Uprawa kawy

3 marca 2019
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2019-03-03T10:47:13.000Z

Kawa to owoce krzewu kawowca.

Z początku krzew ten rósł jedynie w Afryce, ale potem rozprzestrzenił się po całym świecie.

Uprawa kawy – odbywa się w tak zwanym “pasie kawowym”, czyli w kilkudziesięciu krajach leżących między zwrotnikiem Raka, a zwrotnikiem Koziorożca. Umiarkowana stała temperatura, odpowiednie nasłonecznienie, żyzna gleba i właściwa wysokość upraw kawowca, wszystko to przekłada się na finalny efekt, czyli smak i aromat kawy. Wysokość upraw ma ogromne znaczenie, im wyżej nad poziomem morza znajduje się plantacja tym więcej nut owocowych zyskuje kawa, im niżej tym smak staje się ziemisty, mdły. Idealna arabica rośnie powyżej 800-1200 metrów nad poziomem morza. Światowym liderem w produkcji kawy jest Brazylia, która dzięki ponad 300 tysiącom plantacji, produkuje rocznie niemal 2.5 miliona ton kawy. Jest to 1/3 światowej produkcji. Obecnie coraz większą wagę przykłada się do odpowiedzialnego rolnictwa, naturalnych nawozów i odpowiednich warunków pracy.

Jak ktoś bardzo chce to może sobie kawowca wyhodować w domu, ale na owoce, o ile się pojawią, trzeba poczekać co najmniej trzy, cztery lata.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
05/17/2021
blog, Kawa

Geisha w KawePale

Kawa najwyższych (mikro)lotów Wrodzone w nas jest pragnienie, że chcemy najwięcej i jak najlepiej. Cieszymy się życiem i korzystamy z najlepszych dobrodziejstw natury. Nie inaczej jest z kawą. Po wielu konkursach oraz degustacjach, zarówno znawcy, jak i zwykli kawosze oszołomieni są smakiem tej jednej, jedynej i konkretnej – Geishy. Tak się składa, że mieliśmy w […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
03/19/2021
blog

Czym jest geisha?

Czarne złoto – tak historycznie zwykło się mówić o tej kawie. Choć przez stulecia była napojem iście luksusowym, dziś takie określenie używane jest nieco na wyrost, gdyż kawa ta stała się dla mieszkańców znacznej części świata codziennym rytuałem. Wciąż jednak istnieją inne odmiany kawy, które zasługują na taki tytuł. Drogie jak złoto, a posiadanie niewielkiej […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
03/19/2021
blog

Farma Esmeralda – wysoka jakość i renoma

Hacienda La Esmeralda to w świecie kawowym niezwykle popularna rodzinna firma z tradycjami. Zajmuje się produkcją kawy speciality na wyżynach Boquete, w południowo-zachodnich górach Panamy. Marka ta jest ceniona przez klientów na całym świecie. W czym tak naprawdę tkwi jej sekret? Krótka historia – Farma Esmeralda W 1940 roku rozpoczęła się historia posiadłości, na której […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
02/09/2021
blog

Jak otworzyć kawiarnię?

Każdy z nas z pewnością kiedyś myślał o własnym biznesie. Najlepszy to ten, związany z hobby i upodobaniami. Dla pasjonatów dobrej filiżanki o poranku, prowadzenie kawiarni może przynieść satysfakcję, ale i wymierne zyski. Ważne jest dobre przeszkolenie zespołu, lokalizacja, wystrój i oczywiście jakość kawy. O czym trzeba pamiętać otwierając kawiarnię? Jakość speciality Palarnia kawy dostarczy […]

readMore