Kawa i sport

3 listopada 2020
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2020-11-03T05:02:01.000Z

Kawa jest wspaniałym napojem, który może pomóc wyciągnąć maksymalne korzyści z codziennych ćwiczeń. Według wielu badań jest dużo lepsza od szpinaku (tak, Popeye, patrzymy na Ciebie!), a jej pozytywne działanie ma wpływ nie tylko na sam przebieg treningu, lecz również na to, jak nasz organizm będzie odczuwał jego skutki. Czy warto pić kawę przed wysiłkiem fizycznym? Jak może nam pomóc? Ile należy jej wypić, aby działała? Sprawdźmy!

Jeśli uprawiacie sport, aby pozbyć się nadmiarowych kilogramów – mamy dla Was świetne wieści! Z badań opublikowanych w International Journal of Sport Nutrition and Excercise Metabolism wynika, że kawa sprzyja redukcji masy ciała. Wypita ok. 60 minut przed treningiem zwiększa spalanie kalorii nawet o 15%! Wszystko to za sprawą zwiększonej termogenezy oraz wzmożonej intensywności lipolizy, czyli procesu rozkładu tłuszczu.

Za to naukowcy z Uniwersytetu w Illinois potwierdzili, że spożywanie kawy przy treningu zmniejsza intensywność odczuwanego bólu w trakcie, a kofeina zawarta w napoju zapobiega powstawaniu zakwasów.

Na pewno nie będzie dla Was zaskoczeniem, że kawa zwiększa wydolność organizmu i poprawia refleks oraz koncentrację. Badania przeprowadzone w Japonii potwierdziły też pozytywny wpływ na krążenie. Uczestnicy, którzy wypili filiżankę kawy przed treningiem mieli aż o 30% większy przepływ krwi w ciągu 75 minut po spożyciu niż ci, którzy jej nie wypili.

Jednak z kawą należy być również ostrożnym. Sam trening wpływa na podwyższone ciśnienie krwi, zatem jej picie nie jest zalecane dla osób, które na co dzień borykają się z problemem nadciśnienia. Kawa jest także odżywką i im więcej jej spożywamy, tym mniejsze efekty odczuje organizm. Zalecane spożycie waha się od jednej do trzech filiżanek dziennie.

Warto również dobrać ilość i czas od wypicia naparu przed wysiłkiem, w zależności od charakteru treningu, jaki planujemy. Kawa wypita godzinę przed wysiłkiem wytrzymałościowym może wspaniale wspomóc efekty ćwiczeń, trwających ponad 20 minut. Za to nie poleca się jej spożycia przed treningami siłowymi, ponieważ istnieje ryzyko nadwyrężenia serca.

Wpływ na organizm ma również rodzaj kawy, jaką pijemy. Warto rozważyć sięgnięcie po kawę w ziarnach, najlepiej ze sprawdzonego źródła i mielić dopiero przed zaparzeniem. Dlaczego? Tempo utleniania i utraty aromatów zwiększa się tuż po rozdrobnieniu, a napar traci swoje cenne właściwości.

Dobrym pomysłem wydaje się zamawianie kawy treningowej z małej palarni. Wśród naszych propozycji dla sportówców pojawia się Czarna Mamba (mieszanka) oraz Różowa Pantera (kawa jednorodna, 100% arabica, Brazylia Colibri). Czarna Mamba charakteryzuje się wysoką zawartością kofeiny, która idealnie zmotywuje i pobudzi organizm przed treningiem. Za to Różowa Pantera sprawdzi się jako napój potreningowy, który zniweluje efekt wzmożonego wysiłku, a dzięki obniżonej zawartości kofeiny – ostudzi organizm po pracy.

Jednym z najpopularniejszych kawowych mitów jest ten o wypłukiwaniu cennych makroelementów, takich jak magnez. I owszem, jednak jest to tylko pół prawdy. 2-3 filiżanki wypłukują w ciągu doby ok. 4 mg elektrolitu dostarczając przy tym co najmniej 14-21 kolejnych. Łatwo zatem obliczyć, że bilans jest dodatni, a moczopędne działanie “małej czarnej” jest bardzo demonizowane. A jeśli wciąż obawiacie się o pozostałe makroelementy, pamiętajcie o właściwym nawodnieniu organizmu, o które przy treningu warto i należy zadbać.

 A teraz… Do picia. Gotowi? Start!

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
03/19/2021
blog

Czym jest geisha?

Czarne złoto – tak historycznie zwykło się mówić o tej kawie. Choć przez stulecia była napojem iście luksusowym, dziś takie określenie używane jest nieco na wyrost, gdyż kawa ta stała się dla mieszkańców znacznej części świata codziennym rytuałem. Wciąż jednak istnieją inne odmiany kawy, które zasługują na taki tytuł. Drogie jak złoto, a posiadanie niewielkiej […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
03/19/2021
blog

Farma Esmeralda – wysoka jakość i renoma

Hacienda La Esmeralda to w świecie kawowym niezwykle popularna rodzinna firma z tradycjami. Zajmuje się produkcją kawy speciality na wyżynach Boquete, w południowo-zachodnich górach Panamy. Marka ta jest ceniona przez klientów na całym świecie. W czym tak naprawdę tkwi jej sekret? Krótka historia – Farma Esmeralda W 1940 roku rozpoczęła się historia posiadłości, na której […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
02/09/2021
blog

Jak otworzyć kawiarnię?

Każdy z nas z pewnością kiedyś myślał o własnym biznesie. Najlepszy to ten, związany z hobby i upodobaniami. Dla pasjonatów dobrej filiżanki o poranku, prowadzenie kawiarni może przynieść satysfakcję, ale i wymierne zyski. Ważne jest dobre przeszkolenie zespołu, lokalizacja, wystrój i oczywiście jakość kawy. O czym trzeba pamiętać otwierając kawiarnię? Jakość speciality Palarnia kawy dostarczy […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
02/09/2021
blog

Jakie są gatunki kawy?

Niemal wszyscy smakosze kawy potrafią wyróżnić jej dwa gatunki – arabicę i robustę. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że mimo iż razem stanowią one 98% światowej produkcji, to w różnych zakątkach ziemi, możemy skosztować również bardziej niszowych odmian. Rynek kawy został zdominowany przez Arabikę. Stanowi ona 70% wszystkich upraw. Popularność zawdzięcza łagodnemu smakowi, stosunkowo […]

readMore