Is coffee healthy?

11 maja 2020
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2020-05-11T15:52:10.000Z

Sooner or later, every coffee lover will confront the statement that consuming coffee in large quantities is harmful. What’s the truth? Is coffee healthy or not?

Benefits of drinking coffee

A huge amount of myths have arisen about whether coffee is healthy or not. So let’s get to know the advantages of drinking coffee. Which statements are certain, which are likely, and which ones should only be considered as myths? 

Confirmed effects of drinking coffee can certainly include a positive impact on concentration. Also, drinking coffee has a good influence on reducing the risk of kidney stones, type 2 diabetes, as well as reducing the risk of liver cirrhosis.

The above advantages are scientifically proven, but there are many others, whose mechanism is not fully understood yet. Coffee is supposed to minimise the risk of Parkinson’s and Alzheimer’s disease, as well as asthma and lung failure. Unfortunately, decreasing the risk of atrial fibrillation and heart failure has turned out to be a myth.

Disadvantages of drinking coffee

The confirmed effect of drinking coffee is the influence on the absorption of drugs and worsening iron absorption. What’s more, consuming too much coffee has an effect on the quality of our sleep.

However, it is a myth that drinking coffee increases intraocular pressure among people with glaucoma, or that it is a source of severe migraines. It also doesn’t raise the risk of cancer. It is entirely unfounded to say that drinking coffee increases cortisol levels. In addition, it is worth mentioning that consuming coffee does not cause hypertension and does not contribute to the formation of acne, cellulite, dehydration, or developing any heart disorder.

The most known and widespread myth is that coffee flushes out magnesium. Coffee has diuretic properties, and due to them it slightly stimulates the excretion of magnesium. Few people know, however, that coffee is also a source of magnesium – a cup provides about 8-24 mg of it.

Is coffee healthy?

Specialists in this field agree on one thing – drinking a moderate amount of coffee, i.e. up to 2 cups a day, has no negative impact on your health. On top of that, this amount has more benefits than negative effects, so you can say that moderate drinking coffee is healthy. So let’s indulge in this morning pleasure!

Sources:

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
03/19/2021
blog

Czym jest geisha?

Czarne złoto – tak historycznie zwykło się mówić o tej kawie. Choć przez stulecia była napojem iście luksusowym, dziś takie określenie używane jest nieco na wyrost, gdyż kawa ta stała się dla mieszkańców znacznej części świata codziennym rytuałem. Wciąż jednak istnieją inne odmiany kawy, które zasługują na taki tytuł. Drogie jak złoto, a posiadanie niewielkiej […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
03/19/2021
blog

Farma Esmeralda – wysoka jakość i renoma

Hacienda La Esmeralda to w świecie kawowym niezwykle popularna rodzinna firma z tradycjami. Zajmuje się produkcją kawy speciality na wyżynach Boquete, w południowo-zachodnich górach Panamy. Marka ta jest ceniona przez klientów na całym świecie. W czym tak naprawdę tkwi jej sekret? Krótka historia – Farma Esmeralda W 1940 roku rozpoczęła się historia posiadłości, na której […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
02/09/2021
blog

Jak otworzyć kawiarnię?

Każdy z nas z pewnością kiedyś myślał o własnym biznesie. Najlepszy to ten, związany z hobby i upodobaniami. Dla pasjonatów dobrej filiżanki o poranku, prowadzenie kawiarni może przynieść satysfakcję, ale i wymierne zyski. Ważne jest dobre przeszkolenie zespołu, lokalizacja, wystrój i oczywiście jakość kawy. O czym trzeba pamiętać otwierając kawiarnię? Jakość speciality Palarnia kawy dostarczy […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
02/09/2021
blog

Jakie są gatunki kawy?

Niemal wszyscy smakosze kawy potrafią wyróżnić jej dwa gatunki – arabicę i robustę. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że mimo iż razem stanowią one 98% światowej produkcji, to w różnych zakątkach ziemi, możemy skosztować również bardziej niszowych odmian. Rynek kawy został zdominowany przez Arabikę. Stanowi ona 70% wszystkich upraw. Popularność zawdzięcza łagodnemu smakowi, stosunkowo […]

readMore