KawePale w podróży cz. 4 relacja z targów SIAL Middle East

14 grudnia 2019
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2019-12-14T17:27:36.000Z

Dobra kawa nie jest już wystarczająco dobra. Boom na rynku kawy specialty był wyraźnie widoczny podczas targów SIAL Middle East 2019 – jednym z największych i najważniejszych wydarzeń branży spożywczej w regionie. Obecna sytuacja jest szczególnie obiecująca dla mniejszych, rzemieślniczych palarni, takich jak KawePale.

10. edycja targów SIAL Middle East odbyła się w Narodowym Centrum Wystawienniczym w Abu Dhabi w dniach 9-11 grudnia i gościła 23 000 ekspertów branżowych oraz 1143 wystawców z ponad 50 krajów. Organizatorzy szacują, że podczas wydarzenia zawarto transakcje handlowe o łącznej wartość 7,2 mld AED (1,96 mld USD). Była to dla nas doskonała okazja do zaprezentowania naszych produktów oraz nawiązania współpracy z lokalnymi dystrybutorami.

Kiedy zaczynaliśmy w 2014 roku, koncentrowaliśmy się głównie na rynku polskim i środkowoeuropejskim. Żeby rozwijać naszą działalność, musimy jednak ciągle się uczyć i szukać inspiracji. Zawsze ciekawiła nas wielowiekowa kultura parzenia kawy na Bliskim Wschodzie, więc kiedy zauważyliśmy jak szybko ten rynek się rozwija i ewoluuje, postanowiliśmy tam pojechać i go odkryć. To był nasz drugi raz w Zjednoczonych Emiratach Arabskich w ciągu roku i utwierdziliśmy się w przekonaniu, że jest to dobry kierunek eksportu dla naszych produktów.

Liczby stojące za rynkiem ZEA są bardzo obiecujące – według Gulf News sprzedaż w lokalnych kawiarniach wzrosła o 70% w porównaniu z 2018 rokiem. Ważny jest również sposób, w jaki ludzie piją kawę. Ze względu na gorący klimat, cold brew stały się codziennym napojem, podczas gdy w Europie jest to głównie produkt sezonowy.

Bardzo się cieszymy, że kawa specialty (nie tylko w jej standardowej formie) zyskuje światowe uznanie. Podczas SIAL Middle East 2019 poznaliśmy wielu lokalnych ekspertów i świadomość rzemieślniczego podejścia do palenia kawy jest wśród nich naprawdę wysoka. Mieliśmy również przyjemność poznać członków Stowarzyszenia Kawy Specialty w Zjednoczonych Emiratach Arabskich oraz sędziów mistrzostw ZEA w latte art i cezve/ibrik, które mogliśmy oglądać podczas targów. Ich zaangażowanie stwarza jeszcze więcej możliwości dla mniejszych, kraftowych producentów takich jak KawePale.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
08/25/2020
blog, Kawa

Jakie są metody parzenia kawy?

Kawę można zaparzyć na wiele sposobów, uzyskując odmienne walory smakowe. Jedni stawiają na tradycyjne sposoby, a drudzy sięgają po nowoczesne urządzenia. Okazuje się, że wachlarz wyboru jest szeroki, dlatego zapraszamy do poznania alternatywnych metod parzenia kawy. Przysłowiowa mała czarna to nie jedyny wybór. Odpowiednio przygotowany napój będzie posiadał bogactwo smaków i aromatów, a tego właśnie […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Kawa, Porady

Zielona kawa, charakterystyka i właściwości

Coraz większą popularnością, przede wszystkim wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia, cieszy się kawa zielona. Przez niektóre osoby zaliczana jest ona nawet do produktów określanych mianem superfoods. Można ją spotkać w wielu suplementach diety, szczególnie w preparatach przeznaczonych dla osób dbających o smukłą sylwetkę i pragnących pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Różnica między zieloną a czarną […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Kawa, Porady

Czym są kawy speciality?

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez aromatycznej kawy, która daje zastrzyk energii do działania od samego rana. Sklepowe półki niemalże uginają się pod naporem różnego rodzaju kaw, jednak na próżno będzie szukać wśród nich kawy speciality. Jak już sama nazwa na to wskazuje, mowa jest tutaj o czymś specjalnym i wysokiej jakości. Będzie to […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Kawa, Porady

Jak wybrać najlepszą kawę?

Mogłoby się wydawać, że wybór odpowiedniej kawy jest czymś prostym, jednak w praktyce bywa z tym różnie, szczególnie gdy szukamy dystrybutora kawy dla swojej kawiarnii czy restauracji. Jeśli na celowniku znajduje się najlepsza kawa ziarnista, czyli taka ze sprawdzonej plantacji, o najwyższej jakości, nasza uwaga powinna się skupić na kawach speciality. Jej smakosze nie sięgają po te, powszechnie dostępne […]

readMore