Выращивание кофе

3 marca 2019
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2019-03-03T10:47:13.000Z

Кофе – это плод куста кофейного дерева. Сначала этот кустарник рос только в Африке, но затем он распространился по всему миру. Выращивание кофе – происходит в так называемом «кофейном поясе», в нескольких десятках стран, лежащих между тропиком Рака и тропиком Козерога. Умеренная постоянная температура, достаточное количество солнечного света, плодородная почва и нужное количество кофейных плантаций – все это приводит к конечному эффекту, то есть вкусу и аромату кофе. Высота урожая имеет большое значение, чем выше плантация над уровнем моря, тем больше фруктов приобретает нотка кофе, тем ниже вкус становится земляным, мягким. Идеальная арабика растет выше 800-1200 метров над уровнем моря. Мировым лидером по производству кофе является Бразилия, которая, благодаря более чем 300 000 плантаций, производит почти 2,5 миллиона тонн кофе в год. Это 1/3 мирового производства. В настоящее время все больше внимания уделяется ответственному сельскому хозяйству, натуральным удобрениям и соответствующим условиям труда. Если вы действительно этого хотите, возможно, вы можете вырастить кофейное дерево дома, но вам следует подождать, по крайней мере, три или четыре года, если фрукты появятся.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
11/03/2020
blog, Kawa

Kawa jest wspaniałym napojem, który może pomóc wyciągnąć maksymalne korzyści z codziennych ćwiczeń. Według wielu badań jest dużo lepsza od szpinaku (tak, Popeye, patrzymy na Ciebie!), a jej pozytywne działanie ma wpływ nie tylko na sam przebieg treningu, lecz również na to, jak nasz organizm będzie odczuwał jego skutki. Czy warto pić kawę przed wysiłkiem […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/25/2020
blog, Kawa

Jakie są metody parzenia kawy?

Kawę można zaparzyć na wiele sposobów, uzyskując odmienne walory smakowe. Jedni stawiają na tradycyjne sposoby, a drudzy sięgają po nowoczesne urządzenia. Okazuje się, że wachlarz wyboru jest szeroki, dlatego zapraszamy do poznania alternatywnych metod parzenia kawy. Przysłowiowa mała czarna to nie jedyny wybór. Odpowiednio przygotowany napój będzie posiadał bogactwo smaków i aromatów, a tego właśnie […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Kawa, Porady

Zielona kawa, charakterystyka i właściwości

Coraz większą popularnością, przede wszystkim wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia, cieszy się kawa zielona. Przez niektóre osoby zaliczana jest ona nawet do produktów określanych mianem superfoods. Można ją spotkać w wielu suplementach diety, szczególnie w preparatach przeznaczonych dla osób dbających o smukłą sylwetkę i pragnących pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Różnica między zieloną a czarną […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Kawa, Porady

Czym są kawy speciality?

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez aromatycznej kawy, która daje zastrzyk energii do działania od samego rana. Sklepowe półki niemalże uginają się pod naporem różnego rodzaju kaw, jednak na próżno będzie szukać wśród nich kawy speciality. Jak już sama nazwa na to wskazuje, mowa jest tutaj o czymś specjalnym i wysokiej jakości. Będzie to […]

readMore