Geisha w KawePale

17 maja 2021
KawePale Palarnia Kawy | [object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object],[object Object] , 2021-05-17T09:14:56.000Z

Kawa najwyższych (mikro)lotów

Wrodzone w nas jest pragnienie, że chcemy najwięcej i jak najlepiej. Cieszymy się życiem i korzystamy z najlepszych dobrodziejstw natury. Nie inaczej jest z kawą. Po wielu konkursach oraz degustacjach, zarówno znawcy, jak i zwykli kawosze oszołomieni są smakiem tej jednej, jedynej i konkretnej – Geishy. Tak się składa, że mieliśmy w KawePale okazję spróbować aż 36 najlepiej ocenianych próbek tego czarnego złota, ziaren “najlepszych z najlepszych”, nazywanych też często mikrolotami.

Geisha z Afryki?

Na świecie istnieje pewna odmiana arabiki, która budzi ogromne zainteresowanie już samą nazwą. Jest tajemnicza i piękna. Wywołuje w głowie wiele barwnych skojarzeń. Geisha, bo o niej właśnie mowa, poprzez swoje charakterystyczne brzmienie, automatycznie budzi w nas tęsknotę za Dalekim Wschodem. I tutaj czeka nas pierwsze zaskoczenie. 

Wbrew skojarzeniom, Geisha pochodzi od nazwy niewielkiej wioski, znajdującej się w sercu Etiopii. Jej popularność wzrosła, kiedy zaczęto hodować ją w Panamie i właśnie z tym, a nawet przede wszystkim z tym krajem kojarzona jest do dziś.

Legenda Geishy

Geisha jest starym, natywnym dla Afryki krzewem, odkrytym jako dziko rosnąca roślina w lasach Etiopii. Przez mechanizmy ewolucyjne, które starają się dostosować odporność gatunku do warunków panujących na miejscu, Geisha jest niezwykle wymagająca w uprawie.

Powinna być uprawiana na dużych wysokościach (powyżej 1600 m n.p.m.), w niskim zagęszczeniu a dodatkowo nie znosi wiatru i jest podatna na różne choroby co powoduje, że wymaga ciągłej opieki. Stąd nawet niewielkie ilości kawy wiążą się z wysokim kosztem uprawy a tym samym późniejszej sprzedaży czyniąc Geishe towarem luksusowym.

Jej najpopularniejszy hodowca, słynna plantacja Hacienda Esmeralda, rozpoczęła swoją historię już w latach 40. XX wieku. Pewien szwedzki przedsiębiorca, Hans Eliot, założył posiadłość zajmującą kilkaset hektarów i choć obecnie terytorium plantacji znacznie się zmniejszyło, a sama plantacja przeszła w ręce rodziny Petersonów, sława plantacji znacząco przerasta rozmiar terenów.

Co ma Geisha do KawePale

W nasze ręce, dzięki uprzejmości znajomych będących w Panamie, trafiło aż 36 najlepiej ocenionych przez Panamskie SCA (Speciality Coffee Association) próbek Geishy. Z czego 3 pochodziły właśnie z wspomnianej powyżej plantacji Esmeralda. 

Każda z próbek zawiera tylko 100 gram zielonych ziaren kawy (13,75 grama zmieniolej kawy potrzebne jest do przygotowania jednej filiżanki – 250ml.)

 

Próbki zostały przez nas wypalone w Samplerze Roast czyli mikro piecu stworzonym do wypalania małych ilości kawy. Niestety bardzo niewiele osób mogło uczestniczyć w cuppingu ale możecie nam uwierzyć, że różnorodność smaków i aromatów w poszczególnych próbkach była oszałamiającą. 

Zamarzyliśmy aby któregoś dnia zakupić choć jeden worek Geishy i móc podzielić się jej niepowtarzalnym smakiem z Wami.

 

 

 

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
03/19/2021
blog

Czym jest geisha?

Czarne złoto – tak historycznie zwykło się mówić o tej kawie. Choć przez stulecia była napojem iście luksusowym, dziś takie określenie używane jest nieco na wyrost, gdyż kawa ta stała się dla mieszkańców znacznej części świata codziennym rytuałem. Wciąż jednak istnieją inne odmiany kawy, które zasługują na taki tytuł. Drogie jak złoto, a posiadanie niewielkiej […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
03/19/2021
blog

Farma Esmeralda – wysoka jakość i renoma

Hacienda La Esmeralda to w świecie kawowym niezwykle popularna rodzinna firma z tradycjami. Zajmuje się produkcją kawy speciality na wyżynach Boquete, w południowo-zachodnich górach Panamy. Marka ta jest ceniona przez klientów na całym świecie. W czym tak naprawdę tkwi jej sekret? Krótka historia – Farma Esmeralda W 1940 roku rozpoczęła się historia posiadłości, na której […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
02/09/2021
blog

Jak otworzyć kawiarnię?

Każdy z nas z pewnością kiedyś myślał o własnym biznesie. Najlepszy to ten, związany z hobby i upodobaniami. Dla pasjonatów dobrej filiżanki o poranku, prowadzenie kawiarni może przynieść satysfakcję, ale i wymierne zyski. Ważne jest dobre przeszkolenie zespołu, lokalizacja, wystrój i oczywiście jakość kawy. O czym trzeba pamiętać otwierając kawiarnię? Jakość speciality Palarnia kawy dostarczy […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
02/09/2021
blog

Jakie są gatunki kawy?

Niemal wszyscy smakosze kawy potrafią wyróżnić jej dwa gatunki – arabicę i robustę. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że mimo iż razem stanowią one 98% światowej produkcji, to w różnych zakątkach ziemi, możemy skosztować również bardziej niszowych odmian. Rynek kawy został zdominowany przez Arabikę. Stanowi ona 70% wszystkich upraw. Popularność zawdzięcza łagodnemu smakowi, stosunkowo […]

readMore