KawePale w podróży cz. 5 Chiny vs ZEA

2 stycznia 2020
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2020-01-02T17:38:13.000Z

Jeśli chodzi o kulturę kawy, można by pomyśleć, że Chiny i Zjednoczone Emiraty Arabskie nie mają ze sobą nic wspólnego. Jednak w obu krajach popyt na kawę najwyższej jakości gwałtownie rośnie i mieliśmy okazję przekonać się o tym na własne oczy. Postanowiliśmy więc podsumować nasze dotychczasowe podróże i porównaliśmy sytuację na rynku kawy specialty w Chinach i ZEA.

Zarówno Chiny, jak i ZEA znane są z niewyobrażalnie szybkiego rozwoju obszarów miejskich. Zdjęcia „przed i po” takich miast jak Szanghaj czy Dubaj na przestrzeni 20-30 lat zapierają dech w piersiach. Drapacze chmur są prawdopodobnie najbardziej spektakularnymi dowodami wzrostu gospodarek, ale my zauważyliśmy jego skutki również na rynku kawy. Szybka urbanizacja oznacza zmianę stylu życia, a kawa okazuje się jego integralną częścią.

Kultura parzenia herbaty w Chinach sięga czasów starożytnych, ale picie kawy to stosunkowo nowa rzecz. Konsumpcja kawy w Chinach rośnie o 20% z roku na rok – są to 2 pkt procentowe powyżej światowej średniej. Biorąc pod uwagę, jak ogromna jest chińska gospodarka, jest to gigantyczna różnica. Sytuacja jest bardzo obiecująca także w ZEA. Sprzedaż w tamtejszych kawiarniach rośnie w tempie 70. procent (!) rocznie (Gulf News). W Dubaju i Abu Dhabi kawę coraz częściej podaje się tak jak piwo – na zimno, w butelce lub z kranu. Tempo zmian powoduje, że międzynarodowe marki wydają się coraz mniej konkurencyjne w stosunku do palarni rzemieślniczych. Kosmopolityczni konsumenci potrzebują po prostu czegoś bardziej wyszukanego i jednocześnie dostosowanego do ich gustów.

Chociaż zarówno rynek chiński, jak i ZEA mają ogromny potencjał, istnieją pewne zasadnicze różnice, które musieliśmy wziąć pod uwagę, aby skutecznie eksportować nasze produkty. Zauważyliśmy, że w Szanghaju jest wiele popularnych kawiarni parzących kawę specialty, ale więksi kupcy nie wiedzą o istnieniu tego segmentu. W Dubaju i Abu Dhabi było odwrotnie – hurtownicy wiedzieli co produkujemy, ale, co zaskakujące, nie ma tam jeszcze tylu kawiarni, co w Szanghaju. Te informacje miały kluczowy wpływ na sposób w jaki wchodziliśmy na poszczególne rynki.

Kolejną istotną rzeczą były oczywiście różne gusta. Chińczycy są przyzwyczajeni do zupełnie innych smaków, więc naturalnie preferują inne rodzaje kaw. Podobnie jest w przypadku Zjednoczonych Emiratów Arabskich – cold brew jest sezonowym, alternatywnym napojem w Europie, ale ze względu na ciągły upał pije się go na co dzień w krajach Zatoki Perskiej. Rzemieślniczy charakter naszego procesu palenia sprawia, że jesteśmy bardziej elastyczni. Możemy dzięki temu konkurować z masowymi producentami.

Przewrotnie, globalizacja zdaje się utrudniać międzynarodowym koncernom zdobywanie nowych rynków i dyktowanie trendów. Konsumenci kosmopolityczni zaczynają pytać skąd pochodzi kawa którą piją, jak została wyprodukowana i kim są ludzie stojący za marką. Łatwiej jest odpowiadać na te pytania współpracując z mniejszymi, ale bardziej zaangażowanymi producentami.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
11/03/2020
blog, Kawa

Kawa jest wspaniałym napojem, który może pomóc wyciągnąć maksymalne korzyści z codziennych ćwiczeń. Według wielu badań jest dużo lepsza od szpinaku (tak, Popeye, patrzymy na Ciebie!), a jej pozytywne działanie ma wpływ nie tylko na sam przebieg treningu, lecz również na to, jak nasz organizm będzie odczuwał jego skutki. Czy warto pić kawę przed wysiłkiem […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/25/2020
blog, Kawa

Jakie są metody parzenia kawy?

Kawę można zaparzyć na wiele sposobów, uzyskując odmienne walory smakowe. Jedni stawiają na tradycyjne sposoby, a drudzy sięgają po nowoczesne urządzenia. Okazuje się, że wachlarz wyboru jest szeroki, dlatego zapraszamy do poznania alternatywnych metod parzenia kawy. Przysłowiowa mała czarna to nie jedyny wybór. Odpowiednio przygotowany napój będzie posiadał bogactwo smaków i aromatów, a tego właśnie […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Kawa, Porady

Zielona kawa, charakterystyka i właściwości

Coraz większą popularnością, przede wszystkim wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia, cieszy się kawa zielona. Przez niektóre osoby zaliczana jest ona nawet do produktów określanych mianem superfoods. Można ją spotkać w wielu suplementach diety, szczególnie w preparatach przeznaczonych dla osób dbających o smukłą sylwetkę i pragnących pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Różnica między zieloną a czarną […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Kawa, Porady

Czym są kawy speciality?

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez aromatycznej kawy, która daje zastrzyk energii do działania od samego rana. Sklepowe półki niemalże uginają się pod naporem różnego rodzaju kaw, jednak na próżno będzie szukać wśród nich kawy speciality. Jak już sama nazwa na to wskazuje, mowa jest tutaj o czymś specjalnym i wysokiej jakości. Będzie to […]

readMore