Uprawa kawy

3 marca 2019
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2019-03-03T10:47:13.000Z

Kawa to owoce krzewu kawowca.

Z początku krzew ten rósł jedynie w Afryce, ale potem rozprzestrzenił się po całym świecie.

Uprawa kawy – odbywa się w tak zwanym “pasie kawowym”, czyli w kilkudziesięciu krajach leżących między zwrotnikiem Raka, a zwrotnikiem Koziorożca. Umiarkowana stała temperatura, odpowiednie nasłonecznienie, żyzna gleba i właściwa wysokość upraw kawowca, wszystko to przekłada się na finalny efekt, czyli smak i aromat kawy. Wysokość upraw ma ogromne znaczenie, im wyżej nad poziomem morza znajduje się plantacja tym więcej nut owocowych zyskuje kawa, im niżej tym smak staje się ziemisty, mdły. Idealna arabica rośnie powyżej 800-1200 metrów nad poziomem morza. Światowym liderem w produkcji kawy jest Brazylia, która dzięki ponad 300 tysiącom plantacji, produkuje rocznie niemal 2.5 miliona ton kawy. Jest to 1/3 światowej produkcji. Obecnie coraz większą wagę przykłada się do odpowiedzialnego rolnictwa, naturalnych nawozów i odpowiednich warunków pracy.

Jak ktoś bardzo chce to może sobie kawowca wyhodować w domu, ale na owoce, o ile się pojawią, trzeba poczekać co najmniej trzy, cztery lata.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
08/25/2020
blog, Kawa

Jakie są metody parzenia kawy?

Kawę można zaparzyć na wiele sposobów, uzyskując odmienne walory smakowe. Jedni stawiają na tradycyjne sposoby, a drudzy sięgają po nowoczesne urządzenia. Okazuje się, że wachlarz wyboru jest szeroki, dlatego zapraszamy do poznania alternatywnych metod parzenia kawy. Przysłowiowa mała czarna to nie jedyny wybór. Odpowiednio przygotowany napój będzie posiadał bogactwo smaków i aromatów, a tego właśnie […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Kawa, Porady

Zielona kawa, charakterystyka i właściwości

Coraz większą popularnością, przede wszystkim wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia, cieszy się kawa zielona. Przez niektóre osoby zaliczana jest ona nawet do produktów określanych mianem superfoods. Można ją spotkać w wielu suplementach diety, szczególnie w preparatach przeznaczonych dla osób dbających o smukłą sylwetkę i pragnących pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Różnica między zieloną a czarną […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Kawa, Porady

Czym są kawy speciality?

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez aromatycznej kawy, która daje zastrzyk energii do działania od samego rana. Sklepowe półki niemalże uginają się pod naporem różnego rodzaju kaw, jednak na próżno będzie szukać wśród nich kawy speciality. Jak już sama nazwa na to wskazuje, mowa jest tutaj o czymś specjalnym i wysokiej jakości. Będzie to […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Kawa, Porady

Jak wybrać najlepszą kawę?

Mogłoby się wydawać, że wybór odpowiedniej kawy jest czymś prostym, jednak w praktyce bywa z tym różnie, szczególnie gdy szukamy dystrybutora kawy dla swojej kawiarnii czy restauracji. Jeśli na celowniku znajduje się najlepsza kawa ziarnista, czyli taka ze sprawdzonej plantacji, o najwyższej jakości, nasza uwaga powinna się skupić na kawach speciality. Jej smakosze nie sięgają po te, powszechnie dostępne […]

readMore