28 marca 2022

Giessen W15A, bo on będzie bohaterem dzisiejszego wpisu, jest z nami od powstania naszej palarnii w Piasecznie. Postanowiliśmy Wam przybliżyć serce naszej palarnii.

Wybór nie był prosty!

Rynek pieców i technologii do najmniejszych nie należy.
Piotr spędził setki godzin w poszukiwaniu najlepszego rozwiązania. 

I trafił się on – Giesen W15A. Żeliwne serce, ważące ponad 700 kilogramów, centrum zarządzania naszym małym światem, którego pilotem jest nasz główny Roast Master. Nie będziemy Was zanudzać danymi technicznymi ani informacjami z katalogu. Ale najważniejsza jest w nim technologia. Skomplikowany system czujników i możliwości dokładnej kalibracji każdej zmiennej pozwala nam kontrolować pełen przebieg procesu palenia ziaren, oraz zapewnia powtarzalność ich smaku i aromatu.

Piec do palenia kawy Giesen w polskiej palarni kawy speciality KawePale

Czy palarnia kawy może być bardziej bądź mniej ekologiczna?

Staramy się być jak najbardziej eko.
Nie wytwarzamy
kłębów czarnego dymu, ani radioaktywnych substancji. W naszej palarni kawy mamy filtr elektrostatyczny, który oczyszcza spaliny z mikrocząsteczek i wypuszcza przez komin jedynie ciepłe powietrze. 

Jest jeszcze jeden aspekt, o którym nie można zapomnieć…
Ta maszyna jest po prostu piękna 🙂

Piec do palenia kawy Giesen w polskiej palarni kawy speciality KawePale
kawy-direct-trade-kawepale-plantacja
Co oznacza Direct Trade w świecie kawy?
Kawa prosto z plantacji to kawa, która jest pozyskiwana bezpośrednio od producentów bez pośredników. Dzięki temu mamy pewność, że kawa jest wysokiej jakości oraz pochodzi z legalnych plantacji. Jest to również korzystne dla producentów, ponieważ pomaga im uzyskać lepsze wyniki finansowe bez pośredników, którzy często narzucają bardzo niskie ceny. Taka kawa stanowi zdecydowanie lepszą alternatywę dla kaw ze sklepu, gdzie nie zawsze wiadomo, skąd pochodzą ziarna oraz czy nie były one mieszane z niskiej jakości kawami. Wybierając kawę prosto z plantacji, wspieramy producentów, promujemy uczciwy handel oraz mamy pewność, że pijemy najlepszą jakość kawy.
Continue reading
sposob-parzenia-kawy
Czy sposób parzenia kawy ma wpływ na smak i aromat?
Masz swój ulubiony sposób parzenia kawy? Często słyszysz, że Twój kawowy znajomy najbardziej lubi Afrykańską kawę z dripa? Ojciec zachwala kawę z kawiarki zaparzając klasyczną Brazylię, a koleżanka uwielbia kawy…
Continue reading
Kawa speciality czy kawa z marketu? Postaw na jakość!
Kawa speciality czy kawa z marketu? Postaw na jakość!
Kawa i napoje kawowe to niewątpliwie jedne z najpopularniejszych napojów na świecie, a ziarna kawowca  należą do najdroższych surowców dostępnych na giełdach. Tak duży rynek generuje szerokie spektrum jakości.  No…
Continue reading

Weź udział w konkursie!

Wygraj wyjazd do Panamy!

Do wygrania ponad 100 nagród, w tym młynki do kawy, ekspresy, akcesoria podróżne i wiele więcej!