Czy kawa jest zdrowa?

11 maja 2020
KawePale Palarnia Kawy | [object Object] , 2020-05-11T15:49:06.000Z

Każdy miłośnik kawy prędzej czy później spotka się z opinią, że kawa w dużej ilości jest niekorzystna dla zdrowia. Jaka jest prawda? Czy kawa jest zdrowa?

Pozytywne walory picia kawy

Na temat tego, czy kawa jest zdrowa, czy też nie, narosła ogromna ilość mitów. Warto więc wiedzieć, jakie korzyści płyną z picia kawy. Które stwierdzenia są pewne, które są prawdopodobne, a które należy uważać jedynie za mity? Do tych potwierdzonych skutków picia kawy zaliczyć można z całą pewnością jej pozytywny wpływ na koncentracje. Dodatkowo picie kawy pozytywnie wpływa na zmniejszenie ryzyka kamicy nerkowej, cukrzycy typu drugiego, czy też ogranicza ryzyko wystąpienia marskości wątroby.

Powyższe zalety są udowodnione, lecz jest jeszcze wiele takich, których mechanizm nie do końca jest poznany. Domniemywa się, że kawa pozytywnie wpływa na zmniejszenie ryzyka choroby Parkinsona i Alzheimera, a także zmniejsza ryzyko astmy i niewydolności płuc. Niestety do mitów należy zaliczyć zmniejszenie ryzyka migotania przedsionków i niewydolności serca.

Negatywne właściwości picia kawy

Potwierdzonym skutkiem picia kawy jest wpływ na wchłanianie leków, czy też pogorszenie absorpcji żelaza. Dodatkowo picie kawy może skracać sen.

Mitem jest jednak to, że picie kawy powoduje zwiększenie ciśnienia wewnątrz gałkowego u osób z jaskrą, czy też jest źródłem silnych migren lub zwiększa ryzyko powstawania nowotworów. Absolutnie bezpodstawne jest także twierdzenie, że picie kawy zwiększa poziom kortyzolu. Dodatkowo warto nadmienić, że picie kawy nie powoduje nadciśnienia oraz nie przyczynia się do powstawania trądziku, cellitu, odwodnienia czy też do powstawania jakiegokolwiek zaburzania pracy serca.

Najbardziej znanym i rozpowszechnionym mitem jest stwierdzenie, że kawa wypłukuje magnez. Kawa ma właściwości moczopędne, przez co nieznacznie stymuluje wydalanie magnezu. Mało osób jednak wie, że kawa jest również źródłem magnezu – filiżanka dostarcza go ok. 8–24 mg.

Czy kawa jest zdrowa?

Specjaliści w tej dziedzinie są zgodni co do jednego, picie umiarkowanej ilości kawy, czyli do 2 filiżanek dziennie, nie ma żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Mało tego, taka ilość posiada większą ilość korzyści niż aspektów negatywnych, więc można powiedzieć, że umiarkowane picie kawy jest zdrowe. Warto więc oddać się tej porannej przyjemności!

Bibliografia:

otherPosts

KawePale Palarnia Kawy
03/19/2021
blog

Czym jest geisha?

Czarne złoto – tak historycznie zwykło się mówić o tej kawie. Choć przez stulecia była napojem iście luksusowym, dziś takie określenie używane jest nieco na wyrost, gdyż kawa ta stała się dla mieszkańców znacznej części świata codziennym rytuałem. Wciąż jednak istnieją inne odmiany kawy, które zasługują na taki tytuł. Drogie jak złoto, a posiadanie niewielkiej […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
03/19/2021
blog

Farma Esmeralda – wysoka jakość i renoma

Hacienda La Esmeralda to w świecie kawowym niezwykle popularna rodzinna firma z tradycjami. Zajmuje się produkcją kawy speciality na wyżynach Boquete, w południowo-zachodnich górach Panamy. Marka ta jest ceniona przez klientów na całym świecie. W czym tak naprawdę tkwi jej sekret? Krótka historia – Farma Esmeralda W 1940 roku rozpoczęła się historia posiadłości, na której […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
02/09/2021
blog

Jak otworzyć kawiarnię?

Każdy z nas z pewnością kiedyś myślał o własnym biznesie. Najlepszy to ten, związany z hobby i upodobaniami. Dla pasjonatów dobrej filiżanki o poranku, prowadzenie kawiarni może przynieść satysfakcję, ale i wymierne zyski. Ważne jest dobre przeszkolenie zespołu, lokalizacja, wystrój i oczywiście jakość kawy. O czym trzeba pamiętać otwierając kawiarnię? Jakość speciality Palarnia kawy dostarczy […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
02/09/2021
blog

Jakie są gatunki kawy?

Niemal wszyscy smakosze kawy potrafią wyróżnić jej dwa gatunki – arabicę i robustę. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że mimo iż razem stanowią one 98% światowej produkcji, to w różnych zakątkach ziemi, możemy skosztować również bardziej niszowych odmian. Rynek kawy został zdominowany przez Arabikę. Stanowi ona 70% wszystkich upraw. Popularność zawdzięcza łagodnemu smakowi, stosunkowo […]

readMore