Growing coffee

3 marca 2019
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2019-03-03T10:47:13.000Z

Coffee is the fruit of the coffee tree’s bush. At first, this shrub grew only in Africa, but then it spread all over the world. Cultivation of coffee – takes place in the so-called “coffee belt”, in several dozen countries lying between the Tropic of Cancer and Tropic of Capricorn. Moderate constant temperature, adequate sunshine, fertile soil and the right amount of coffee plantations, all this translates into the final effect, i.e. the taste and aroma of coffee. The height of the crop is of great importance, the higher above the sea level is the plantation, the more fruit notes the coffee gains, the lower the taste becomes earthy, bland. The perfect arabica grows above 800-1200 meters above sea level. The world leader in the production of coffee is Brazil, which, thanks to more than 300,000 plantations, produces almost 2.5 million tons of coffee a year. It is 1/3 of world production. Currently, more and more attention is paid to responsible agriculture, natural fertilizers and appropriate working conditions. If you really want it, maybe you can grow a coffee tree at home, but you should wait at least three or four years for fruit, if they appear.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
02/09/2021
blog

Jak otworzyć kawiarnię?

Każdy z nas z pewnością kiedyś myślał o własnym biznesie. Najlepszy to ten, związany z hobby i upodobaniami. Dla pasjonatów dobrej filiżanki o poranku, prowadzenie kawiarni może przynieść satysfakcję, ale i wymierne zyski. Ważne jest dobre przeszkolenie zespołu, lokalizacja, wystrój i oczywiście jakość kawy. O czym trzeba pamiętać otwierając kawiarnię? Jakość speciality Palarnia kawy dostarczy […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
02/09/2021
blog

Jakie są gatunki kawy?

Niemal wszyscy smakosze kawy potrafią wyróżnić jej dwa gatunki – arabicę i robustę. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że mimo iż razem stanowią one 98% światowej produkcji, to w różnych zakątkach ziemi, możemy skosztować również bardziej niszowych odmian. Rynek kawy został zdominowany przez Arabikę. Stanowi ona 70% wszystkich upraw. Popularność zawdzięcza łagodnemu smakowi, stosunkowo […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
02/09/2021
blog

Historia kawy – jak kawa dotarła do Polski?

Wspaniały aromat i smak kawy znany jest na całym świecie. Dzisiaj to napój, którym się delektujemy każdego dnia. Wybieramy najlepsze kawy ziarniste i przyrządzamy je w taki sposób, by wydobyć z nich całe bogactwo smaku i zapachu. Nie zawsze tak jednak było. Kawę i jej właściwości odkrywano stopniowo, nie zawsze miała tylu zwolenników i nie […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
11/03/2020
blog, Kawa

Kawa i sport

Kawa jest wspaniałym napojem, który może pomóc wyciągnąć maksymalne korzyści z codziennych ćwiczeń. Według wielu badań jest dużo lepsza od szpinaku (tak, Popeye, patrzymy na Ciebie!), a jej pozytywne działanie ma wpływ nie tylko na sam przebieg treningu, lecz również na to, jak nasz organizm będzie odczuwał jego skutki. Czy warto pić kawę przed wysiłkiem […]

readMore