Czym jest geisha?

19 marca 2021
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2021-03-19T17:23:55.000Z

Czarne złoto – tak historycznie zwykło się mówić o tej kawie. Choć przez stulecia była napojem iście luksusowym, dziś takie określenie używane jest nieco na wyrost, gdyż kawa ta stała się dla mieszkańców znacznej części świata codziennym rytuałem. Wciąż jednak istnieją inne odmiany kawy, które zasługują na taki tytuł. Drogie jak złoto, a posiadanie niewielkiej ich ilości często uważane są za nonszalancję. Przedstawiamy Wam historię napoju przez wielu uważanego za najlepszą kawę świata. Czym wyróżnia się Geisha?

Etiopskie czarne złoto

Pierwsze wzmianki o Geishy pochodzą zaledwie sprzed stulecia. W latach 30. XX wieku brytyjski dyplomata, zaciekawiony niecodzienną uprawą kawy w niewielkiej etiopskiej wiosce, postanowił zebrać plon i przewieźć ziarna do laboratorium w Kenii. Konsul nie mógł uwierzyć, że na górskim, zalesionym terytorium może wyrosnąć tak wysokie drzewko kawowca, dające niezwykle dorodne, duże owoce. Nieznanym dotąd obrazem były równie specyficzne liście Geishy – miały znacznie wydłużony kształt, były mocno zielone i połyskiwały w słońcu.

Z Kenii kawa Geisha trafiła do innych afrykańskich krajów: Tanzanii i Ugandy. W 1953 roku ziarna kawy dotarły do CATIE – międzynarodowej instytucji zlokalizowanej w Kostaryce, prowadzącej badania nad nowymi gatunkami roślin. Stamtąd zawędrowała już prosto do Panamy, gdzie jest otoczona kultem do dziś. Bardzo często mówi się, iż Geisha jest kawą panamską, choć to skojarzenie budzi wiele wątpliwości. W rzeczywistości jej genezy powinniśmy szukać właśnie na Czarnym Lądzie.

Rozczarowanie przekute w sukces

Wielki potencjał etiopskiej odmiany kawy nie został doceniony na amerykańskiej ziemi. Geisha uprawiana w Panamie przynosiła niewielkie plony, a owoce były gorzkie w smaku. Kawowiec nie dość, że wykazał się wieloma problemami w uprawie, to w dodatku rósł niezwykle wolno. Wówczas wydawało się, że historia Geishy biegnie ku schyłkowi.

Przez najbliższe lata owoce tego kawowca wykorzystywano jako produkt trzeciej kategorii, najczęściej do produkcji kawowych blendów o niskiej jakości. Właściciele plantacji, zaaferowani wizją wielkiego sukcesu, nie poddali się tak łatwo. Po wielu próbach, starania przyniosły sukces, a kilkadziesiąt lat od introdukcji Geishy w Panamie, udało się odzyskać nadzieję.

Plantacja Esmeralda w górskim rejonie Boquete, warunkami przypomina pierwotne miejsce występowania etiopskiej kawy. Kawowce, które wyrosły na tamtej ziemi, produkowały duże, czerwone owoce, wielkością przypominające oliwki. Plantatorzy zrozumieli wtedy, że Geisha najlepiej czuje się na dużych wysokościach. Ten moment okazał się przełomem.

Zauroczeni Geishą? To mało powiedziane

Był rok 2004. Prestiżowy konkurs The Best of Panama Coffee. Cel? Prosty: wyłonienie najlepszej kawy w kraju. Plantatorzy z Boquete zgłosili swój udział do zawodów. Byli wówczas na przegranej pozycji i nikt nie dawał im większych szans na jakikolwiek sukces. Chcieli zaprezentować Geishę szerszej publiczności, ale istniały jednak ku temu pewne trudności: kawa przez lata nie została doceniona.

Rzeczywistość okazała się zaskakująca. Geisha totalnie zdominowała konkurs, sprawiając przy tym niemałe zaskoczenie. Jury doceniło niezwykły, intensywny smak Geishy. Podkreślano jej niecodzienny, bogaty profil smakowy. Dała się poznać jako kawa o słodkawym smaku, z wyraźnymi nutami kwiatowymi. Zapach jaśminu, aromat herbaty, słodycz miodu i gorzka czekolada. Funt kawy został sprzedany na aukcji za 21 dolarów – rekordową kwotą za nieco ponad garść ziaren. W kolejnych latach Geisha wdarła się z wielkim impetem do świata najlepszych kaw speciality.

Notowania rosną do niebotycznych rozmiarów

W 2013 roku padł rekord cenowy – 350 dolarów za funt kawy. Geisha oficjalnie stała się najdroższą kawą w historii. W 2019 roku, po piętnastu latach od pamiętnego uczestnictwa w konkursie The Best of Panama Coffee, Geisha znów podbiła 

serca jury, a jej funt sprzedano za ponad tysiąc dolarów! Bardzo ciekawą transakcję przyniósł również rok 2015, bowiem 100 funtów ziaren sprzedano za… 100 tysięcy dolarów! Tym samym Geisha zdeklasowała drugą najdroższą kawę o ponad 20 tysięcy USD.

Zapotrzebowanie na ekskluzywną odmianę arabiki rośnie rokrocznie. Geisha jest nowym odkryciem, które zrewolucjonizowało tradycyjne pojmowanie kawy. Jest niczym Ferrari dla fanów motoryzacji lub Bitcoin dla fanów kryptowalut. Popularność Geishy będzie tylko rosnąć, na co dodatkowo wskazują branżowe trendy. Nie każdego jest stać na kawę w tej cenie, lecz może i warto spróbować tego, czym zachwyca się cały kawowy świat?

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
03/19/2021
blog

Farma Esmeralda – wysoka jakość i renoma

Hacienda La Esmeralda to w świecie kawowym niezwykle popularna rodzinna firma z tradycjami. Zajmuje się produkcją kawy speciality na wyżynach Boquete, w południowo-zachodnich górach Panamy. Marka ta jest ceniona przez klientów na całym świecie. W czym tak naprawdę tkwi jej sekret? Krótka historia – Farma Esmeralda W 1940 roku rozpoczęła się historia posiadłości, na której […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
02/09/2021
blog

Jak otworzyć kawiarnię?

Każdy z nas z pewnością kiedyś myślał o własnym biznesie. Najlepszy to ten, związany z hobby i upodobaniami. Dla pasjonatów dobrej filiżanki o poranku, prowadzenie kawiarni może przynieść satysfakcję, ale i wymierne zyski. Ważne jest dobre przeszkolenie zespołu, lokalizacja, wystrój i oczywiście jakość kawy. O czym trzeba pamiętać otwierając kawiarnię? Jakość speciality Palarnia kawy dostarczy […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
02/09/2021
blog

Jakie są gatunki kawy?

Niemal wszyscy smakosze kawy potrafią wyróżnić jej dwa gatunki – arabicę i robustę. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że mimo iż razem stanowią one 98% światowej produkcji, to w różnych zakątkach ziemi, możemy skosztować również bardziej niszowych odmian. Rynek kawy został zdominowany przez Arabikę. Stanowi ona 70% wszystkich upraw. Popularność zawdzięcza łagodnemu smakowi, stosunkowo […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
02/09/2021
blog

Historia kawy – jak kawa dotarła do Polski?

Wspaniały aromat i smak kawy znany jest na całym świecie. Dzisiaj to napój, którym się delektujemy każdego dnia. Wybieramy najlepsze kawy ziarniste i przyrządzamy je w taki sposób, by wydobyć z nich całe bogactwo smaku i zapachu. Nie zawsze tak jednak było. Kawę i jej właściwości odkrywano stopniowo, nie zawsze miała tylu zwolenników i nie […]

readMore