KawePale w podróży cz. 1 Szanghaj

17 października 2019
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2019-10-17T13:32:57.000Z

Chiny to wielki kraj z wielkimi tradycjami. Jedną z nich jest praktykowane od tysięcy lat parzenie herbaty. Ale parzenie kawy? To coś nowego. A już zupełną nowością jest podejście rzemieślnicze. Jako “młodzi fanatycy z dalekiego kraju” postanowiliśmy osobiście sprawdzić potencjał tego szybko rozwijającego się rynku.

Po pięciu latach udoskonalania własnego produktu i budowaniu marki w Polsce, postanowiliśmy rozpocząć ekspansję zagraniczną. Targi SIAL China odbywające się w Szanghaju wydały się nam ku temu doskonałą okazją. Jest to jedna z największych imprez spożywczych na świecie, a Chiny to jeden z najszybciej rozwijających się rynków na świecie. Nie mogło nas tam zabraknąć!

Nasze stoisko odwiedziło wielu przedstawicieli lokalnej branży i znaczna większość z nich nie miała świadomości istnienia kaw specialty. Mieliśmy więc okazję serwować nasz produkt osobom, które nigdy wcześniej nie piły tego typu kawy. Chińscy handlowcy zadawali nam wiele pytań odnośnie ziaren i ich pochodzenia, pomijając kwestię procesu produkcji i know-how. Szybko zrozumieliśmy, że będziemy eksportować nie tylko kawę, ale także wiedzę i doświadczenie.

„Opanowanie sztuki palenia kawy wymaga lat praktyki. Jest wiele czynników wpływających na końcowy produkt, jeszcze długo przed zaparzeniem. Udało nam się wyjaśnić lokalnym handlowcom, że nie mogą po prostu kupić drogich maszyn i samodzielnie rozpocząć palenia – to zbyt skomplikowane. Zapotrzebowanie rośnie tak szybko, że nie ma czasu, aby nauczyć lokalne firmy, jak produkować kawę najlepszej jakości. Potrzebują dużych ilość kawy od zaraz” – powiedział Piotr Wilczewski, założyciel i CEO KawePale.

Chiński rynek kawy rozwija się niezwykle dynamicznie i potwierdzają to badania rynku. Według cytowanej przez agencję MarketingToChina analizy przeprowadzonej przez Chinabgao, należy się spodziewać wzrostu spożycia kawy o 20% z roku na rok. Jest to wartość o 2 pkt procentowe wyższa w porównaniu z globalnym trendem. W tak ogromnym kraju oznacza to, że wartość rynku osiągnie miliardy dolarów w niespełna dekadę. Obecnie wartość ta wynosi 746,3 mln USD (Statista.com, dane na 2019 r.).

Podczas naszego pobytu w Chinach niezwykle istotne okazały się również wizyty w miejscowych kawiarniach. Nasi koledzy i koleżanki po fachu z Szanghaju chętnie dzielili się z nami cennymi informacjami i opowiadali o chińskich gustach.

„Powszechnie wiadomo, że chińska kuchnia różni się znacznie od europejskiej. Dlatego ich kubki smakowe reagują inaczej na niektóre rodzaje kawy. Dzielenie się doświadczeniami z lokalnymi baristami i producentami pomogło nam zrozumieć te różnice. Osoby pijące kawę w Chinach nie lubią lekko palonych ziaren w stylu skandynawskim, które są obecnie bardzo popularne w całej Europie. Preferują ciemniejsze smaki i skupiają się na ich goryczy oraz słodyczy, bardziej niż na kwasowości. To fascynujące, ile możliwości stwarzają te różnice. Dostosowanie się do rynku chińskiego z pewnością wzbogaci naszą ofertę i pomoże nam odkryć nowe smaki” – skomentował wiceprezes i barista KawePale, Piotr Mietelski.

Produkt to jednak więcej niż sam smak. Picie kawy jest częścią europejskiego stylu życia, który przyciąga szybko rosnącą chińska klasę średnią. Osoby należące do tej grupy chcą poznawać świat i uczyć się innych kultur. Moda, podróże, muzyka, dieta – wszystko to składa się na współczesny styl życia Chińczyków. A picie kawy staje się coraz bardziej jego częścią.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
08/25/2020
blog, Kawa

Jakie są metody parzenia kawy?

Kawę można zaparzyć na wiele sposobów, uzyskując odmienne walory smakowe. Jedni stawiają na tradycyjne sposoby, a drudzy sięgają po nowoczesne urządzenia. Okazuje się, że wachlarz wyboru jest szeroki, dlatego zapraszamy do poznania alternatywnych metod parzenia kawy. Przysłowiowa mała czarna to nie jedyny wybór. Odpowiednio przygotowany napój będzie posiadał bogactwo smaków i aromatów, a tego właśnie […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Kawa, Porady

Zielona kawa, charakterystyka i właściwości

Coraz większą popularnością, przede wszystkim wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia, cieszy się kawa zielona. Przez niektóre osoby zaliczana jest ona nawet do produktów określanych mianem superfoods. Można ją spotkać w wielu suplementach diety, szczególnie w preparatach przeznaczonych dla osób dbających o smukłą sylwetkę i pragnących pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Różnica między zieloną a czarną […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Kawa, Porady

Czym są kawy speciality?

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez aromatycznej kawy, która daje zastrzyk energii do działania od samego rana. Sklepowe półki niemalże uginają się pod naporem różnego rodzaju kaw, jednak na próżno będzie szukać wśród nich kawy speciality. Jak już sama nazwa na to wskazuje, mowa jest tutaj o czymś specjalnym i wysokiej jakości. Będzie to […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Kawa, Porady

Jak wybrać najlepszą kawę?

Mogłoby się wydawać, że wybór odpowiedniej kawy jest czymś prostym, jednak w praktyce bywa z tym różnie, szczególnie gdy szukamy dystrybutora kawy dla swojej kawiarnii czy restauracji. Jeśli na celowniku znajduje się najlepsza kawa ziarnista, czyli taka ze sprawdzonej plantacji, o najwyższej jakości, nasza uwaga powinna się skupić na kawach speciality. Jej smakosze nie sięgają po te, powszechnie dostępne […]

readMore