Blog

KawePale Palarnia Kawy
08/25/2020
blog, Kawa

Jakie są metody parzenia kawy?

Kawę można zaparzyć na wiele sposobów, uzyskując odmienne walory smakowe. Jedni stawiają na tradycyjne sposoby, a drudzy sięgają po nowoczesne urządzenia. Okazuje się, że wachlarz wyboru jest szeroki, dlatego zapraszamy do poznania alternatywnych metod parzenia kawy. Przysłowiowa mała czarna to nie jedyny wybór. Odpowiednio przygotowany napój będzie posiadał bogactwo smaków i aromatów, a tego właśnie […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Kawa, Porady

Zielona kawa, charakterystyka i właściwości

Coraz większą popularnością, przede wszystkim wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia, cieszy się kawa zielona. Przez niektóre osoby zaliczana jest ona nawet do produktów określanych mianem superfoods. Można ją spotkać w wielu suplementach diety, szczególnie w preparatach przeznaczonych dla osób dbających o smukłą sylwetkę i pragnących pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Różnica między zieloną a czarną […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Kawa, Porady

Czym są kawy speciality?

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez aromatycznej kawy, która daje zastrzyk energii do działania od samego rana. Sklepowe półki niemalże uginają się pod naporem różnego rodzaju kaw, jednak na próżno będzie szukać wśród nich kawy speciality. Jak już sama nazwa na to wskazuje, mowa jest tutaj o czymś specjalnym i wysokiej jakości. Będzie to […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
08/03/2020
blog, Kawa, Porady

Jak wybrać najlepszą kawę?

Mogłoby się wydawać, że wybór odpowiedniej kawy jest czymś prostym, jednak w praktyce bywa z tym różnie, szczególnie gdy szukamy dystrybutora kawy dla swojej kawiarnii czy restauracji. Jeśli na celowniku znajduje się najlepsza kawa ziarnista, czyli taka ze sprawdzonej plantacji, o najwyższej jakości, nasza uwaga powinna się skupić na kawach speciality. Jej smakosze nie sięgają po te, powszechnie dostępne […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
05/25/2020
blog, Kawa, Porady

Kawa Arabica a kawa Robusta

Dla prawdziwych smakoszy kawy liczy się przede wszystkim jej wyrazisty, głęboki smak i aromat. Wśród najczęściej spotykanych gatunków kawy możemy wyróżnić kawę Arabicę oraz Robustę. Jednak każda kawa jest inna pod względem smaku, właściwości zapachu czy zawartości kofeiny. Jakie są najważniejsze różnice między arabicą i robustą? Kawa arabica Kawa arabica, czyli słynna ,,coffea arabica” (łac.) […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
05/11/2020
blog, Porady

Czy kawa jest zdrowa?

Każdy miłośnik kawy prędzej czy później spotka się z opinią, że kawa w dużej ilości jest niekorzystna dla zdrowia. Jaka jest prawda? Czy kawa jest zdrowa? Pozytywne walory picia kawy Na temat tego, czy kawa jest zdrowa, czy też nie, narosła ogromna ilość mitów. Warto więc wiedzieć, jakie korzyści płyną z picia kawy. Które stwierdzenia […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
01/02/2020
blog, Kawa

KawePale w podróży cz. 5 Chiny vs ZEA

Jeśli chodzi o kulturę kawy, można by pomyśleć, że Chiny i Zjednoczone Emiraty Arabskie nie mają ze sobą nic wspólnego. Jednak w obu krajach popyt na kawę najwyższej jakości gwałtownie rośnie i mieliśmy okazję przekonać się o tym na własne oczy. Postanowiliśmy więc podsumować nasze dotychczasowe podróże i porównaliśmy sytuację na rynku kawy specialty w […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
12/14/2019
blog, Kawa

KawePale w podróży cz. 4 relacja z targów SIAL Middle East

Dobra kawa nie jest już wystarczająco dobra. Boom na rynku kawy specialty był wyraźnie widoczny podczas targów SIAL Middle East 2019 – jednym z największych i najważniejszych wydarzeń branży spożywczej w regionie. Obecna sytuacja jest szczególnie obiecująca dla mniejszych, rzemieślniczych palarni, takich jak KawePale. 10. edycja targów SIAL Middle East odbyła się w Narodowym Centrum […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
12/08/2019
blog, Kawa

KawePale w podrózy cz. 3 Abu Dhabi

Po niezwykle owocnych targach w Szanghaju i Dubaju przyszedł czas na naszą ostatnią podróż biznesową w 2019 r. Od 9. do 11. grudnia będziemy prezentować nasze najnowsze produkty na jednym z największych wydarzeń branżowych w regionie – SIAL Middle East 2019. Kiedy w 2014 roku zakładaliśmy KawePale nikt tak naprawdę nie wiedział czym jest kawa […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
10/25/2019
blog, Kawa

KawePale w podróży cz. 2 nowe cold brew w Dubaju

Dubaj stał się synonimem dynamicznego rozwoju i lokalny rynek kawy zdaje się podążać za tym trendem. Nie umknęło to naszej uwadze! Między 29. a 31. października będziemy prezentować nasze cold brew podczas największych targów branży słodyczy i przekąsek na Bliskim Wschodzie – Yummex 2019. Po niezwykle owocnej w nowe kontakty biznesowe wizycie w Szanghaju, postanowiliśmy […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
10/17/2019
blog, Kawa

KawePale w podróży cz. 1 Szanghaj

Chiny to wielki kraj z wielkimi tradycjami. Jedną z nich jest praktykowane od tysięcy lat parzenie herbaty. Ale parzenie kawy? To coś nowego. A już zupełną nowością jest podejście rzemieślnicze. Jako “młodzi fanatycy z dalekiego kraju” postanowiliśmy osobiście sprawdzić potencjał tego szybko rozwijającego się rynku. Po pięciu latach udoskonalania własnego produktu i budowaniu marki w […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
03/03/2019
blog, Kawa, Porady

W Kawapale wypalamy i sprzedajemy kawę z segmentu speciality. Co się kryje za tą nazwą?

Czołem kawoholicy! Gotowi na posty z różnymi ciekawostkami dotyczącymi kawy i przeróżnych tajników naszej działalności? Startujemy! W Kawapale wypalamy i sprzedajemy kawę z segmentu speciality. Co się kryje za tą nazwą? Kawa Speciality to kawa najwyższej jakości. Jej ziarna, pochodzące z jednej plantacji, są starannie wyselekcjonowane pod kątem braku uszkodzeń, a smak i aromat wypalonej […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
03/03/2019
blog, Kawa, Q-grader

Branża winiarska ma sommelierów, a branża kawowa? Q-graderów.

Q-grader – (z ang. quality grader) – osoba profesjonalnie oceniająca jakość kawy. Q-grader potrafi w sposób niezwykle szczegółowy i obiektywny opisać kawę, jej cechy charakterystyczne, wskazać defekty i ocenić w sposób punktowy konkretne ziarna. Oceniane są zarówno surowe, zielone ziarna jak i próbki wypalonej kawy. To nos i kubki smakowe q-gradera decydują o tym czy […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
03/03/2019
blog, Kawa, Porady, szkolenia

Cupping

Cupping –  w procesie produkcji kawy speciality to kluczowy moment, w którym waży się jej być albo nie być w elicie kawowego świata. Cupping to ocena sensoryczna próbki zaparzonej kawy przez certyfikowanego q-gradera. Liczą się takie elementy jak: aromat, flavour (połączenie aromatu i smaku), posmak, kwasowość, cielistość, słodycz, balans. Profesjonalny cupping odbywa się przy pomocy […]

readMore
KawePale Palarnia Kawy
03/03/2019
blog, Kawa

Uprawa kawy

Kawa to owoce krzewu kawowca. Z początku krzew ten rósł jedynie w Afryce, ale potem rozprzestrzenił się po całym świecie. Uprawa kawy – odbywa się w tak zwanym “pasie kawowym”, czyli w kilkudziesięciu krajach leżących między zwrotnikiem Raka, a zwrotnikiem Koziorożca. Umiarkowana stała temperatura, odpowiednie nasłonecznienie, żyzna gleba i właściwa wysokość upraw kawowca, wszystko to […]

readMore