Specialty coffee at SIAL Middle East 2019 expo. Event highlights by roastery KawePale

14 grudnia 2019
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2019-12-14T17:23:08.000Z

Good coffee is not good enough anymore. The recent boom on the specialty coffee market was clearly visible at SIAL Middle East 2019 – one of the biggest and most important food industry events in the region. The current situation on the market is especially promising for smaller, craft roasteries, such as KawePale, who shared their impressions on the event and coffee business.

The 10th edition of SIAL Middle East expo was held in Abu Dhabi National Exhibition Centre from 9th to 11th December and hosted 23,000 industry experts and 1,143 exhibitors from more than 50 countries. The organisers estimate that the event facilitated trade deals accounting for an astounding amount of AED 7.2bn (USD 1.96bn). 

Two young coffee maniacs Piotr Wilczewski and Piotr Mietelski, who run KawePale, a craft roastery from Warsaw, Poland, joined the crowd and showcased their products there.

“When we started in 2014, naturally we were focused mainly on the Polish and Central-European markets. However, in order to develop our business, we need to look for inspiration and learn constantly. We’ve always been curious about the centuries-old coffee heritage in the Middle East, so when it came to our attention how fast this market grew and evolved, we decided to go there and discover it. It was our second time in the United Arab Emirates this year and now we are confident that we want our products to be present on this market” – said Piotr Wilczewski, founder and CEO of KawePale.

The numbers behind the Emirati market are strong – according to Gulf News, sales at the local coffee shops grew by 70% compared with 2018. However, it’s not only the volume that’s remarkable – it’s also the way people drink coffee. Because of the constant hot weather, cold brews are becoming mainstream, while in Europe it’s mostly a seasonal product. It was particularly interesting for the roasters from KawePale.

“We are extremely happy to see that specialty coffee, not only in its typical form, is gaining worldwide recognition. During SIAL Middle East 2019, we shook hands with many industry experts and the awareness of craft roasting among them is really high. We also had the pleasure to meet members of the Specialty Coffee Association from UAE and the referees of the UAE championships in latte art and cezve/ibrik that we could watch during the show. Their sterling work creates even more opportunities for non-mass producers like us” – commented Piotr Mietelski, vice-president and barista at KawePale.

In 2020, KawePale will exhibit at the most important specialty coffee event of the year, World of Coffee, which this time is held on their home turf in Warsaw.

Project co-financed by the European Regional Development Fund in the framework of the operational program Smart Growth.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
08/25/2020
blog, Kawa

Jakie są metody parzenia kawy?

Kawę można zaparzyć na wiele sposobów, uzyskując odmienne walory smakowe. Jedni stawiają na tradycyjne sposoby, a drudzy sięgają po nowoczesne urządzenia. Okazuje się, że wachlarz wyboru jest szeroki, dlatego zapraszamy do poznania alternatywnych metod parzenia kawy. Przysłowiowa mała czarna to nie jedyny wybór. Odpowiednio przygotowany napój będzie posiadał bogactwo smaków i aromatów, a tego właśnie […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Kawa, Porady

Zielona kawa, charakterystyka i właściwości

Coraz większą popularnością, przede wszystkim wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia, cieszy się kawa zielona. Przez niektóre osoby zaliczana jest ona nawet do produktów określanych mianem superfoods. Można ją spotkać w wielu suplementach diety, szczególnie w preparatach przeznaczonych dla osób dbających o smukłą sylwetkę i pragnących pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Różnica między zieloną a czarną […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Kawa, Porady

Czym są kawy speciality?

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez aromatycznej kawy, która daje zastrzyk energii do działania od samego rana. Sklepowe półki niemalże uginają się pod naporem różnego rodzaju kaw, jednak na próżno będzie szukać wśród nich kawy speciality. Jak już sama nazwa na to wskazuje, mowa jest tutaj o czymś specjalnym i wysokiej jakości. Będzie to […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Kawa, Porady

Jak wybrać najlepszą kawę?

Mogłoby się wydawać, że wybór odpowiedniej kawy jest czymś prostym, jednak w praktyce bywa z tym różnie, szczególnie gdy szukamy dystrybutora kawy dla swojej kawiarnii czy restauracji. Jeśli na celowniku znajduje się najlepsza kawa ziarnista, czyli taka ze sprawdzonej plantacji, o najwyższej jakości, nasza uwaga powinna się skupić na kawach speciality. Jej smakosze nie sięgają po te, powszechnie dostępne […]

readMore