Kawowy zajawkowicz, tak mnie można nazwać.
Dodatkowo mistrz tabelek w Excelu i miłośnik wina.Piotr Mietelski
Autor posta
Przewodnik po akcesoriach baristy warto zacząć od najważniejszych akcesoriach do espresso, a zatem i innych typach kawy, które z niego powstają. Najważniejszym z nich jest oczywiście sam ciśnieniowy ekspres do kawy, który produkowany jest dziś przez wiele, znanych na świecie marek. Co jednak potrzebne jest bariście oprócz ekspresu? Każdy, kto o kawie myśli poważnie, wie doskonale, że równomiernie rozprowadzona i właściwie ubita w sitku kawa to już połowa sukcesu. Służą do tego niewielkie, ale potrzebne narzędzia – dystrybutory i tampery, których zasadnicza część ma formę metalowego krążka dopasowanego rozmiarem do sitka ekspresu. Dodatkowym narzędziem jest tu specjalna mata do tampera, która pozwala skutecznie ubić kawę w sitku bez obawy o zniszczenie blatu.
Dobra kawa to przede wszystkim właściwe proporcje kawy, wody i (opcjonalnie) mleka. Dlatego też barista koniecznie powinien posiadać dokładną wagę baristyczną, dzięki której może odmierzyć idealną ilość kawy. Kawa powinna zostać oczywiście zmielona w młynku. Najlepsze są do tego młynki żarnowe. Specyfika pracy baristy sprawia, że w praktyce sprawdzają się przede wszystkim młynki elektryczne, choć w domowych warunkach równie dobry może być młynek ręczny.
Przy kawach mlecznych przygotowanie wielu rodzajów napojów
z udziałem espresso wymaga wcześniejszego spienienia mleka.
Najczęściej używa się do tego specjalnych dzbanków, których ostro zakończone dzióbki pozwalają precyzyjnie wlewać mleko do kawy. Potrzebne w pracy baristy są również drobniejsze akcesoria jak termometry do mleka, odbijaki do fusów, czy ściereczki do czyszczenia ekspresu.
Najważniejszym akcesorium do kawy filtrowanej jest oczywiście zaparzacz. Obecnie produkuje się zaparzacze różniące się nieco kształtem, a co za tym idzie również sposobem, w jaki przepływa przez nie woda. Zaparzacze potrzebują również odpowiednich filtrów. Na tę chwilę najczęściej używa się czajników elektrycznych, które gwarantują podgrzanie wody do właściwej temperatury. Kawę filtrowaną przyrządza się najczęściej w ilości większej niż tylko na jedną filiżankę. Dlatego przydaje się specjalny serwer – dzbanek o grubych ściankach, który świetnie utrzymuje temperaturę. Bariści, którzy decydują się na używanie tradycyjnego czajnika na płytkę, potrzebują również osobnego termometru do mierzenia temperatury wody.
Pozostałe rodzaje kawy i najważniejsze akcesoria do nich
Obecnie coraz częściej sięga się po alternatywne sposoby przygotowania kawy albo sięga po stare i sprawdzone, jednak pochodzące z odległych regionów świata. Wiele osób docenia kawę przyrządzoną przy użyciu AeroPressu albo dzbanka do french press. Oba te sposoby, oprócz podstawowych narzędzi wymagają dokładnie takich samych akcesoriów, jak typy kawy wspomniane wyżej. Wielu baristów szkoli się również w przyrządzaniu tradycyjnej kawy po arabsku, kawy tureckiej, czy wietnamskiej kawy phin. Przygotowanie zarówno kawy po arabsku, jak i po turecku wymaga użycia specjalnego tygielka, w Europie nazywanego najczęściej dżezwą. Kawę taką gotuje się z dodatkiem kardamonu, a czasem również innych przypraw. Zaparzacz phin to proste urządzenie wyposażone w gęste metalowe sitko, które nie potrzebuje dodatkowych filtrów. Przygotowanie z jego pomocą pysznej, wietnamskiej kawy zajmuje najczęściej pięć, do dziesięciu minut. W dobrych kawiarniach kawę przyrządzoną na takie sposoby podaje się w specjalnych, tradycyjnych naczyniach – niewielkich szklaneczkach, albo czarkach.
Kawowy zajawkowicz, tak mnie można nazwać.
Dodatkowo mistrz tabelek w Excelu i miłośnik wina.Piotr Mietelski
Bądź na bieżąco, otrzymuj wiadomości o nowościach i promocjach!
Zgarnij 15 zł na następne Twoje zakupy 🎁
Nasz sklep internetowy z kawą powstał by dostęp do najwyższej jakości, świeżo palonych kaw speciality był znacznie łatwiejszy. Wypalając kawę korzystamy z klasycznego pieca, w połączeniu z nowoczesnymi technologiami. Kawę wypalamy na zamówienie, ręcznie pakujemy do do specjalnych torebek, które pozwalają ziarnom „oddychać” a zarazem zniwelować ilość dostającego się z zewnątrz powietrza, przez co zachowują swój aromat przez długi czas. Nasze produkty to wyjątkowa intensywność oraz głębia smaku, charakterystyczna dla kaw speciality. W ofercie znajdują się kawy z różnych plantacji m.in. z Peru czy Brazylii. Poznaj prawdziwe bogactwo aromatów KawePale! Ziarna ze sklepu z kawą speciality nadadzą koloru i gorzkości twojemu mlecznemu latte, przyjemnie uderzą kofeinowym kopem po porannym espresso, albo zaskoczą herbacianymi i kwiatowymi nutami.
©2021 KawePale. Wszystkie prawa zastrzeżone
Cookie | Czas trwania | Opis |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | Ten plik cookie jest ustawiony przez wtyczkę GDPR Cookie Consent. Plik cookie służy do przechowywania zgody użytkownika na pliki cookie w kategorii "Statystyki". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | Plik cookie jest ustawiony przez GDPR cookie consent, aby zapisać zgodę użytkownika na pliki cookie w kategorii "Funkcjonalne". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | Ten plik cookie jest ustawiony przez wtyczkę GDPR Cookie Consent. Pliki cookies służą do przechowywania zgody użytkownika na pliki cookies w kategorii "Niezbędne" |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | Ten plik cookie jest ustawiony przez wtyczkę GDPR Cookie Consent. Plik cookie służy do przechowywania zgody użytkownika na pliki cookie w kategorii "Inne". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | Ten plik cookie jest ustawiony przez wtyczkę GDPR Cookie Consent. Plik cookie służy do przechowywania zgody użytkownika na pliki cookie w kategorii "Wydajnościowe". |
viewed_cookie_policy | 11 months | Plik cookie jest ustawiony przez wtyczkę GDPR Cookie Consent i służy do przechowywania, czy użytkownik wyraził zgodę na korzystanie z plików cookie. Nie przechowuje żadnych danych osobowych. |
Weź udział w konkursie!
Do wygrania ponad 100 nagród, w tym młynki do kawy, ekspresy, akcesoria podróżne i wiele więcej!