Farma Esmeralda – wysoka jakość i renoma

19 marca 2021
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2021-03-19T17:22:56.000Z

Hacienda La Esmeralda to w świecie kawowym niezwykle popularna rodzinna firma z tradycjami. Zajmuje się produkcją kawy speciality na wyżynach Boquete, w południowo-zachodnich górach Panamy. Marka ta jest ceniona przez klientów na całym świecie. W czym tak naprawdę tkwi jej sekret?

Krótka historia – Farma Esmeralda

W 1940 roku rozpoczęła się historia posiadłości, na której obecnie znajduje się plantacja oraz całe przedsiębiorstwo Hacienda La Esmeralda. Okoliczne ziemie przemianował w jedną posiadłość pewien Szwed, Hans Elliot. Ówcześnie tereny zajmowały aż kilkaset hektarów, a obecnie składają się na zaledwie dwa gospodarstwa – Palmirę oraz Cañas Verdes.

W roku 1967 szwedzko-amerykański bankier, Rudolph A. Peterson, odkupił Hacienda La Esmeralda jako swoją inwestycję emerytalną. W tym czasie plantacje przypominały raczej pastwiskami dla bydła przeznaczonego na ubój, a ich obraz daleki był od współczesnego. Dopiero w 1975 roku wprowadzono bydło mleczne, które zdominowało około 50% posiadanych gruntów. W połowie lat 80. ubiegłego stulecia przedsiębiorstwo rodzinne dążyło do dywersyfikacji swoich inwestycji i zdecydowało o założeniu plantacji kawy na swoich włościach. Bogata historia regionu od lat obfitującego w reprezentantów kultury plantatorskiej z pewnością okazała sporym ułatwieniem, aby tego typu działalność rozpocząć.

Produkty tylko najwyższej jakości

Sukces farmy Esmeralda tkwi przede wszystkim w wysokiej jakości produktach. Właśnie z tego powodu marka ta ceniona jest na całym świecie, a każdy, kto choć raz spróbował ich doskonałej w smaku kawy, powraca po nią przez kolejne lata. Ziarna używane do produkcji są starannie selekcjonowane podczas zbiorów, a na całym etapie produkcji zachowane są najwyższe standardy jakościowe. Proces w całości zgodny jest z obecnie obowiązującymi normami. Doświadczenie oraz dokładność nie są jedynymi zaletami, którymi może się pochwalić rodzinny biznes. 

Na dodatkową uwagę zasługuje fakt, w jakim klimacie położona jest cała plantacja. Na smak kawy bardzo duży wpływ ma między innymi doskonały mikroklimat. Kawowce rosną w środowisku naturalnym, wolnym od zanieczyszczeń przemysłowych, dzięki czemu aromat kawy nie odbiega od najwyższych standardów. Produkty z oferty przedsiębiorstwa kwalifikuje się jako bardzo zdrowe – dzięki uprawie na terenach ekologicznych. Pozbawione są wielu zanieczyszczeń oraz szkodliwych substancji, w tym również metali ciężkich. Przedsiębiorstwo zaangażowane jest również w sprawy społeczne – posiada specjalny certyfikat Rainforest Alliance, potwierdzający ograniczony wpływ na środowisko naturalne.

Plantacje należące do La Hacienda Esmeralda cechują się nieco niższymi temperaturami niż większości plantacji arabiki. Spowodowane jest to nie tylko lokalizacją upraw, lecz także faktem, że roślinność jest usytuowana w cieniach drzew. Są to doskonałe warunki do rozwoju kawy, a dodatkowo idealne do uprawy jednej z jej odmian – Geishy. Potwierdzeniem wysokiej jakości produktów są lata wygranych konkursów, w tym w konkursie Best of Panama w 2004 roku, kiedy to Geisha kompletnie zmiotła konkurencję.

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
03/19/2021
blog

Czym jest geisha?

Czarne złoto – tak historycznie zwykło się mówić o tej kawie. Choć przez stulecia była napojem iście luksusowym, dziś takie określenie używane jest nieco na wyrost, gdyż kawa ta stała się dla mieszkańców znacznej części świata codziennym rytuałem. Wciąż jednak istnieją inne odmiany kawy, które zasługują na taki tytuł. Drogie jak złoto, a posiadanie niewielkiej […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
02/09/2021
blog

Jak otworzyć kawiarnię?

Każdy z nas z pewnością kiedyś myślał o własnym biznesie. Najlepszy to ten, związany z hobby i upodobaniami. Dla pasjonatów dobrej filiżanki o poranku, prowadzenie kawiarni może przynieść satysfakcję, ale i wymierne zyski. Ważne jest dobre przeszkolenie zespołu, lokalizacja, wystrój i oczywiście jakość kawy. O czym trzeba pamiętać otwierając kawiarnię? Jakość speciality Palarnia kawy dostarczy […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
02/09/2021
blog

Jakie są gatunki kawy?

Niemal wszyscy smakosze kawy potrafią wyróżnić jej dwa gatunki – arabicę i robustę. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że mimo iż razem stanowią one 98% światowej produkcji, to w różnych zakątkach ziemi, możemy skosztować również bardziej niszowych odmian. Rynek kawy został zdominowany przez Arabikę. Stanowi ona 70% wszystkich upraw. Popularność zawdzięcza łagodnemu smakowi, stosunkowo […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
02/09/2021
blog

Historia kawy – jak kawa dotarła do Polski?

Wspaniały aromat i smak kawy znany jest na całym świecie. Dzisiaj to napój, którym się delektujemy każdego dnia. Wybieramy najlepsze kawy ziarniste i przyrządzamy je w taki sposób, by wydobyć z nich całe bogactwo smaku i zapachu. Nie zawsze tak jednak było. Kawę i jej właściwości odkrywano stopniowo, nie zawsze miała tylu zwolenników i nie […]

readMore