Zielona kawa, charakterystyka i właściwości

3 sierpnia 2020
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2020-08-03T10:12:02.000Z

Coraz większą popularnością, przede wszystkim wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia, cieszy się kawa zielona. Przez niektóre osoby zaliczana jest ona nawet do produktów określanych mianem superfoods. Można ją spotkać w wielu suplementach diety, szczególnie w preparatach przeznaczonych dla osób dbających o smukłą sylwetkę i pragnących pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Różnica między zieloną a czarną kawą polega przede wszystkim na tym, że tej pierwszej nie poddano procesowi palenia. Zielona kawa wykazuje podobnie działanie do zielonej herbaty, co czyni ją produktem o prozdrowotnych właściwościach.

Czym charakteryzuje się zielona kawa?

Zielona kawa to nic innego jak niepalone ziarna kawy z gatunku Robusta. Najbardziej cenioną substancją w nich jest kwas chlorogenowy o silnym działaniu przeciwutleniającym. W przypadku czarnej kawy związek ten ulega rozkładowi pod wpływem temperatury. Jako, że ziarna nie są poddawane procesowi palenia, zachowują swoje cenne właściwości, których nie można już znaleźć w tych czarnych, palonych. W składzie ziaren znajduje się około 250 różnych związków chemicznych. Wśród nich jest oczywiście kofeina, czyli substancja o działaniu pobudzającym. Niepalone ziarna kawy obfitują w kwas kawowy i salicylowy. Nie brakuje witamin z grupy B, minerałów takich jak potas i magnez, garbników, olejków eterycznych. W stugramowej porcji ziaren znajduje się aż 11 g białka 30 g węglowodanów, z czego większość stanowi błonnik pokarmowy. Z kolei tłuszcz występuje w ilości 13 g.

Smak naparu przygotowanego z zaparzonych ziaren zielonej kawy jest dużo łagodniejszy niż w tej czarnej, ale nadal można wyczuć delikatny posmak goryczki. Kawa zielona dostępna jest w postaci ziarnistej, mielonej oraz w formie tabletek. Najlepszy smak i aromat pozwala uzyskać kawa ziarnista, świeżo zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem. Wymaga to jednak posiadania młynka do kawy. W przypadku braku takiego urządzenia oraz cenienia sobie wygody i czasu, do wyboru pozostaje kawa mielona. Warto wtedy zadbać o to, aby była ona wysokiej jakości. Najlepiej będzie kupować ją w mniejszych ilościach, prosto z palarni kawy, aby zmielone ziarna nie zdążyły zwietrzeć. Im dłuższy będzie okres przechowywania mielonej kawy, tym bardziej straci ona na wartości, smaku i zapachu. Zaleca się kupować kawy wyłącznie ze sprawdzonego źródła, renomowanej marki, najlepiej z certyfikatem ekologicznym.

Jakie właściwości posiada zielona kawa?

Po kawę sięga się przede wszystkim ze względu na zawartą w niej kofeinę, która działa stymulująco na organizm, czego efektem jest pobudzenie, zastrzyk energii, lepsza koncentracja. W zielonej kawie obecny jest kwas chlorogenowy, który posiada właściwości antyoksydacyjne, czyli neutralizujące wolne rodniki – odpowiedzialne za przyspieszenie procesów starzenia komórek organizmu. Kwas ten działa też przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Przeciwdziała rozwojowi zmian miażdżycowym i nowotworowych. Odpowiada również za zmniejszoną wchłanialność węglowodanów ze spożywanych pokarmów. Sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej, czyli zachowaniu szczupłej sylwetki. Zielona kawa działa ochronnie na wątrobę, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga odchudzanie, obniża pozom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Ceniona jest za swoje właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne. Działa żółciopędnie, wspiera pracę układu pokarmowego.

 

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
03/19/2021
blog

Czym jest geisha?

Czarne złoto – tak historycznie zwykło się mówić o tej kawie. Choć przez stulecia była napojem iście luksusowym, dziś takie określenie używane jest nieco na wyrost, gdyż kawa ta stała się dla mieszkańców znacznej części świata codziennym rytuałem. Wciąż jednak istnieją inne odmiany kawy, które zasługują na taki tytuł. Drogie jak złoto, a posiadanie niewielkiej […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
03/19/2021
blog

Farma Esmeralda – wysoka jakość i renoma

Hacienda La Esmeralda to w świecie kawowym niezwykle popularna rodzinna firma z tradycjami. Zajmuje się produkcją kawy speciality na wyżynach Boquete, w południowo-zachodnich górach Panamy. Marka ta jest ceniona przez klientów na całym świecie. W czym tak naprawdę tkwi jej sekret? Krótka historia – Farma Esmeralda W 1940 roku rozpoczęła się historia posiadłości, na której […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
02/09/2021
blog

Jak otworzyć kawiarnię?

Każdy z nas z pewnością kiedyś myślał o własnym biznesie. Najlepszy to ten, związany z hobby i upodobaniami. Dla pasjonatów dobrej filiżanki o poranku, prowadzenie kawiarni może przynieść satysfakcję, ale i wymierne zyski. Ważne jest dobre przeszkolenie zespołu, lokalizacja, wystrój i oczywiście jakość kawy. O czym trzeba pamiętać otwierając kawiarnię? Jakość speciality Palarnia kawy dostarczy […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
02/09/2021
blog

Jakie są gatunki kawy?

Niemal wszyscy smakosze kawy potrafią wyróżnić jej dwa gatunki – arabicę i robustę. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że mimo iż razem stanowią one 98% światowej produkcji, to w różnych zakątkach ziemi, możemy skosztować również bardziej niszowych odmian. Rynek kawy został zdominowany przez Arabikę. Stanowi ona 70% wszystkich upraw. Popularność zawdzięcza łagodnemu smakowi, stosunkowo […]

readMore