Jak wybrać najlepszą kawę?

3 августа 2020 г.
KawePale Palarnia Kawy | [object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object] , 2020-08-03T10:10:48.000Z

Mogłoby się wydawać, że wybór odpowiedniej kawy jest czymś prostym, jednak w praktyce bywa z tym różnie, szczególnie gdy szukamy dystrybutora kawy dla swojej kawiarnii czy restauracji. Jeśli na celowniku znajduje się najlepsza kawa ziarnista, czyli taka ze sprawdzonej plantacji, o najwyższej jakości, nasza uwaga powinna się skupić na kawach speciality. Jej smakosze nie sięgają po te, powszechnie dostępne w popularnych dyskontach, szczególnie w wersji już zmielonej. Najlepszy smak i aromat pozwala uzyskać wyłącznie świeżo zmielona kawa ziarnista.

Jak wybrać najlepszą kawę ziarnistą?

Podczas wybierania kawy należy mieć na uwadze kilka istotnych kwestii – gatunek, stopień palenia, zawartość kofeiny, jakość ziaren. Najpopularniejszymi rodzajami są Arabica i Robsuta. Za tę najbardziej cenioną uznaje się kawę Arabicę, o łagodnym aromacie i wyrazistym smaku, z orzechowym posmakiem. Ziarna zawierają stosunkowo niedużo kofeiny. Z kolei kawa Robusta ma ostry, cierpki smak. Zawartość kofeiny jest znacznie wyższa niż w kawie Arabica. W przypadku ciemnego palenia ziaren można liczyć na podkreślenie goryczki, słabo wyczuwalną słodycz i kwasowość. W kawach jasno i średnio palonych smak jest delikatniejszy, da się wyczuć naturalną kwasowość ziaren, nuty owocowe.

Kawa speciality

Najlepsze kawy ziarniste to te określone mianem speciality, co stanowi gwarancję tego, że wytwarzane są one z najwyższą starannością na każdym etapie produkcji. Okazuje się, że stanowią one tylko niewielki odsetek pośród wszystkich kaw na całym świecie, co wynika z bardzo rygorystycznych wymagań. Produkt musi uzyskać co najmniej 80 na 100 punktów. Kawy speciality sklasyfikowane pomiędzy 80 i 85 punktów uznawane są za bardzo dobre. Przy punktacji powyżej 85 i poniżej 90 mówi się o kawach doskonałych a od 90 punktów wzwyż o produkcie wybitnym.

Podczas oceniania kawy speciality brane są pod uwagę aromat, smak, posmak, kwasowość, body, balans, słodkość, czystość i jednorodność. Do ich produkcji sięga się wyłącznie po najwyższej jakości ziarna, pozbawione defektów, z plantacji uprawianych na odpowiednich wysokościach i w konkretnych warunkach klimatycznych. Wszystko to sprawia, że kawy speciality wyróżniają się wyjątkowym i specyficznym smakiem.

Na co należy zwrócić uwagę, czytając etykietę kawy?

Na smak kawy wpływa wiele czynników, które należy mieć na uwadze przy jej wyborze. Do tych najistotniejszych zalicza się kraj pochodzenia, stopień wypalenia i metodę obróbki. W zależności od tego w jakich warunkach środowiskowych była uprawiana kawa, można mówić o odmiennych smakach i aromatach. W przypadku tych podchodzących z krajów Ameryki Środkowej i Południowej wyraźnie wyczuwalne są aromaty orzechowe, czekoladowe i nawet karmelowe. Z kolei nuty owocowe dotyczą produktów ze środkowej Afryki. W niektórych kawach wyczuwalny jest wyraźny posmak popiołu i dymu, co wielu osobom nie odpowiada. Nie ma tego problemu w kawie powstałej z ziaren o niskim stopniu wypalenia. Na uwadze trzeba mieć też to, w jaki sposób została obrobiona kawa. Jeśli miało to miejsce z użyciem metody suchej, można liczyć na uzyskanie bardzo słodkich naparów. Będą one gęste i o intensywnym aromacie owocowym. Natomiast ziarna obrobione metodą mytą odznaczają się dużo wyższą kwasowością i czystością naparu.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
03/04/2019
blog, Russion blog

кофе

Кофе – это плод куста кофейного дерева. Сначала этот кустарник рос только в Африке, но затем он распространился по всему миру. Выращивание кофе – происходит в так называемом «кофейном поясе», в нескольких десятках стран, лежащих между тропиком Рака и тропиком Козерога. Умеренная постоянная температура, достаточное количество солнечного света, плодородная почва и нужное количество кофейных плантаций […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
03/03/2019
blog, Russion blog

Выращивание кофе

Кофе – это плод куста кофейного дерева. Сначала этот кустарник рос только в Африке, но затем он распространился по всему миру. Выращивание кофе – происходит в так называемом «кофейном поясе», в нескольких десятках стран, лежащих между тропиком Рака и тропиком Козерога. Умеренная постоянная температура, достаточное количество солнечного света, плодородная почва и нужное количество кофейных плантаций […]

readMore