Growing coffee

3 marca 2019
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2019-03-03T10:47:13.000Z

Coffee is the fruit of the coffee tree’s bush. At first, this shrub grew only in Africa, but then it spread all over the world. Cultivation of coffee – takes place in the so-called “coffee belt”, in several dozen countries lying between the Tropic of Cancer and Tropic of Capricorn. Moderate constant temperature, adequate sunshine, fertile soil and the right amount of coffee plantations, all this translates into the final effect, i.e. the taste and aroma of coffee. The height of the crop is of great importance, the higher above the sea level is the plantation, the more fruit notes the coffee gains, the lower the taste becomes earthy, bland. The perfect arabica grows above 800-1200 meters above sea level. The world leader in the production of coffee is Brazil, which, thanks to more than 300,000 plantations, produces almost 2.5 million tons of coffee a year. It is 1/3 of world production. Currently, more and more attention is paid to responsible agriculture, natural fertilizers and appropriate working conditions. If you really want it, maybe you can grow a coffee tree at home, but you should wait at least three or four years for fruit, if they appear.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
03/19/2021
blog

Czym jest geisha?

Czarne złoto – tak historycznie zwykło się mówić o tej kawie. Choć przez stulecia była napojem iście luksusowym, dziś takie określenie używane jest nieco na wyrost, gdyż kawa ta stała się dla mieszkańców znacznej części świata codziennym rytuałem. Wciąż jednak istnieją inne odmiany kawy, które zasługują na taki tytuł. Drogie jak złoto, a posiadanie niewielkiej […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
03/19/2021
blog

Farma Esmeralda – wysoka jakość i renoma

Hacienda La Esmeralda to w świecie kawowym niezwykle popularna rodzinna firma z tradycjami. Zajmuje się produkcją kawy speciality na wyżynach Boquete, w południowo-zachodnich górach Panamy. Marka ta jest ceniona przez klientów na całym świecie. W czym tak naprawdę tkwi jej sekret? Krótka historia – Farma Esmeralda W 1940 roku rozpoczęła się historia posiadłości, na której […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
02/09/2021
blog

Jak otworzyć kawiarnię?

Każdy z nas z pewnością kiedyś myślał o własnym biznesie. Najlepszy to ten, związany z hobby i upodobaniami. Dla pasjonatów dobrej filiżanki o poranku, prowadzenie kawiarni może przynieść satysfakcję, ale i wymierne zyski. Ważne jest dobre przeszkolenie zespołu, lokalizacja, wystrój i oczywiście jakość kawy. O czym trzeba pamiętać otwierając kawiarnię? Jakość speciality Palarnia kawy dostarczy […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
02/09/2021
blog

Jakie są gatunki kawy?

Niemal wszyscy smakosze kawy potrafią wyróżnić jej dwa gatunki – arabicę i robustę. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że mimo iż razem stanowią one 98% światowej produkcji, to w różnych zakątkach ziemi, możemy skosztować również bardziej niszowych odmian. Rynek kawy został zdominowany przez Arabikę. Stanowi ona 70% wszystkich upraw. Popularność zawdzięcza łagodnemu smakowi, stosunkowo […]

readMore