Historia kawy – jak kawa dotarła do Polski?

9 февраля 2021 г.
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2021-02-09T18:42:57.000Z

Wspaniały aromat i smak kawy znany jest na całym świecie. Dzisiaj to napój, którym się delektujemy każdego dnia. Wybieramy najlepsze kawy ziarniste i przyrządzamy je w taki sposób, by wydobyć z nich całe bogactwo smaku i zapachu. Nie zawsze tak jednak było. Kawę i jej właściwości odkrywano stopniowo, nie zawsze miała tylu zwolenników i nie zawsze była łatwo dostępna.

Początki kawy w Europie

Historia kawy rozpoczyna się w Etiopii. Stamtąd przez kupców arabskich około XIV wieku trafiła na Bliski Wschód, gdzie prawdopodobnie nauczono się wypalać jej ziarna i przygotowywać z nich napój. Zdobywała popularność ze względu na swe właściwości pobudzające i lecznicze, bo uważano, że leczy dolegliwości żołądkowe.

Do Europy trafiła za pośrednictwem kompanii wschodnioindyjskich, prawdopodobnie najpierw do Anglii. Około XVII wieku poprzez kupców i posłów Imperium Osmańskiego trafiła na europejski kontynent, gdzie powoli zdobywała sobie popularność wśród elit.

Początki kawy w Polsce

Kawa dotarła do naszego kraju pod koniec XVII wieku za pośrednictwem Turków. Legenda głosi, że po zwycięstwie pod Wiedniem, Jerzy Franciszek Kulczycki, polski żołnierz i tłumacz z języka tureckiego, wykorzystał zapasy kawy, które pozostawiło uciekające wojsko tureckie i otworzył jedną z pierwszych kawiarni w Wiedniu. 

Początkowo w Polsce kawa miała jednak niewielu miłośników. Zmiany przyniósł dopiero wiek XVIII. Dalej była napojem elitarnym, ale stawała się coraz bardziej popularna. Modna stawała się w Gdańsku, gdzie powstawały pierwsze kawiarnie zwane kafehausami. Wtedy to pisano o kawie w pierwszych polskich czasopismach i medycznych podręcznikach

Znanymi smakoszami kawy byli Jan III Sobieski i Ignacy Krasicki. W XIX wieku popularność kawy rosła wśród reszty społeczeństwa, a w większych miastach powstawały pierwsze kawiarnie. Początkowo kawę pito w porcelanowych filiżankach bez dodatków na wzór wschodni. Z czasem zaczęto dodawać do niej cukier, mleko, słodką śmietankę, a nawet cykorię.

W majątkach zamożnej szlachty kawę przygotowywała tak zwana kawiarka, której zadaniem było parzenie kawy i podawanie jej domownikom rano i po południu. Do końca XIX wieku ziarna kawy sprzedawano surowe. Palono je w domach, w specjalnych maszynkach do kawy. Efekty tego palenia bywały z pewnością różne. Pierwsza polska palarnia kawy powstała pod koniec XIX wieku w Warszawie.

Czasy II wojny światowej przyniosły ze sobą liczne ograniczenia w dostępie i spożywaniu kawy. Po wojnie zainteresowanie kawą wzrosło, z początkowego towaru luksusowego stała się w końcu towarem ogólnodostępnym.

Smak i aromat, który zna cały świat

Obecnie stawiamy głównie na jakość kawy i jej bogate nuty smakowe. Na powrót staje się ona produktem luksusowym. Popularne obecnie kawy speciality powstają z wyselekcjonowanych ziaren, są palone tradycyjnymi metodami i zaparzane w przeróżny sposób. Szukamy kaw pachnących, świeżych o niepowtarzalnym smaku.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
03/04/2019
blog, Russion blog

кофе

Кофе – это плод куста кофейного дерева. Сначала этот кустарник рос только в Африке, но затем он распространился по всему миру. Выращивание кофе – происходит в так называемом «кофейном поясе», в нескольких десятках стран, лежащих между тропиком Рака и тропиком Козерога. Умеренная постоянная температура, достаточное количество солнечного света, плодородная почва и нужное количество кофейных плантаций […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
03/03/2019
blog, Russion blog

Выращивание кофе

Кофе – это плод куста кофейного дерева. Сначала этот кустарник рос только в Африке, но затем он распространился по всему миру. Выращивание кофе – происходит в так называемом «кофейном поясе», в нескольких десятках стран, лежащих между тропиком Рака и тропиком Козерога. Умеренная постоянная температура, достаточное количество солнечного света, плодородная почва и нужное количество кофейных плантаций […]

readMore