What are speciality coffees?

3 sierpnia 2020
KawePale Palarnia Kawy | [object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object] , 2020-08-03T10:12:51.000Z

A lot of people start the morning routine with a cup of aromatic coffee. It gives you a shot of energy and helps to cope with a hard-working day. Store shelves are full of brands, but it will be hard, if not impossible, to find speciality coffees there. These coffees have very high-quality beans, ideal even for the most demanding java enthusiasts. For people who appreciate luxury and the best products.

What are speciality coffees?

Speciality coffees are made from the highest quality beans. Carefully selected from regions with a unique microclimate. If someone is looking for a product, which is almost perfect, speciality coffees are the best answer. They have a minimum of 80 points in the 100 points Q Grader scale. This type of coffee has a lot of intensive and savory aromas. Clean and usually devoid of bitterness, extremely smooth.

Coffees from the speciality group don’t need any additions like milk, sugar, or other. They create a link between sweetness and sourness. When we talk about these products, we think about the world’s best quality. These beans are hand-picked and subjected to multiple checks. They are treated with care on every step of production.

The very important thing is the speciality coffees are not present on store shelves or in the best coffee shops. You can buy them only from the distributor or straight from the coffee roaster.

What do you need to know about speciality coffees?

Speciality coffee first emerged on the market in 1979. The main rating category is quality. They are the best in flavor and aroma, far surpassing most of the well-known, mass-produced brands. This type of beans is grown in countries like Ethiopia, Columbia, Brazil, and Indonesia. The first step is planting and growing, next is checking the beans. After these beans are roasted and brewed at final. A long road which all of the speciality coffees have to go, to be a product ready to use. Growers for many years look after the coffee trees. After picking, beans are carefully selected, and only the best of them are going to become speciality coffee. Speciality Coffee Association oversees all of the processes.

Coffee beans are rated with Q Grader scale. Specialists are checking the parameters like consistency, level of sourness and sweetness, purity, aroma, and balance. To be called a “Speciality coffee”, the beverage has to achieve min. 80 of 100 points on the scale. After this careful selection, beans are roasted at a specified temperature to extract the depth of taste. Sometimes speciality coffees are called‘single origin’ to highlight their uniqueness. 

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
08/25/2020
blog, Kawa

Jakie są metody parzenia kawy?

Kawę można zaparzyć na wiele sposobów, uzyskując odmienne walory smakowe. Jedni stawiają na tradycyjne sposoby, a drudzy sięgają po nowoczesne urządzenia. Okazuje się, że wachlarz wyboru jest szeroki, dlatego zapraszamy do poznania alternatywnych metod parzenia kawy. Przysłowiowa mała czarna to nie jedyny wybór. Odpowiednio przygotowany napój będzie posiadał bogactwo smaków i aromatów, a tego właśnie […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Kawa, Porady

Zielona kawa, charakterystyka i właściwości

Coraz większą popularnością, przede wszystkim wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia, cieszy się kawa zielona. Przez niektóre osoby zaliczana jest ona nawet do produktów określanych mianem superfoods. Można ją spotkać w wielu suplementach diety, szczególnie w preparatach przeznaczonych dla osób dbających o smukłą sylwetkę i pragnących pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Różnica między zieloną a czarną […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Kawa, Porady

Czym są kawy speciality?

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez aromatycznej kawy, która daje zastrzyk energii do działania od samego rana. Sklepowe półki niemalże uginają się pod naporem różnego rodzaju kaw, jednak na próżno będzie szukać wśród nich kawy speciality. Jak już sama nazwa na to wskazuje, mowa jest tutaj o czymś specjalnym i wysokiej jakości. Będzie to […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Kawa, Porady

Jak wybrać najlepszą kawę?

Mogłoby się wydawać, że wybór odpowiedniej kawy jest czymś prostym, jednak w praktyce bywa z tym różnie, szczególnie gdy szukamy dystrybutora kawy dla swojej kawiarnii czy restauracji. Jeśli na celowniku znajduje się najlepsza kawa ziarnista, czyli taka ze sprawdzonej plantacji, o najwyższej jakości, nasza uwaga powinna się skupić na kawach speciality. Jej smakosze nie sięgają po te, powszechnie dostępne […]

readMore