Growing coffee

4 marca 2019
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2019-03-03T23:54:15.000Z

Coffee is the fruit of the coffee tree’s bush. At first, this shrub grew only in Africa, but then it spread all over the world. Cultivation of coffee – takes place in the so-called “coffee belt”, in several dozen countries lying between the Tropic of Cancer and Tropic of Capricorn. Moderate constant temperature, adequate sunshine, fertile soil and the right amount of coffee plantations, all this translates into the final effect, i.e. the taste and aroma of coffee. The height of the crop is of great importance, the higher above the sea level is the plantation, the more fruit notes the coffee gains, the lower the taste becomes earthy, bland. The perfect arabica grows above 800-1200 meters above sea level. The world leader in the production of coffee is Brazil, which, thanks to more than 300,000 plantations, produces almost 2.5 million tons of coffee a year. It is 1/3 of world production. Currently, more and more attention is paid to responsible agriculture, natural fertilizers and appropriate working conditions. If you really want it, maybe you can grow a coffee tree at home, but you should wait at least three or four years for fruit, if they appear.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
05/25/2020
blog, Kawa, Porady

Kawa Arabica a kawa Robusta

Dla prawdziwych smakoszy kawy liczy się przede wszystkim jej wyrazisty, głęboki smak i aromat. Wśród najczęściej spotykanych gatunków kawy możemy wyróżnić kawę Arabicę oraz Robustę. Jednak każda kawa jest inna pod względem smaku, właściwości zapachu czy zawartości kofeiny. Jakie są najważniejsze różnice między arabicą i robustą? Kawa arabica Kawa arabica, czyli słynna ,,coffea arabica” (łac.) […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
05/11/2020
blog, Porady

Czy kawa jest zdrowa?

Każdy miłośnik kawy prędzej czy później spotka się z opinią, że kawa w dużej ilości jest niekorzystna dla zdrowia. Jaka jest prawda? Czy kawa jest zdrowa? Pozytywne walory picia kawy Na temat tego, czy kawa jest zdrowa, czy też nie, narosła ogromna ilość mitów. Warto więc wiedzieć, jakie korzyści płyną z picia kawy. Które stwierdzenia […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
01/02/2020
blog, Kawa

KawePale w podróży cz. 5 Chiny vs ZEA

Jeśli chodzi o kulturę kawy, można by pomyśleć, że Chiny i Zjednoczone Emiraty Arabskie nie mają ze sobą nic wspólnego. Jednak w obu krajach popyt na kawę najwyższej jakości gwałtownie rośnie i mieliśmy okazję przekonać się o tym na własne oczy. Postanowiliśmy więc podsumować nasze dotychczasowe podróże i porównaliśmy sytuację na rynku kawy specialty w […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
12/14/2019
blog, Kawa

KawePale w podróży cz. 4 relacja z targów SIAL Middle East

Dobra kawa nie jest już wystarczająco dobra. Boom na rynku kawy specialty był wyraźnie widoczny podczas targów SIAL Middle East 2019 – jednym z największych i najważniejszych wydarzeń branży spożywczej w regionie. Obecna sytuacja jest szczególnie obiecująca dla mniejszych, rzemieślniczych palarni, takich jak KawePale. 10. edycja targów SIAL Middle East odbyła się w Narodowym Centrum […]

readMore