Uprawa kawy

3 марта 2019 г.
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2019-03-03T10:47:13.000Z

Kawa to owoce krzewu kawowca.

Z początku krzew ten rósł jedynie w Afryce, ale potem rozprzestrzenił się po całym świecie.

Uprawa kawy – odbywa się w tak zwanym “pasie kawowym”, czyli w kilkudziesięciu krajach leżących między zwrotnikiem Raka, a zwrotnikiem Koziorożca. Umiarkowana stała temperatura, odpowiednie nasłonecznienie, żyzna gleba i właściwa wysokość upraw kawowca, wszystko to przekłada się na finalny efekt, czyli smak i aromat kawy. Wysokość upraw ma ogromne znaczenie, im wyżej nad poziomem morza znajduje się plantacja tym więcej nut owocowych zyskuje kawa, im niżej tym smak staje się ziemisty, mdły. Idealna arabica rośnie powyżej 800-1200 metrów nad poziomem morza. Światowym liderem w produkcji kawy jest Brazylia, która dzięki ponad 300 tysiącom plantacji, produkuje rocznie niemal 2.5 miliona ton kawy. Jest to 1/3 światowej produkcji. Obecnie coraz większą wagę przykłada się do odpowiedzialnego rolnictwa, naturalnych nawozów i odpowiednich warunków pracy.

Jak ktoś bardzo chce to może sobie kawowca wyhodować w domu, ale na owoce, o ile się pojawią, trzeba poczekać co najmniej trzy, cztery lata.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
03/04/2019
blog, Russion blog

кофе

Кофе – это плод куста кофейного дерева. Сначала этот кустарник рос только в Африке, но затем он распространился по всему миру. Выращивание кофе – происходит в так называемом «кофейном поясе», в нескольких десятках стран, лежащих между тропиком Рака и тропиком Козерога. Умеренная постоянная температура, достаточное количество солнечного света, плодородная почва и нужное количество кофейных плантаций […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
03/03/2019
blog, Russion blog

Выращивание кофе

Кофе – это плод куста кофейного дерева. Сначала этот кустарник рос только в Африке, но затем он распространился по всему миру. Выращивание кофе – происходит в так называемом «кофейном поясе», в нескольких десятках стран, лежащих между тропиком Рака и тропиком Козерога. Умеренная постоянная температура, достаточное количество солнечного света, плодородная почва и нужное количество кофейных плантаций […]

readMore