Zielona kawa, charakterystyka i właściwości

3 sierpnia 2020
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2020-08-03T10:12:02.000Z

Coraz większą popularnością, przede wszystkim wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia, cieszy się kawa zielona. Przez niektóre osoby zaliczana jest ona nawet do produktów określanych mianem superfoods. Można ją spotkać w wielu suplementach diety, szczególnie w preparatach przeznaczonych dla osób dbających o smukłą sylwetkę i pragnących pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Różnica między zieloną a czarną kawą polega przede wszystkim na tym, że tej pierwszej nie poddano procesowi palenia. Zielona kawa wykazuje podobnie działanie do zielonej herbaty, co czyni ją produktem o prozdrowotnych właściwościach.

Czym charakteryzuje się zielona kawa?

Zielona kawa to nic innego jak niepalone ziarna kawy z gatunku Robusta. Najbardziej cenioną substancją w nich jest kwas chlorogenowy o silnym działaniu przeciwutleniającym. W przypadku czarnej kawy związek ten ulega rozkładowi pod wpływem temperatury. Jako, że ziarna nie są poddawane procesowi palenia, zachowują swoje cenne właściwości, których nie można już znaleźć w tych czarnych, palonych. W składzie ziaren znajduje się około 250 różnych związków chemicznych. Wśród nich jest oczywiście kofeina, czyli substancja o działaniu pobudzającym. Niepalone ziarna kawy obfitują w kwas kawowy i salicylowy. Nie brakuje witamin z grupy B, minerałów takich jak potas i magnez, garbników, olejków eterycznych. W stugramowej porcji ziaren znajduje się aż 11 g białka 30 g węglowodanów, z czego większość stanowi błonnik pokarmowy. Z kolei tłuszcz występuje w ilości 13 g.

Smak naparu przygotowanego z zaparzonych ziaren zielonej kawy jest dużo łagodniejszy niż w tej czarnej, ale nadal można wyczuć delikatny posmak goryczki. Kawa zielona dostępna jest w postaci ziarnistej, mielonej oraz w formie tabletek. Najlepszy smak i aromat pozwala uzyskać kawa ziarnista, świeżo zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem. Wymaga to jednak posiadania młynka do kawy. W przypadku braku takiego urządzenia oraz cenienia sobie wygody i czasu, do wyboru pozostaje kawa mielona. Warto wtedy zadbać o to, aby była ona wysokiej jakości. Najlepiej będzie kupować ją w mniejszych ilościach, prosto z palarni kawy, aby zmielone ziarna nie zdążyły zwietrzeć. Im dłuższy będzie okres przechowywania mielonej kawy, tym bardziej straci ona na wartości, smaku i zapachu. Zaleca się kupować kawy wyłącznie ze sprawdzonego źródła, renomowanej marki, najlepiej z certyfikatem ekologicznym.

Jakie właściwości posiada zielona kawa?

Po kawę sięga się przede wszystkim ze względu na zawartą w niej kofeinę, która działa stymulująco na organizm, czego efektem jest pobudzenie, zastrzyk energii, lepsza koncentracja. W zielonej kawie obecny jest kwas chlorogenowy, który posiada właściwości antyoksydacyjne, czyli neutralizujące wolne rodniki – odpowiedzialne za przyspieszenie procesów starzenia komórek organizmu. Kwas ten działa też przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Przeciwdziała rozwojowi zmian miażdżycowym i nowotworowych. Odpowiada również za zmniejszoną wchłanialność węglowodanów ze spożywanych pokarmów. Sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej, czyli zachowaniu szczupłej sylwetki. Zielona kawa działa ochronnie na wątrobę, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga odchudzanie, obniża pozom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Ceniona jest za swoje właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne. Działa żółciopędnie, wspiera pracę układu pokarmowego.

 

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
11/03/2020
blog, Kawa

Kawa jest wspaniałym napojem, który może pomóc wyciągnąć maksymalne korzyści z codziennych ćwiczeń. Według wielu badań jest dużo lepsza od szpinaku (tak, Popeye, patrzymy na Ciebie!), a jej pozytywne działanie ma wpływ nie tylko na sam przebieg treningu, lecz również na to, jak nasz organizm będzie odczuwał jego skutki. Czy warto pić kawę przed wysiłkiem […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/25/2020
blog, Kawa

Jakie są metody parzenia kawy?

Kawę można zaparzyć na wiele sposobów, uzyskując odmienne walory smakowe. Jedni stawiają na tradycyjne sposoby, a drudzy sięgają po nowoczesne urządzenia. Okazuje się, że wachlarz wyboru jest szeroki, dlatego zapraszamy do poznania alternatywnych metod parzenia kawy. Przysłowiowa mała czarna to nie jedyny wybór. Odpowiednio przygotowany napój będzie posiadał bogactwo smaków i aromatów, a tego właśnie […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Kawa, Porady

Czym są kawy speciality?

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez aromatycznej kawy, która daje zastrzyk energii do działania od samego rana. Sklepowe półki niemalże uginają się pod naporem różnego rodzaju kaw, jednak na próżno będzie szukać wśród nich kawy speciality. Jak już sama nazwa na to wskazuje, mowa jest tutaj o czymś specjalnym i wysokiej jakości. Będzie to […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Kawa, Porady

Jak wybrać najlepszą kawę?

Mogłoby się wydawać, że wybór odpowiedniej kawy jest czymś prostym, jednak w praktyce bywa z tym różnie, szczególnie gdy szukamy dystrybutora kawy dla swojej kawiarnii czy restauracji. Jeśli na celowniku znajduje się najlepsza kawa ziarnista, czyli taka ze sprawdzonej plantacji, o najwyższej jakości, nasza uwaga powinna się skupić na kawach speciality. Jej smakosze nie sięgają po te, powszechnie dostępne […]

readMore