KawePale w podróży cz. 4 relacja z targów SIAL Middle East

14 grudnia 2019
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2019-12-14T17:27:36.000Z

Dobra kawa nie jest już wystarczająco dobra. Boom na rynku kawy specialty był wyraźnie widoczny podczas targów SIAL Middle East 2019 – jednym z największych i najważniejszych wydarzeń branży spożywczej w regionie. Obecna sytuacja jest szczególnie obiecująca dla mniejszych, rzemieślniczych palarni, takich jak KawePale.

10. edycja targów SIAL Middle East odbyła się w Narodowym Centrum Wystawienniczym w Abu Dhabi w dniach 9-11 grudnia i gościła 23 000 ekspertów branżowych oraz 1143 wystawców z ponad 50 krajów. Organizatorzy szacują, że podczas wydarzenia zawarto transakcje handlowe o łącznej wartość 7,2 mld AED (1,96 mld USD). Była to dla nas doskonała okazja do zaprezentowania naszych produktów oraz nawiązania współpracy z lokalnymi dystrybutorami.

Kiedy zaczynaliśmy w 2014 roku, koncentrowaliśmy się głównie na rynku polskim i środkowoeuropejskim. Żeby rozwijać naszą działalność, musimy jednak ciągle się uczyć i szukać inspiracji. Zawsze ciekawiła nas wielowiekowa kultura parzenia kawy na Bliskim Wschodzie, więc kiedy zauważyliśmy jak szybko ten rynek się rozwija i ewoluuje, postanowiliśmy tam pojechać i go odkryć. To był nasz drugi raz w Zjednoczonych Emiratach Arabskich w ciągu roku i utwierdziliśmy się w przekonaniu, że jest to dobry kierunek eksportu dla naszych produktów.

Liczby stojące za rynkiem ZEA są bardzo obiecujące – według Gulf News sprzedaż w lokalnych kawiarniach wzrosła o 70% w porównaniu z 2018 rokiem. Ważny jest również sposób, w jaki ludzie piją kawę. Ze względu na gorący klimat, cold brew stały się codziennym napojem, podczas gdy w Europie jest to głównie produkt sezonowy.

Bardzo się cieszymy, że kawa specialty (nie tylko w jej standardowej formie) zyskuje światowe uznanie. Podczas SIAL Middle East 2019 poznaliśmy wielu lokalnych ekspertów i świadomość rzemieślniczego podejścia do palenia kawy jest wśród nich naprawdę wysoka. Mieliśmy również przyjemność poznać członków Stowarzyszenia Kawy Specialty w Zjednoczonych Emiratach Arabskich oraz sędziów mistrzostw ZEA w latte art i cezve/ibrik, które mogliśmy oglądać podczas targów. Ich zaangażowanie stwarza jeszcze więcej możliwości dla mniejszych, kraftowych producentów takich jak KawePale.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
05/17/2021
blog, Kawa

Geisha w KawePale

Kawa najwyższych (mikro)lotów Wrodzone w nas jest pragnienie, że chcemy najwięcej i jak najlepiej. Cieszymy się życiem i korzystamy z najlepszych dobrodziejstw natury. Nie inaczej jest z kawą. Po wielu konkursach oraz degustacjach, zarówno znawcy, jak i zwykli kawosze oszołomieni są smakiem tej jednej, jedynej i konkretnej – Geishy. Tak się składa, że mieliśmy w […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
03/19/2021
blog

Czym jest geisha?

Czarne złoto – tak historycznie zwykło się mówić o tej kawie. Choć przez stulecia była napojem iście luksusowym, dziś takie określenie używane jest nieco na wyrost, gdyż kawa ta stała się dla mieszkańców znacznej części świata codziennym rytuałem. Wciąż jednak istnieją inne odmiany kawy, które zasługują na taki tytuł. Drogie jak złoto, a posiadanie niewielkiej […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
03/19/2021
blog

Farma Esmeralda – wysoka jakość i renoma

Hacienda La Esmeralda to w świecie kawowym niezwykle popularna rodzinna firma z tradycjami. Zajmuje się produkcją kawy speciality na wyżynach Boquete, w południowo-zachodnich górach Panamy. Marka ta jest ceniona przez klientów na całym świecie. W czym tak naprawdę tkwi jej sekret? Krótka historia – Farma Esmeralda W 1940 roku rozpoczęła się historia posiadłości, na której […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
02/09/2021
blog

Jak otworzyć kawiarnię?

Każdy z nas z pewnością kiedyś myślał o własnym biznesie. Najlepszy to ten, związany z hobby i upodobaniami. Dla pasjonatów dobrej filiżanki o poranku, prowadzenie kawiarni może przynieść satysfakcję, ale i wymierne zyski. Ważne jest dobre przeszkolenie zespołu, lokalizacja, wystrój i oczywiście jakość kawy. O czym trzeba pamiętać otwierając kawiarnię? Jakość speciality Palarnia kawy dostarczy […]

readMore