Historia kawy – jak kawa dotarła do Polski?

9 lutego 2021
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2021-02-09T18:42:57.000Z

Wspaniały aromat i smak kawy znany jest na całym świecie. Dzisiaj to napój, którym się delektujemy każdego dnia. Wybieramy najlepsze kawy ziarniste i przyrządzamy je w taki sposób, by wydobyć z nich całe bogactwo smaku i zapachu. Nie zawsze tak jednak było. Kawę i jej właściwości odkrywano stopniowo, nie zawsze miała tylu zwolenników i nie zawsze była łatwo dostępna.

Początki kawy w Europie

Historia kawy rozpoczyna się w Etiopii. Stamtąd przez kupców arabskich około XIV wieku trafiła na Bliski Wschód, gdzie prawdopodobnie nauczono się wypalać jej ziarna i przygotowywać z nich napój. Zdobywała popularność ze względu na swe właściwości pobudzające i lecznicze, bo uważano, że leczy dolegliwości żołądkowe.

Do Europy trafiła za pośrednictwem kompanii wschodnioindyjskich, prawdopodobnie najpierw do Anglii. Około XVII wieku poprzez kupców i posłów Imperium Osmańskiego trafiła na europejski kontynent, gdzie powoli zdobywała sobie popularność wśród elit.

Początki kawy w Polsce

Kawa dotarła do naszego kraju pod koniec XVII wieku za pośrednictwem Turków. Legenda głosi, że po zwycięstwie pod Wiedniem, Jerzy Franciszek Kulczycki, polski żołnierz i tłumacz z języka tureckiego, wykorzystał zapasy kawy, które pozostawiło uciekające wojsko tureckie i otworzył jedną z pierwszych kawiarni w Wiedniu. 

Początkowo w Polsce kawa miała jednak niewielu miłośników. Zmiany przyniósł dopiero wiek XVIII. Dalej była napojem elitarnym, ale stawała się coraz bardziej popularna. Modna stawała się w Gdańsku, gdzie powstawały pierwsze kawiarnie zwane kafehausami. Wtedy to pisano o kawie w pierwszych polskich czasopismach i medycznych podręcznikach

Znanymi smakoszami kawy byli Jan III Sobieski i Ignacy Krasicki. W XIX wieku popularność kawy rosła wśród reszty społeczeństwa, a w większych miastach powstawały pierwsze kawiarnie. Początkowo kawę pito w porcelanowych filiżankach bez dodatków na wzór wschodni. Z czasem zaczęto dodawać do niej cukier, mleko, słodką śmietankę, a nawet cykorię.

W majątkach zamożnej szlachty kawę przygotowywała tak zwana kawiarka, której zadaniem było parzenie kawy i podawanie jej domownikom rano i po południu. Do końca XIX wieku ziarna kawy sprzedawano surowe. Palono je w domach, w specjalnych maszynkach do kawy. Efekty tego palenia bywały z pewnością różne. Pierwsza polska palarnia kawy powstała pod koniec XIX wieku w Warszawie.

Czasy II wojny światowej przyniosły ze sobą liczne ograniczenia w dostępie i spożywaniu kawy. Po wojnie zainteresowanie kawą wzrosło, z początkowego towaru luksusowego stała się w końcu towarem ogólnodostępnym.

Smak i aromat, który zna cały świat

Obecnie stawiamy głównie na jakość kawy i jej bogate nuty smakowe. Na powrót staje się ona produktem luksusowym. Popularne obecnie kawy speciality powstają z wyselekcjonowanych ziaren, są palone tradycyjnymi metodami i zaparzane w przeróżny sposób. Szukamy kaw pachnących, świeżych o niepowtarzalnym smaku.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
02/09/2021
blog

Jak otworzyć kawiarnię?

Każdy z nas z pewnością kiedyś myślał o własnym biznesie. Najlepszy to ten, związany z hobby i upodobaniami. Dla pasjonatów dobrej filiżanki o poranku, prowadzenie kawiarni może przynieść satysfakcję, ale i wymierne zyski. Ważne jest dobre przeszkolenie zespołu, lokalizacja, wystrój i oczywiście jakość kawy. O czym trzeba pamiętać otwierając kawiarnię? Jakość speciality Palarnia kawy dostarczy […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
02/09/2021
blog

Jakie są gatunki kawy?

Niemal wszyscy smakosze kawy potrafią wyróżnić jej dwa gatunki – arabicę i robustę. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że mimo iż razem stanowią one 98% światowej produkcji, to w różnych zakątkach ziemi, możemy skosztować również bardziej niszowych odmian. Rynek kawy został zdominowany przez Arabikę. Stanowi ona 70% wszystkich upraw. Popularność zawdzięcza łagodnemu smakowi, stosunkowo […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
11/03/2020
blog, Kawa

Kawa i sport

Kawa jest wspaniałym napojem, który może pomóc wyciągnąć maksymalne korzyści z codziennych ćwiczeń. Według wielu badań jest dużo lepsza od szpinaku (tak, Popeye, patrzymy na Ciebie!), a jej pozytywne działanie ma wpływ nie tylko na sam przebieg treningu, lecz również na to, jak nasz organizm będzie odczuwał jego skutki. Czy warto pić kawę przed wysiłkiem […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/25/2020
blog, Kawa

Jakie są metody parzenia kawy?

Kawę można zaparzyć na wiele sposobów, uzyskując odmienne walory smakowe. Jedni stawiają na tradycyjne sposoby, a drudzy sięgają po nowoczesne urządzenia. Okazuje się, że wachlarz wyboru jest szeroki, dlatego zapraszamy do poznania alternatywnych metod parzenia kawy. Przysłowiowa mała czarna to nie jedyny wybór. Odpowiednio przygotowany napój będzie posiadał bogactwo smaków i aromatów, a tego właśnie […]

readMore