznaczyć, że kawy speciality nie są dostępne w popularnych dyskontach ani nawet w specjalistycznych sklepach z kawą. Oferowane są wyłącznie przez sprawdzone palarnie, można kupić je bezpośrednio u producenta czy dystrybutora kawy.

Co warto wiedzieć na temat kawy speciality?

Kawa speciality pojawiła się pod taką nazwą w roku 1979. W jej przypadku kwestią nadrzędną jest jakość. W smaku i aromacie nie mają sobie równych, bardzo odbiegają jakością od powszechnie dostępnych rodzajów kaw masowej produkcji. Tego typu kawy wytwarzane są przede wszystkim w krajach takich jak Etiopia, Kolumbia, Brazylia i Indonezja. Pierwszym krokiem jest plantacja, następnie sprawdzanie, potem prażenie i na koniec zaparzanie. Taką właśnie drogę musi przejść kawa speciality, aby stała się gotowym do użycia produktem o nieprzeciętnym walorach smakowych. Plantatorzy prze wiele lat doglądają posadzonych kawowców. Po zabraniu plonów podczas żniw, ziarna poddawane są dokładnej selekcji. Do produkcji kawy speciality wykorzystywane są wyłącznie najwyższej jakości ziarna, a cały proces jej wytwarzania jest ściśle kontrolowany zgodnie z narzuconymi odgórnie normami Specialty Coffee Association.

Kawy oceniane są pod kątem ich jakości zgodnie z opracowaną skalą przez doświadczonych smakoszy. Sprawdza się ich konsystencję, stopień kwasowości i słodkości, czystość, aromatyczność, optymalne zrównoważenie nut smakowych. Mianem kawy speciality można określić wyłącznie produkt, który w końcowej ocenie uzyskał minimum 80 na 100 punktów. Starannie wyselekcjonowane ziarna poddawane są procesowi prażenia w ściśle określonej temperaturze, co pozwala na wydobycie z nich głębi smaku. Kawy speciality nazywane są również single origin, dla podkreślenia ich wyjątkowości, gwarancji pozyskiwania wyłącznie z najświeższych zbiorów.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
03/04/2019
blog, Chinese blog

種植咖啡

咖啡是咖啡樹叢中的果實。起初,這種灌木只在非洲生長,然後蔓延到世界各地。咖啡的種植 – 發生在所謂的“咖啡帶”中,位於北迴歸線和北迴歸線之間的數十個國家。適度的恆溫,充足的陽光,肥沃的土壤和適量的咖啡種植園,所有這些都轉化為最終效果,即咖啡的味道和香氣。作物的高度非常重要,海拔高於種植園,咖啡獲得的果實越多,味道變得越來越樸實,平淡無奇。完美的阿拉比卡咖啡生長在海拔800-1200米以上。世界咖啡生產的領導者是巴西,由於有超過30萬個種植園,每年生產近250萬噸咖啡。它是世界產量的1/3。目前,越來越多的人關注負責任的農業,天然肥料和適當的工作條件。如果你真的想要它,也許你可以在家裡種一棵咖啡樹,但如果它們出現,你應該等待至少三到四年的水果。

readMore
KawePale Palarnia Kawy
03/03/2019
blog, Chinese blog

種植咖啡

咖啡是咖啡樹叢中的果實。起初,這種灌木只在非洲生長,然後蔓延到世界各地。咖啡的種植 – 發生在所謂的“咖啡帶”中,位於北迴歸線和北迴歸線之間的數十個國家。適度的恆溫,充足的陽光,肥沃的土壤和適量的咖啡種植園,所有這些都轉化為最終效果,即咖啡的味道和香氣。作物的高度非常重要,海拔高於種植園,咖啡獲得的果實越多,味道變得越來越樸實,平淡無奇。完美的阿拉比卡咖啡生長在海拔800-1200米以上。世界咖啡生產的領導者是巴西,由於有超過30萬個種植園,每年生產近250萬噸咖啡。它是世界產量的1/3。目前,越來越多的人關注負責任的農業,天然肥料和適當的工作條件。如果你真的想要它,也許你可以在家裡種一棵咖啡樹,但如果它們出現,你應該等待至少三到四年的水果。

readMore